Nuffnang

Wednesday, 30 December 2015

Game 3 Fakta [iv] #178

aku pun tak tahu kenapa aku tak update blog. aku banyak je masa cuma aku tak berdaya nak bukak blog. haha. lagipun sekarang aku tengah re build balik cerita REMAJA tu and KAH KAH KAH, makin panjang pulak cerita tu. apa-apa pun, aku ada main game 3 fakta sebelum ni kat blog, which is siapa yang tak tahu game 3 fakta ni pasal apa, meh aku terangkan dulu.

game 3 fakta ni kau boleh main bersama kawan kau, sepupu kau, adik beradik kau and kalau kau ada guts, kau boleh la main dengan parents kau. HAHAHAHAHHAHAHAH. kalau kau berani la. apa-apa pun, antara 3 fakta yang dinyatakan itu, 2 fakta ialah betul and 1 fakta ialah salah.

ini ialah 3 fakta aku :

1) Once, aku pernah tertelan biji koko. Ye. tertelan biji koko! Siapa tak tahu biji koko tu cemana, korang semua boleh google kay.

2) Aku pernah gagal untuk subjek Fizik, Kimia, Bio and Matematik Tambahan masa aku tingkatan 4 dan 5. sobs. sedih :(

3) Aku pernah kencing tepi jalan. KAH KAH KAH. 

so, antara 3 fakta kat atas ni yang pasal aku, 2 fakta ialah betul, satu fakta ialah salah. and entry #177, bila aku baca, ada jugak la yang jawab betul. haha. tak sangka pulak tu. heh. serius sharky, kau memang poyo gila sekarang ni.

Fakta 1
Once, aku pernah tertelan biji koko. Ye. tertelan biji koko!


Jawapan : Ya. aku pernah. Ini adalah buah koko. kat belakang rumah aku dulu ada dua pokok koko and aku selalu makan buah koko tu bila da masak dengan sepupu sepapat aku. memang lazat la. haha. cara makan buah koko ni ialah kau hisap je benda tu and lepas habis isi dia kau hisap, kau buang la biji dia. Tapi once, sebab aku eager sangat, aku gelojoh sangat hisap biji koko tu macam hisap nenen, aku pergi tertelan sekali biji koko tu. and for god sake la, nasib baik tak tersekat kat kerongkong aku. still, pengalaman ngeri untuk aku. -,- pfft. selamat la and alhamdulillah aku masih hidup :D



Fakta 2
Aku pernah gagal untuk subjek Fizik, Kimia, Bio and Matematik Tambahan masa aku tingkatan 4 dan 5.

Jawapan :  Tidak. Aku tak pernah gagal any subject Fizik, Kimia, Bio and Matematik Tambahan sepanjang aku form 4 and form 5. Almost gagal tu pernah la tapi kalau gagal tu memang tak pernah. keh keh keh. masa trial SPM 2010, (ye gua amik SPM tahun 2010 dan tahun tu jugak gua jadi Ketua Pengawas, gila nerd gua masa tu) Bio and Matematik Tambahan aku dapat A-, Fizik aku dapat B+ and Kimia aku dapat B. 

Aku jugak pernah pergi Kuiz Matematik Tambahan peringkat daerah : ranking corot gila and sangat hambar. 

Explorace Kimia peringkat daerah : yang ni team aku dapat naib johan. satu sekolah hantar dua orang wakil and kitorang dipecah-pecahkan and gabung dengan sekolah lain. 

Bio Hunt peringkat daerah : yang ni aku dapat masuk final. 

konklusinya : gua ni nerd gila masa sekolah. KAH KAH KAH. dan masuk degree, gua makin bengap. 


Fakta 3
Aku pernah kencing tepi jalan.

Jawapan : Ya. Aku pernah kencing tepi jalan raya yang dipenuhi dengan kereta. Cuma masa tu aku umur 7 ke 8 tahun. Well, i still have a guts untuk kencing tepi jalan. haha. masa tu aku baru nak balik dari hospital melawat sepupu aku yang accident and aku tumpang makcik aku balik rumah naik kereta dia. Dalam perjalanan balik tu, entah macam mana entah ya Ampun ya Tuhan, aku nak terkencing la pulak.

Disebabkan perangai makcik-makcik and pakcik-pakcik tak percaya yang bebudak boleh tahan kencing je sampai rumah sebenarnya atau dorang tak nak aku kena batu karang agaknya, jadi dorang berhenti jalan and suruh aku kencing kat tepi jalan.

aku keluar kereta, turun kan seluar, selamba main pancut - pancut ke tepi parit. cuma ye la, punai kecik lagi masa tu. KAH KAH KAH. that was my hell yeah life ever.


so, apa yang korang teka tu betul? haha, ke salah? it is a fun game sebenarnya and try la main dengan kengkawan korang. More daring the facts, more cool the game. Dalam masa beberapa hari lagi, usia aku akan naik jadi 23 tahun (by year la of course, heh) . I was like.... what? macam cepat gila kan usia kita semua ni meningkat.  hehe. 

esok malam nak sambut tahun baru! Hip Hip Hooray!!! Da lama tak tengok big big big bunga api. last pun tengok bunga api masa layan Merdeka dekat Bukit Jalil dulu. apa-apa pun, selamat tahun baru semua! selamat menjadi tua and selamat menjalani kehidupan tahun 2016 anda dengan kadar yang selesa.

adios amigos. kita berjumpa lagi pada tahun hadapan. eceh wah. keh keh keh. babai semua. Love yolls. 

p/s
next entry ialah magis chapter 3. eh, siapa ada wattpad, boleh la bagitahu gua kay. hehe. boleh kita saling membaca cerita and karya masing-masing. 

Thursday, 10 December 2015

Game 3 fakta [iii] #177

aku da bosan ni. haha. jom main game 3 fakta sekali lagi. seperti biasa, kalau korang da pernah main kat entry entry sebelum ni, 2 fakta dari 3 fakta yang aku nyatakan nanti ialah betul meanwhile baki 1 fakta ialah salah. so, basically, korang kena teka, 2 fakta mana yang betul and 1 fakta mana yang salah?

here we go!!! *apesal kau teruja gila ni setan? kau kena sampuk ke apa?*

1) Once, aku pernah tertelan biji koko. Ye. tertelan biji koko! Siapa tak tahu biji koko tu cemana, korang semua boleh google kay.

2) Aku pernah gagal untuk subjek Fizik, Kimia, Bio and Matematik Tambahan masa aku tingkatan 4 dan 5. sobs. sedih :(

3) Aku pernah kencing tepi jalan. KAH KAH KAH. 

there you go. hahaha. game 3 fakta. siapa yang bosan macam aku sekarang ni, korang boleh la main game ni. by the way, game ni korang semua boleh mainkan bersama kawan-kawan korang di kala waktu bosan atau waktu tengah picnic ke apa ke. for sure, korang akan lebih kenal and lebih paham kawan korang. :) kau rasa kau da kenal kawan kau? wait until they reveal their 3 secret :3

emm, tu je la aku nak taip untuk entry kali ni. sebenarnya, aku nak taip pasal sukan, tapi da malam sangat la pulak. nak taip panjang pun da tak semangat :3 so, korang rasa, antara 3 fakta kat atas tu, 2 fakta mana yang betul? and fakta mana yang salah? keh keh keh.

terima kasih kerana membaca!

selamat malam. siapa tak main game ni, dia bakal kena rasuk :3

p/s
kau tahu tak sekarang kecoh kat twitter pasal imam gay yang jadi curator kat twt lgbt? haha. heboh gila babeng. barangsiapa yang tidak open minded, nescaya dia melatah :3



Tuesday, 8 December 2015

Magis chapter 2 #176

previously on Magis chapter 1

“err, macam mana awak buat semua ni?” Lilo belek-belek ros yang ada pada tangan dia tu. 
“belajar dan berusaha keras di KGMS.”
Lilo pandang Aidan lagi. Susah dia nak percaya dekat mamat depan mata dia ni. Betul ke ahli sihir ni wujud? oh kamon. walaupun dia da nampak apa yang mamat Aidan ni buat depan mata dia, tapi dia still ragu-ragu dan tak percaya. 
“ye. Saya tahu awak ada banyak soalan yang nak tanya pada saya. I can see very clearly from your eyes.” Aidan da sengih.
“of course I am!” 

********************************************************


"Of course I am." Puan Fedora bersuara dari arah pintu sambil tatang dulang penuh dengan makanan dan jugak air minuman. Lilo dengan Aidan tengok Puan Fedora letak dulang atas meja kayu yang ada dekat gazebo tu and duduk sebelah Lilo. "you are not some prank guy from my husband atau my jiran ke apa kan? Ahli Sihir? Are you kidding me?"
Lilo tengok muka Aidan. hahahahahahhahahaha. Dia da terasa yang mamat ni lama-lama boleh jadi annoying dengan soalan yang tak habis-habis keluar dari mulut dia dengan mak dia pasal ahli sihir. But heyyyy, siapa yang tak akan tanya macam-macam kan kalau tetiba pada satu hari, ada orang ketuk pintu rumah kau and cakap,
"anda seorang ahli sihir!!"
Seolah-olah kau baru diisytiharkan mendapat cabutan bertuah dan menang sebuah kereta yang luar biasa besarnya.
"err, Puan Fedora. Saya tak buat lawak dan saya tak cakap benda tipu. Saya ahli sihir. Anak puan juga ahli sihir" Aidan pandang dia lepas tu.  "Dan dia dapat tawaran belajar ke KGMS pada semester hadapan. One of the best school in the world."
"tapi kan, saya ada soalan. Kenapa saya? Why me?" tanya Lilo tak paham.
"tadaaa. Saya pun tak tahu tapi nama awak memang ada dalam senarai KGMS. Tapi as far as I'm concern, sekejap ye saya cek." Lepas tu Aidan bukak briefcase lagi dan keluarkan file yang mengandungi bermacam kertas warna warni.
Aidan sambung cakap. "Selalunya, memang jadi kes begini, di mana mak dan ayah dia bukan ahli sihir tetapi nenek moyang dia atau beberapa generasi terdahulu lamanya merupakan seorang ahli sihir." Aidan pandang Puan Fedora. "Kalau dilihat dari susur galur awak Puan Fedora, moyang awak, Twilliam Sacromone dan adik lelakinya, Desmond Sacromone, kedua-duanya merupakan seorang ahli sihir dan pernah bersekolah di Beira Interior, Portugal sekitar tahun 1880. Dan makcik kepada Twilliam serta Desmond Sacromone, Hannah Sacromone juga merupakan seorang ahli sihir."

Lilo mengerling emaknya sebab dia tahu, tak mungkin nama moyang ayah pelik pelik macam tu. Reaksi mak memang la priceless waktu tu. HAHAHAHHAHAAH. Mesti emak terkejut yang moyang dia seorang ahli sihir. Ayah berasal dari Selangor. Orang pure Selangor. Dia tak tahu la pulak kalau susur galur ayah dia pun something jugak. Something? KAH. Cara kau cakap macam ianya bervirus. Mak pulak dari Melaka. Apa yang dia tahu, emaknya ada sikit-sikit darah dari tanah Portugis sana.
Puan Fedora terdiam bila dengar apa yang Aidan cakap.
"tapi bukan je dari susur galur Puan Fedora ada darah ahli sihir, dari susur galur suami puan pun ada jugak."Aidan kerut dahi. Lilo pun angkat kening lepas tu. Dari belah ayah pun ada jugak? Aidan husyuk tengok kertas kat tangan kemudian selak-selak muka surat lain pulak. "pada tahun 1705, seseorang bernama Andi Baso pernah belajar di KGMS . Dia merupakan abang kepada datuk suami Puan Fedora."
Lilo cuba hadam perlahan-lahan. Abang kepada datuk suami puan? Emm, maksudnya, abang kepada atuk ayah ialah ahli sihir.
"Andi Baso juga merupakan seorang pengawas pada tahun ke 5 pengajian di KGMS dan pernah menjadi wakil KGMS untuk Duel Tournament yang berlangsung di Beauxbatons. Pada tahun tersebut, Andi Baso merupakan 2nd runner up, tewas pada wakil dari Brazil pada peringkat separuh akhir." Aidan angkat kening. "That's quite impresive actually."
"Ehem." Aidan telan liur sebelum masukkan semula file ke dalam briefcase nya. Lilo and Puan Fedora pandang Aidan dengan muka tak percaya lagi and masih berharap yang Aidan akan menjerit BANG BANG BOOM!!! pastu muka dorang berdua masuk TV3. pfftt. Memang la imaginasi liar. Tapi sebenarnya, dia da macam percaya caya sikit yang dia ni ahli sihir. Eceh wah.

Satu / Cara Aidan wujudkan burung tadi and munculkan bunga tadi memang la macam real gila.

Dua / Tak mungkin TV3 atau mana mana TV siaran mampu buat seperti apa yang Aidan buat iaitu munculkan seekor burung.

Tiga / dia tak rasa ada ahli silap mata yang mampu buat seperti Aidan.
dan ye.

Dia sudah sedikit percaya apa yang Aidan cakap. Dia kerling sikit tengok mak dia. Dia tak tahu la pulak apa pendapat emak dia berkenaan perkara ini. Lepas tu dia tengok mak dia amik surat tawaran dia dari atas meja dan baca satu persatu ayat dekat situ.
"tak kisah la puan atau Lilo tak percaya. Apa-apa pun, Lilo kena beli jugak keperluan belajar dia seperti buku teks dan lain-lain sebelum masuk semester baru nanti."
"tapi Aidan." Puan Fedora belek-belek lagi surat tawaran tu. "Dekat mana kita nak beli barang-barang keperluan ni?" tanya Puan Fedora kerut dahi. Dia tengah meneliti senarai buku dan barang yang tertulis pada muka surat kedua selepas surat tawaran. "look, saya tak rasa dekat KL ada semua barang-barang yang ditulis kat dalam surat tawaran ni. "
"ada je sebenarnya." Pintas Aidan. "Nanti saya boleh temankan Lilo untuk carik sama-sama semua barang tu. Saya pun nak beli barang sikit nanti." balas Aidan sambil tersenyum pandang Lilo lagi. Mamat Aidan ni memang la murah dengan senyuman je.
"really?" Lilo da pandang tak percaya dekat mamat nama Aidan tu. Da la kacak bergaya. Baik pulak tu kat aku. Kah Kah Kah. Tak payah nak bernafsu sangat la bangang.
"yep. I think, kita boleh gerak beli barang-barang tu kejap lagi kot." balas Aidan lepas tengok jam kat tangan. "lagi cepat lagi bagus."
"eh? serious meh?" tanya Lilo tak percaya.
Handphone Aidan berbunyi tak lama lepas tu. Aidan angkat kol. "Hello." Remaja lelaki itu berlalu dari gazebo dan berbual di tempat lain.
Lilo pandang emak dia. "err, mak rasa macam mana?"
Puan Fedora angkat bahu. Pandangan matanya penuh dengan kekeliruan. "entah la Lilo. Semua ni nampak macam mengarut kan?"
Lilo da julingkan mata ke atas. " I know. It's look really ridiculous. Tapi mak tak tengok masa dia munculkan burung kuning, Zap! tetiba je muncul dari tongkat sakti dia tu. Power gila mak."
Puan Fedora da pandang suspicous dekat anak dia. "you are not having hallucination right atta boy?"
"no la emak." Lilo gelak. "by the way, emak tak kenal Twilliam and Desmond Sacromone? Your great grandfather? Ataupun Hannah Sacromone? Nama family emak sebelum ni memang Sacromone kan? I mean, sebelum mak kahwin dengan ayah."
"fine." Mak mengeluh. "Kita memang dari keturunan Twilliam."
"jadi emak rasa apa yang Aidan cakap tu...."
"mak tak tahu sayang." Pintas Puan Fedora usap rambut Lilo perlahan. "emak serius tak tahu. Mak tak tahu Pop Twilliam ialah seorang Ahli Sihir sebelum ni.  And mak tak tahu whether this is a good thing or not you becoming a wizard."
Lilo gelak and tak lama lepas tu Puan Fedora senyum kecil. "A wizard." Lilo julingkan matanya ke atas. "bunyinya macam tak sopan kan? Hey, kau ni ahli sihir. Hey, you are a wizard."
"agak la." gumam Puan Fedora.
Aidan kembali ke arah mereka berdua. "So, Lilo da ready?"
"eh?" Lilo da tunjuk muka pelik. "ready? ready ke mana?"
"beli barang la."
"now?"
"yap. Now as mean, now. Sekarang."




"kita beli barang ahli sihir segala bagai ni dekat mana?"
"area PWTC, The Mall." jawab Aidan pendek sambil senyum pandang Lilo tak bosan.
Lilo tunduk tengok surat tawaran dekat tangan. Dia dengan Aidan berjalan kaki menuju ke stesen LRT terdekat. "tapi like sherious shit Aidan, dekat mana la kita nak carik barang-barang posyen ni. And since when dekat PWTC ada jual ekor Unikorn, serbuk kuku Griffin, seikat rambut Banshee, secekak rambut...." dan makin lama, suara Lilo makin perlahan. Lilo pandang Aidan. "Aidan, kisah pasal KGMS semua ni tak tipu kan?"
Aidan sengih lagi. "Nope Lilo. Tak tipu. Semuanya betul. Aku ahli sihir. Kau ahli sihir. Tunduk!!!" Aidan tolak dia supaya tunduk. Apa yang dia sempat nampak ialah api yang besar menuju ke arah dia dan Aidan. Aidan capai tongkat sakti dari dalam briefcase dan hayun pantas "Tueri!"
Lilo tunduk dan lindungi muka dengan tangan lengan dia. Tapi dia dapat rasa bahang panas api kena kat muka dia. Dia curik-curik tengok. Api marak hanya beberapa inci je jauh dari dia dan Aidan. Dia terkejut sebelum berguling ke belakang. Nampaknya ada orang serang dia dan Aidan tapi Aidan berjaya buat pelindung halimunan tepat pada masanya. Fuck!! Da kenapa tetiba dia dengan Aidan kena serang tetiba.
"kau siapa?" Aidan tilik orang yang serang dia dengan Lilo atas bawah atas bawah.  "Cohors Fures? err, apa yang kau nak?" Tanya Aidan lagi. Nada suara budak lelaki tu tenang-tenang sahaja.
Lilo bangkit dan berdiri belakang Aidan. Bila api tu da hilang, baru dia dapat usha orang yang serang dorang berdua. Lord. Seorang budak perempuan rupanya. Tak la budak sangat pun. Usia ala-ala Aidan jugak la. Budak perempuan tu sengih sambil makan chewing gum. Rupa budak tu da ala-ala gothick pun ye jugak. Dengan celak tebal, kemeja hitam, skirt pendek paras peha berwarna merah serta mengenakan kasut but berwarna hitam.
"budak sekolah mana ni? King George? ke Gwenog? Impressive. Boleh hadang Sihir Api aku." Budak perempuan tu tiup asap yang masih terdapat pada hujung tongkat saktinya itu.
Aidan sengih kecik. Lilo rasa nak cepuk je. Mamat ni da kenapa boleh tersengih lagi? Tak boleh ke kita belah je dari sini. Aku rasa kalau tak Aidan buat sihir something apa entah tadi, dia da boleh kena panggang dengan api budak perempuan tu. Ianya sangat panas okay!
"kamon. Setakat Sihir Api tu. Apa la sangat yang budak King George tak boleh buat."
"really?" Budak perempuan tu berhenti kunyah chewing gum tanda annoying. "Jom kita tengok berapa banyak lagi luck yang kau ada." Budak perempuan tu terus melangkah menghampiri mereka berdua.
Gosh Aidan. Dari pandangan budak perempuan tu je pun, dia boleh tengok yang perempuan tu macam nak bunuh dorang berdua. Macam mana la mamat ni boleh relax je lagi. Dia da gigil takut.
"chill Lilo. Ini baru sikit." kata Aidan sambil senyum. Aidan hayun laju tongkat sakti pada budak perempuan tu. "Funem Torquem!"
Budak perempuan tu terus terjatuh ke atas tanah bila ada tali yang melilit laju kedua-dua kaki dia. "Fuck!" Seranah budak tu. Budak perempuan tu ketuk tongkat dia pada tanah. "Serpens Ignis." Muncul seekor ular dari tanah secara tiba-tiba dan mendompak laju ke arah Aidan dan dia.
Dia terus menjerit sebab terkejut. Ular tu berapi kot! Dan dia nampak dengan jelas taring ular tu yang tajam nak menerkam ke arah dorang berdua. Mana dia tak terkejut. Terus dia berundur makin ke belakang.
"Fulgur Tres." Aidan tembak ular api tu dengan pancaran kilat yang keluar dari tongkat sakti dia. Ular tersebut terus hancur berkecai dan terus Aidan acukan tongkatnya pada budak perempuan tu. "Funem Torquem." Tangan budak perempuan tu pulak yang dililit tali lepas tu. Tongkat saktinya terlepas dari tangan.
Budak perempuan tu terguling-guling atas tanah cuba melepaskan diri dari ikatan tali yang membelenggu tangan and kaki dia. "Fuck!!" Seranah budak perempuan tu lagi. "lepaskan aku la setan!!" Budak perempuan tu da meracau racau marah.
Aidan tergelak kecik sebelum berjalan ke arah budak perempuan tu. Lilo ekori rapat Aidan tapi masih takut-takut.
"gosh dude." Aidan tendang tongkat sakti perempuan tu jauh-jauh sebelum tunduk merenung budak perempuan gothick tu lagi. "apa nama kau? Sihir kau biasa-biasa je. Amatur. Tak memberi cabaran kat aku langsung. I didnt even put my briefcase away. Are you sure kau salah seorang Cohors Fures?” Aidan angkat kening. Lilo kerling Aidan. Ya. Dia baru sedar yang Aidan masih tenang-tenang sahaja dan masih memegang briefcase itu seolah-olah mereka berdua tak pernah diserang oleh seorang perempuan gila berpakaian gothic, seekor ular berapi dan juga semburan api yang maha besar sebentar tadi.
Budak perempuan tu mula mencarut-carut lepas tu mintak dilepaskan.
“aku tak suka kau sebab kau suka mencarut.” Putus Aidan.
Budak perempuan tu meludah ke tepi. “pergi mati.”
Aidan ketuk tongkat sakti dekat kepala budak perempuan tu. “immemorabilis.”
Lilo tengok budak perempuan tu mencarut-carut lagi tapi takde suara yang keluar. Budak perempuan tu terkejut bila tersedar yang suara dia da takde. Terus berguling-guling protes tanda marah lepas tu. Apa-apa pun yang budak perempuan tu mencarut lepas tu, memang tak dengar apa da. Tapi apa yang Lilo nampak, budak perempuan tu nampak macam meraung-raung and terjerit-jerit maki dorang berdua.
“That’s better.” Aidan sengih nakal. “Jom Lilo. Banyak barang nak kena beli ni.” Aidan berlalu dari situ dan Lilo pantas mengekori. Dia pusing ke belakang untuk tengok budak perempuan tu lagi. Dan apa yang dilihatnya, budak perempuan tu masih berguling-guling cuba lepaskan diri.




aku sebenarnya tak la berapa pandai sangat nak buat aksi magis segala bagai ni. haha. aku totally loser. aku sebelum ni pernah buat cerita pasal pembunuh upahan, and ianya memang teruk. KAH KAH KAH. aku dari dulu memang sedar yang aku memang agak loser dalam membuat cerita yang ala-ala aksi ni. 

heh, aku lagi okay kalau tulis cerita pasal life, pasal remaja, pasal orang sekeliling and something like that la. I dont know whether you guys suka atau tak dengan cerita MAGIS ni tapi aku nak try something new.  HAHAHAHHA., ah, lantak korang. korang suka ke tak ke, korang kena baca jugak. 

apa-apa pun, I need your comment and thought about this story. siapa tak komen, anda bakal dirasuk. sekarang ni aku tengah nak membuat chapter 9 of MAGIS. semoga sikap rajin gua makin berterusan. haha. 

kalau korang ada better idea about this story pun, boleh la share your thought kat ruangan komen. It will be really helpful and really amazing from you guys. Mungkin idea dari korang boleh buat cerita MAGIS ni menjadi lebih menarik. 

so, apa pendapat korang tentang Aidan? cool? amazing? charming? nerd? remaja yang nakal? heh. 

jangan lupa jugak baca entry-entry gua yang lain kay. siapa nak borak, boleh mensi gua di twitter

@Inchethakif

till we meet again rakan-rakan!! and adios amigos. 

p/s
esok nak jejalah BBW! Yippy!!!


Sunday, 6 December 2015

Take me to church / hozier #175



aku suka tengok teens react ni. memang banyak video dorang dekat youtube. ada teens react to KPOP, teens react to JPOP, teens react to 90's internet bla bla bla. teens react to 90's internet is one the funniest video ever la. HAHAHAHAHHAHAHA. korang patut tengok yang itu.

by the way, pernah korang dengar lagu Take Me to Church by Hozier? dekat mana-mana? radio ke apa?

teens react kali ni buat pasal lyric breakdown and bila aku tengok ni, baru la aku tahu lagu take me to church ni ialah lagu pasal homoseksual or gay and orang sekeliling tak terima dorang. pfft. sadis.  clip video sangat la tragis dan sedih. huarghhh. i was like very speechless la masa tengok klip video dorang tu.

sebelum tu dengar je lagu ni kat radio and tak betul-betul hadam pun lagu tu. kadang2 main nyanyi je sambil humming atas motor and goyang-goyangkan kepala macam kat dalam club. tapi bila usha video lyric breakdown, baru la gua mengerti maksud di sebalik lagu ini. haha.



aku sangat-sangat tak paham sebenarnya dengan manusia yang selalu skeptikal dengan orang yang ,, you know, ada minat yang berlainan dari manusia biasa. ya ya ya ya aku tahu, all that is berdosa and whatsoever, tapi dia tak pernah nak ganggu kau, kenapa pulak kau nak rasa terancam pulak. aku sangat tak boleh belah dengan lelaki straight yang berasa terancam dengan manusia gay.

look dude, relax and chill okay. dorang tak akan rogol kau. first sebab kau hodoh. siapa nak rogol orang yang hodoh. jangan jadi bodoh boleh tak. second sebab kau dumb. third , oh please, jangan perasan boleh tak. aku sangat tak boleh terima dengan reaksi orang

"oh my god faggot, jangan dekat dengan aku."

like seriously people? aku tak judge mana-mana people. aku tak kisah berkawan dengan sesiapa pun. kawan dengan pondan ke gay ke lesbian ke trans ke apa ke. dorang semua manusia.

A seorang gay.
B seorang lesbian.
C seorang straight and takut dengan A sebab takut  si A rogol si C. C suka mencurik duit mak.

it's not much different. semua berdosa. anyway, A and B berdosa pun bila dorang start buat seks. selagi dorang tak buat seks, dorang bukan berdosa. C ialah contoh skeptikal yang nak kena jetat kepala dorang. just because you are straight, that doesnt mean yang kau lagi mulia dari orang gay. padahal si C pun mencuri and mencuri pun berdosa jugak.

just once in your life time, minda tu bukak sikit. please jangan jadi bangang. macam mana la negara nak maju kalau tak open minded. aku bukan nak galakkan LGBT. what? no. of course not. apa yang aku tekankan dekat sini ialah please be open minded. semua orang berbeza. semua orang ada passion masing-masing. semua orang ada life. and ianya bukan hak kau untuk jadi tuhan,

"OMG, there are so LGBT, lets hudud them."

"gosh dude, kau gay kan? jangan dekat dengan aku! jauh la kau setan!"

"jauh la woi. disease kot kau ni."

-,-

seriously people?

apa-apa pun rakan-rakan, please share you thought about the video and the topic also. aku sangat-sangat takjub and teruja tengok remaja US komen about the issue. somehow, it is really show how open minded they are , totally not like Malaysian teens.

apa-apa pun, till we meet again.


p/s
next entry is chapter 2 of magis!!

Saturday, 5 December 2015

Kisah saya dan stranger #174

pernah tak kau pergi mana-mana , sama ada kedai makan ke kedai motor ke kedai buku ke restoran ke mana-mana la, then suddenly orang yang tak kenal , tegur kau and berborak dengan kau. contoh situasi dia ialah macam ni.

di sebuah kedai buku.

kau tengah sesedap baca buku secara curi-curi, ye la, sebab malas nak beli buku tu. so better baca je secara free kan? kan lagi jimat. KAH KAH KAH. and then suddenly ada orang tegur kau.

stranger : buku sekarang ni mahal kan?

kau : *termangu-mangu. mamat ni cakap dengan aku ke? pastu pandang kiri kanan cuba pastikan sama ada betul ke mamat ni cakap dengan aku. ke cakap dengan orang lain and aku je terperasan over yang mamat ni cakap dengan aku* err, hahahaha *gelak awkward* aah. mahal la sikit.

stranger : *mengeluh* ingat nak beli buku archie ni, tapi mahal sangat la pulak.

kau : *rolling eyes* biasa la. buku malaysia. mana tak mahalnya.

stranger : agak la. ni asal dari mana ni? datang sini dengan siapa?

and the rest is history.....

contoh situasi yang lain ialah.

di sebuah kedai makan 

kau : *tengah duduk sorang-sorang and tengah tengok fon baca wasap*

stranger : *tetiba duduk kat kerusi depan kau* makanan kat kedai ni mahal kan?

kau : *termangu-mangu. mamat ni cakap dengan aku ke? pastu pandang kiri kanan cuba pastikan sama ada betul ke mamat ni cakap dengan aku. ke cakap dengan orang lain and aku je terperasan over yang mamat ni cakap dengan aku* err, hahahaha *gelak awkward* aah. mahal la sikit.

stranger : *mengeluh* ingat nak makan banyak-banyak kat restoran ni, tapi mahal sangat la pulak. so tak jadi la makan banyak sangat.

kau : *rolling eyes* biasa la. makanan malaysia. mana tak mahalnya. lagi-lagi kalau najib jadi PM.

stranger : agak la. ni asal dari mana ni? datang ke sini dengan siapa?

and the rest is history.....

contoh situasi yang lain ialah.

di sebuah shopping mall 

kau : *tengah usha baju-baju yang ada kat mall. tengah usha sana sini and tengah carik baju murah and pada masa yang sama cantik gila and nampak macam baju mahal.*

stranger : *tetiba datang sebelah kau* baju kat kedai ni mahal kan?

kau : *termangu-mangu. mamat ni cakap dengan aku ke? pastu pandang kiri kanan cuba pastikan sama ada betul ke mamat ni cakap dengan aku. ke cakap dengan orang lain and aku je terperasan over yang mamat ni cakap dengan aku* err, hahahaha *gelak awkward* aah. mahal la sikit.

stranger : *mengeluh* ingat nak beli baju kat sini sebab ada function . tapi mahal gila baju kat sini.

kau : *rolling eyes* biasa la. baju malaysia. mana tak mahalnya. lagi-lagi kalau kat shopping mall ni.

stranger : agak la. ni asal dari mana ni? datang ke sini dengan siapa?

and the rest is history.....

apa perasaan korang kalau situasi ni jadi kat kau? it was fucking happen to me. Like sheriously aku macam terkejut gila bila strangers mana entah tegur aku. padahal masa tu aku tengah baca novel online and seboleh mungkin tundukkan pandangan kat fon and tak hiraukan orang sekeliling. aku memang tak pedulik langsung kat orang sekeliling and seolah-olah jadi dinding.

aku still boleh consider la kalau aku lilaukan pandangan and then lepas tu mamat tu senyum kat aku, and aku senyum balik. and aku still boleh accept kalau dia datang berborak dengan aku sebab sebelum tu kitorang da exchange senyuman. tapi its quite creep me out bila aku just tunduk, and then someone memulakan perbualan dengan kau.

its like macam, kau dekat satu butik ni. kau usha - usha baju kat situ. lepas da usha harga and tanya hal baju itu ini,  pastu tetiba kau datang kat seorang customer tengah usha baju sorang-sorang ni and kau selamba je cakap

kau : baju kat sini mahal-mahal kan. *mengeluh*

first, aku tabik dengan mamat tu sebab berani gila mulakan perbualan. HAHAHAHHAHAHAHAHAH. even aku rasa aku yang outspoken and too easy going and too spontaneous pun tak berani buat macam mamat tu buat. maybe I'm not too spontaneous enough kot. haha. way to go sharky! let's rock the world

second, tabik dengan mamat tu sebab ada guts and balls. and bergaya gila. bagi aku agak bergaya la. tapi masa kejadian tu berlaku kat aku, aku tengah malas nak layan orang. jadi soalan-soalan yang aku tanya pun like, duduk mana. umur berapa. buat apa je. kerja dekat mana.

dan perbualan kitorang berakhir begini.

stranger : okay la. abang balik dulu.

aku : okay. *senyum*

stranger : *belah dari situ*

aku : *sambung baca novel online dekat fon*

sampai sekarang aku tak tahu dia siapa atau apa nama dia. mystery guy! so, if this situation happen to you guys,how you guys will react to it? senyum? layan? mintak number lepas tu kenal2 lebih2. tak layan? or whatever. komen la woi and share your story. haha.


p/s
jangan lupa baca magis woi! cerita terbaru selepas asrama, remaja and playboy. siapa tak baca, aku rasuk dia laju-laju.

Monday, 30 November 2015

Magis Chapter 1 #173

hai guyss! yo wasap. sorry lama tak update belog. KAH KAH KAH. ada ke yang tertunggu-tunggu kau update belog? hahaha. what a loser la sharky. kau ingat kau tu pemes? haha. apa-apa pun. lately aku quite busy sebab sabtu lepas aku ada projek mega, ahad ada exam and hari ni aku ada final presentation untuk subjek marketing. and ini pun berlambak lagi esaimen yang tak bersentuh tapi aku malas nak buat. well, bukan aku la kalau bukan seorang yang pemalas. pemalas is my middle name. KAH KAH KAH. 

apa-apa pun, ni ialah cerita yang aku tulis selepas Remaja. ya ya ya. aku tahu ada creep gila babi nak baca remaja, eh? kau sabar kay. haha. kau baca dulu cerita MAGIS ni. sebelum ni aku ada post sinopsis MAGIS. tak tahu la korang baca ke tak. and kat entry yang sama, aku ada letak sneak peek of REMAJA untuk chapter 19. haha. lantak korang la kalau korang tak baca lagi. boleh la carik balik entry tu kalau korang nak baca. tajuk entry tu ialah sinopsis of magis. eh? lebih kurang macam tu la tajuk. aku pun tak ingat sangat.

anyway, enjoy. :)






Hai. Nama gua Lilo. Gua? Hahaha. Aneh bunyinya. Aku rasa macam cakap, hai, nama saya Gua Niah. Hai nama saya Gua Kecil. Gua terlalu pelik bunyinya bagi aku. Jadi aku rasa, aku pergi kepada perkenalan biasa je la.
Hai. Nama aku Lilo. Lilo Nezmi. Seorang budak lelaki belasan tahun yang masih hingusan. Hahahahaha. Aku gelar diri sendiri hingusan sebab nak dapat belas kasihan pakcik dan makcik untuk kutip duit raya. Walaupun yeahh *rolling eyes* aku ni ahli sihir tapi aku tak boleh pop out kan duit tu macam apa je depan mata and terus jadi kaya raya semedang sepanjang zaman. Even Albus Dumbledore si bekas pengetua Hogwarts pun tak boleh buat macam tu yop. Mesti korang rasa macam bangang kan. Apa je la mamat ni merepek. Ahli sihir? Gosh dude. Is it even real yang ahli sihir tu wujud? Aku macam tak percaya je.
Meh sini kalau kau tak percaya. Kau datang depan aku and lepas tu aku sihir kau jadi katak. Kah kah kah. Suka hati kau la yop nak percaya ke tak yang ahli sihir wujud ataupun tidak. Yang penting aku tahu , ahli sihir macam aku memang wujud. Ya ya, aku tahu memang ramai yang akan persoalkan, macam mana nak tahu yang ahli sihir tu ada.
Well, apa yang aku boleh cakap, ada je banyak ahli sihir keliling kau, cuma kau je yang tak sedar. Sebagai contohnya, kau pernah tak tetiba terhilang barang. Example yang paling mudah, tetiba kau tak jumpa kunci motor kau padahal kau da yakin gila yang kau letak kunci motor kau kat atas meja makan. Sebenarnya kunci motor kau ada je atas meja makan tu cuma kunci tu mengecut jadi kecik sampai kau tak nampak. Memang la orang selalu cakap,
"ni mesti tertinggal mana-mana atau tercicir mana-mana." Tapi the real story is, mesti ada ahli sihir yang kenakan kau and guna Sihir Mengecut pada kunci motor kau.
Contoh yang lain pulak, pernah tak tetiba kau bangun tidur, tangan kau berbekas merah la ataupun kaki kau tetiba kejang la atau tetiba ada lebam la kat anggota badan atau kau rasa penat gila macam baru lepas buat marathon merentas Malaysia satu hari satu malam atau tetiba ada luka kat tangan la jari la lepas bangun tidur. Mesti pernah kan? Well, sebenarnya kau da encounter dengan ahli sihir sebelum tu tapi kau tak ingat. Semestinya la ahli sihir tu guna Sihir Bingung pada kau atau guna Sihir Mimpi supaya kau tak ingat yang kau da pernah encounter atau jumpa dengan dorang sebelum itu.
Kalau rumor orang tua pulak selalu cakap, kalau lebam-lebam atau luka lepas bangun tidur tu mesti kena hempap dengan setan la kena gigit dengan jin la bunian la apa la, pfft. Hahahahhahahahahahahah, bila aku da kenal dengan dunia sihir, benda rumor yang orang tua-tua pernah cakap, memang la buat aku gelak je.
Kau kadang-kadang tak paham, kenapa lepas bangun tidur rasa penat je ataupun kenapa rasa mengantuk lagi padahal da tidur lama gila. Sebenarnya, kau tak la tidur lama sangat. Kau cuma tidur sekejap je. Tapi ye la, sebab ahli sihir da buat Sihir Bingung atau Sihir Mimpi pada kau, mana la kau nak ingat. Kan?
Jadi, macam mana nak mulakan ye. Emm, macam mana nak mulakan cerita ni? Macam mana aku nak cerita pada hangpa semua pasal kisah aku. Hah! Aku tahu macam mana nak mulakan cerita ni. Well, every story. I mean, setiap kisah kanak-kanak mesti akan bermula dengan....wait a sec. Kisah kanak-kanak? Hahahahahhahah. Kisah kanak-kanak pun boleh. Ah gasak, jadi, let's start our story.

Once upon a time....

Klise kan? Hahahahhaha. Lantak. Sekarang dengar.....

Pada suatu ketika dahulu, dan masa tu, umur aku baru je 14 tahun masa aku dapat surat tawaran belajar ke sekolah ahli sihir. Masa tu aku dapat surat tawaran belajar ke KGMS. Banyak je sekolah ahli sihir lain kat dunia ni. Berlambak. Yang paling femes, tentunya Hogwarts yang dekat UK itu. And then Salem dekat Turki, Beauxbatons dekat Perancis, Durmstrang dekat Iceland, Lodewijk dekat Belanda and sekolah tersayang aku, KGMS dekat Malaysia. Ye ye. Aku tahu. Hogwarts, Beauxbatons and Durmstrang pernah dinyatakan dalam novel JK Rowling. *rolling eyes*  JK Rowling pun bukanlah manusia biasa. Dia ahli sihir macam kitorang jugak. Sebab tu dia boleh tulis kisah Harry Potter dengan sangat bagus. Sebab Kisah Harry Potter tu ialah kisah yang betul. Cerita benar yang sememangnya benar lagi tidak menipu.
Aku pun tak pasti kenapa manusia biasa tak pernah tahu and tak pernah nampak sekolah-sekolah sihir ni tapi aku rasa mesti ada Sihir Plot yang digunakan. Kalau dekat area KL, aku rasa ada satu sekolah sihir area Bukit Nanas sana tapi tu pun aku tak berapa pasti sangat.  Aku pun tak tahu macam mana aku boleh dapat tawaran belajar ke KGMS. Sebab as far yang aku tahu, mak bapak aku bukan lah ahli sihir pun. Adik beradik aku pun bukan ahli sihir and tak pernah guna tongkat sakti sebelum ni. Tapi tak tahu la kalau pakcik atau nenek moyang aku dulu seorang ahli sihir.  Aku ada 3 orang adik beradik and aku anak yang last sekali. Aku ada seorang abang and seorang kakak. Abang and kakak aku jalani kehidupan macam budak-budak biasa.
Pergi sekolah kebangsaan, ambik UPSR, ambik PMR, masuk MRSM and then ambik SPM pastu masuk universiti. Sekarang abang aku belajar dekat MRSM Taiping and kakak aku pulak budak SEMASHUR. Jadi, bila satu hari tu, ada orang ketuk rumah aku (kitorang selalu biarkan pagar rumah terbukak luas sebab senang kucing-kucing kitorang keluar masuk rumah and yeah, orang-orang yang menjual pun senang masuk rumah kitorang) and mak aku bukak pintu.
"ye nak apa?" tanya mak. Mak aku ialah seperti mak-mak berumur 40 an yang lain yang duduk kat rumah sebagai suri rumah berjaya and main candy crush tanpa henti. Petang-petang pulak mengisi masa lapang dengan bergosip bersama jiran tetangga yang lain. Oh ya. Lupa kenalkan. Nama mak aku ialah Fedora.
Ayah masa tu takde. Macam biasa la. Pergi kerja untuk mencarik rezeki yang halal. Aku pulak tengok Inuyasha dekat tv and memang tak layan pun orang yang datang ketuk pintu rumah kitorang. Mesti orang datang nak jual jamu and lepas tu mak macam biasa akan terpedaya dengan orang jual jamu langsing badan and terus beli untuk kecantikan badan. Emm, mak. *rolling eyes* biasa la tu.
"nama saya Aidan." Lilo yang tengah husyuk tengok Inuyasha lawan guna pedang dekat tv kerling sekejap dekat lelaki yang berdiri dekat muka pintu rumah. Walaupun kedudukan ruang tamu and muka pintu agak jauh tapi dia still boleh dengar perbualan yang berlangsung. Kacak bergaya bila dia usha lelaki nama Aidan tu. Lelaki nama Aidan tu juga bawak beg bimbit macam nak ke pejabat tu.
Tak tahu la pulak kalau nak jual jamu pelangsing badan ni kena kacak bergaya. Selalunya yang datang ke rumah dia  untuk jual jamu ialah jenis makcik makcik yang kepochi yang berumur sekitar 50 tahun. Lepas tu sibuk canang, yang jamu dia datang dari Gunung Kinabalu la Gua Niah la, Gunung Bubu la apa la bla bla bla. Selalunya dia rolling eyes sebelum layan tengok kartun je dekat tv. And dia still tak paham kenapa mak beli jugak jamu tu padahal tak jugak kurus-kurus atau makin langsing. Mak dia cakap, makan jamu untuk kesihatan dalaman and sampai sekarang dia tak paham apa yang mak dia maksudkan dengan kesihatan dalaman itu.
"saya dari KGMS dan saya datang ke rumah untuk bincangkan tentang hal anak puan."
Lilo kerut dahi. Dia yang dari depan tv tengok Inuyasha pun boleh tahu yang mak dia tengah kerut dahi sekarang ni tanda tak paham jugak. Mata memang husyuk tengok tv tapi telinga da sampai ke muka pintu untuk dengar perbualan mak dengan lelaki nama Aidan tu. Hahahahhahahahahaha. Kau memang la teruk wahai lilo. Lilo sambung pasang telinga lagi.
"anak saya dekat sekolah asrama ada masalah ke encik? Encik bercakap tentang anak saya yang mana satu ya? Lydia ke Leo?"
"oh tak tak." lelaki nama Aidan tu tersenyum kecil sebelum sambung. "saya nak bincang tentang anak puan yang bernama Lilo Nezmi. Is he around?" tanya Aidan.
Lilo angkat kening bila dia dengar lelaki yang nama Aidan tu sebut nama dia.
"errr." jelas Puan Fedora tak tahu nak bagi jawapan apa.
"kalau dia ada dekat rumah , boleh panggilkan dia sekejap? Saya nak berbual sedikit dengan dia. Mungkin puan pun boleh dengar sekali. Sebab ini berkaitan dengan masa depan anak puan."
"err, ni berkenaan dengan apa ye?" Puan Fedora masih tak nak panggil dia yang ada kat ruang tamu tu. "boleh saya tahu?"
Dia yang kat depan tv ni pun nak tahu jugak. Apa je la yang lelaki nama Aidan tu nak cakap pasal dia. Hati tetiba degup laju.
"macam yang saya cakap tadi. Saya dari KGMS. Jadi saya nak bincangkan tentang hal persekolahan anak puan yang bernama Lilo Nezmi. Err, eh sekejap." Lelaki tadi gelak sikit sebelum tengok kertas dekat tangan. "saya tak salah rumah kan? Puan memang ada anak bernama Lilo Nezmi kan?" tanya lelaki itu curious.
"ye ye. Tak salah rumah. Tapi... Err, kejap. Lilooo!!!" Puan Fedora dari muka pintu terus berteriak kuat. Hahahahah. Mak memang la, main selamba je teriak teriak macam tu walaupun ada tetamu datang rumah. "meh sini kejap." panggil Puan Fedora.
Lilo yang konon-kononnya husyuk tengok Inuyasha terus terpacul depan pintu sambil sengih-sengih lepas mak dia panggil "yep. Kenapa mak?" tanya Lilo pura-pura tak dengar perbualan mak dia tadi. Dia terus imbas lelaki depan mata dia ni atas bawah atas bawah.
"err," Puan Fedora masih tak tahu nak cakap macam mana dengan Lilo and siapa lelaki yang bernama Aidan tu.
Aidan pun nampak yang Puan Fedora macam tak tahu nak cakap macam mana dekat Lilo terus menyampuk lepas tu, "Nama saya Aidan. Saya dari KGMS dan saya nak bincangkan serba sedikit tentang hal persekolahan awak pada semester akan datang."
"Err." Lilo terkedu. Walaupun dia tahu yang nama orang yang dekat depan dia ni ialah Aidan dan dia datang dari KGMS macam yang dia curi curi dengar tadi, tapi dia still speechless and tak tahu nak buat reaksi apa.
"kita mungkin boleh duduk kejap dekat gazebo luar." ajak Aidan.
"oh, iya la." Setuju Lilo. Lepas tu Lilo dengan Aidan duduk berhadapan dekat gazebo yang terletak bersebelahan dengan kolam ikan tu sementara Puan Fedora masuk ke dalam rumah. Buat air kot. Tak pun hidang something untuk Aidan dekat depan mata dia ni. Mintak mintak mak goreng sikit nugget and buat milo ais. Dapat jugak dia sebat sepam dua nanti.
"Baiklah Lilo. Ni surat untuk awak." Lepas tu Aidan keluarkan surat dari dalam beg bimbit yang dibawanya dan hulur pada Lilo. Lilo kerling muka depan surat tu and tertera nama dia berserta alamat rumah dan juga ada lambang tulis KGMS berwarna maroon cerah di bahagian atas surat tu. Nampak macam urusan Paduka Baginda yang sulit yang pernah dia nampak pada surat tawaran MRSM Taiping and SEMASHUR yang abang and kakak dia pernah dapat. Dia bukak surat tu perlahan-lahan.
"nama saya Aidan. Macam yang saya cakap sebelum ni, saya dari KGMS. Saya dari King George Magic and Wizardry School."
Lilo terus berhenti bukak surat depan mata dia. "err apa?" dia pandang semula Aidan.
"saya dari King George Magic and Wizardry School. Salah satu sekolah ahli sihir terkemuka dekat dunia. Dan saya nak bagitahu bahawasanya, awak mendapat tawaran belajar di situ. "
Lilo terdiam sekejap sebelum gelak. "ni prank ke apa? This is not prank kan? You are not the guy from Fly FM atau Hot FM atau Bang Bang Boom kan? And lepas tu ada monyet besar keluar dari semak and cakap, anda terkena Bang Bang Boom!!"
Aidan pulak tergelak lepas tu. "of course not you silly. Saya cakap benda yang betul. Saya dari King George Magic and Wizardry School and sekarang ni saya hantar surat tawaran pada awak untuk maklumkan pada awak tentang hal hal belajar dan lain lain lagi."
Lilo tersengih lagi. "you are kidding right?" Lilo picing mata pada Aidan. "ni mesti Leo punya prank ni. Ha. Ha. Ha. Very funny Leo. Mana kamera tersembunyi? Dekat briefcase yang awak bawak tu ke?"
"awak memang la lawak Lilo. Tapi tak la selawak budak tahun lepas yang saya jumpa untuk bagitahu dia tentang KGMS. Apa - apa pun, bukak surat yang saya kasi awak tadi tu. And baca kuat sikit. Saya nak dengar jugak" Arah Aidan sambil tersenyum.
Lilo bukak surat tu and mula baca dengan nada sarkastik.
Lilo Nezmi.  
14 tahun. 
Selangor 
Dengan ini dimaklumkan bahawasanya awak, Lilo Nezmi diterima masuk belajar ke King George Magic and Wizardry school (KGMS) pada semester hadapan. Awak dikehendaki membuat lapor daftar hadir di KGMS  pada tarikh 2 januari 2008. Dilampirkan juga pada surat ini senarai keperluan buku dan keperluan asas bagi pelajar tahun satu di KGMS serta tiket kereta api.  
Yang benar 
Profesor Emma Sophia. 
"well said. Prank dibuat dengan baik sekali." balas Lilo yang masih tak percaya dengan apa yang dikatakan oleh surat itu.
“you are very persistent.” ulas Aidan.
“of course I am. I know Leo. Leo ialah abang yang keji dan nakal yang selalu buat prank pada saya. And I’m not gonna fall for this stupid prank. How much he pay you for this prank?”
Aidan tersenyum. “First, this is not a prank Mr. Lilo Nezmi. Second, you are a wizard. silalah terima hakikat. Tiga, I’m gonna show you something.”
Lilo picing mata tengok Aidan. Mamat depan mata aku ni panggil aku wizard?
keji gila. hahahaha.
“That gonna prove I’m a wizard. Also like you.”
“apa-apa je la.” gumam Lilo.
Aidan keluarkan something dari briefcase tu lagi.
Lilo tarik nafas pantas. “tongkat sakti?” Bentuk tongkat sakti tu seperti yang dia selalu nampak dalam movie Harry Potter. Bentuk baton panjang dan kurus berwarna hitam.
“iyap.” kata Aidan dengan nada bangga. “10 inci panjang. Dari batang pokok Silver Fir dan berteraskan bulu pelepah Burung Kasuari.”
“Impressive. Bentuk dia macam dalam cerita Harry Potter tu.” balas Lilo sarkastik.
“tengok ni.” Aidan hayun tongkat saktinya. “Ut Avis.” Kedengaran bunyi letupan sebelum keluar seekor burung dan terbang dari situ. Aidan sengih bangga pada Lilo.
Lilo da nganga mulut bila tengok apa yang Aidan buat. “is this real? wow. amazing gila!” Lilo memang la da nganga mulut semedang.
Aidan hayun tongkat sakti perlahan dan sebut “Florem.” Keluar bunga Ros dari hujung tongkat sakti Aidan. Aidan beri pada Lilo untuk budak lelaki itu tengok.
“err, macam mana awak buat semua ni?” Lilo belek-belek ros yang ada pada tangan dia tu.
“belajar dan berusaha keras di KGMS.”
Lilo pandang Aidan lagi. Susah dia nak percaya dekat mamat depan mata dia ni. Betul ke ahli sihir ni wujud? oh kamon. walaupun dia da nampak apa yang mamat Aidan ni buat depan mata dia, tapi dia still ragu-ragu dan tak percaya.
“ye. Saya tahu awak ada banyak soalan yang nak tanya pada saya. I can see very clearly from your eyes.” Aidan da sengih.
“of course I am!”


p/s
aku da buat sampai chapter 8 untuk cerita MAGIS ni. and dalam chapter 8 , akan ada watak Haikal and Zahid. hahah. tetiba je watak dorang ada. macam mana dorang ada sekali? well, kau tunggu je la. haha. kalau suka baca cerita ni, boleh la komen for improvement and ajak kawan2 lain baca sekali :D

Thursday, 26 November 2015

Date #172

hari tu aku pi date. ye date. setelah sekian lama single, akhirnya gua pergi date. tapi sebenarnya tak berkapel pun kitorang. haha

kitorang pi date masa cuti midsem hari tu. kitorang jumpa kat NU Sentral untuk teman dia pergi Victoria Secret dulu sebelum melencong jejalan. Perghh. tu first time aku masuk kedai Victoria Secret. Selaluya aku layan video runway dorang kat youtube je. part VS yang aku paling suka bila Taylor Swift buat persembahan dengan Fall Out Boy. Bila da kat dalam VS Outlet tu, aku tundukkan pandangan je sebab panties and bra berleluasa gila kat dalam kedai tu. haha.

lepas beli perfume dekat VS outlet, kitorang gerak ke Mid untuk tengok wayang. Hari tu layan naruto the movie kat sana. sebelum tu , kitorang makan KFC kat sana. haha. perghh. gila la , makan ayam goreng dengan insan tersayang. ecececece. tersayang la sangat padahal kitorang tak declare apa-apa pun. KAH KAH KAH. hari tu makan KFC Bucket. nampak la yang kitorang melantak macam apa je walaupun dua orang.

masa tengok wayang tu, sempat-sempat jugak aku bermanja sambil tengok wayang sambil lentok kepala kat bahu dia. kah kah kah. aku da terasa macam kucing da. manja berlebih. tapi date aku tak kisah, maka aku pun tak kisah la buat benda cenggitu.

by the way, kata ganti diri kitorang ialah sayang - abang. KAH KAH KAH. malu gua nak tulis kat sini sebenarnya.

even masa tengah date dekat public pun, kitorang still guna kata ganti diri sayang - abang tu and tak tukar kepada nama atau aku - kau. even tengah borak kat stesen ktm, tengah borak masa nak beli kfc, tengah borak nak beli tiket wayang, kata ganti nama diri tu tak pernah berubah selain dari sayang - abang tu.

Malam tu, lepak makan mamak sama-sama sebelum jejalan kat putrajaya sambil makan sengkuang calit. Dari Dataran Putrajaya ke Masjid Putra ke Petronas Precint 9 ke Masjid Besi. haha. dia ni jenis seriau orang bawak motor lelaju sebab dia pernah eksiden. aku pulak tak tahu yang dia pernah eksiden, jadi aku bawak la motor kat lane tiga. haha. lepas dia bagitahu yang dia trauma, aku pun bawak la motor dengan penuh sopan santun. baik kan aku?

perghh, puji diri sendiri. hHAHAHHAHAHAHAHA. apa-apa pun, setelah sekian lama gua tak ber date, akhirnya gua terasa hidup kembali. kah kah kah. kay la. tu je nak cerita pada kali ini. sekian terima kasih kerana membaca. hehe.

p/s
esok ada kelas and siapkan projek Jelutong Trail yang entah bila nak siap
jumaat takde kelas.
sabtu ni ada projek mega.
ahad ada test
isnin ada presentation and kena hantar report
isnin kena draft chapter 1 fyp
isnin last hantar take home test business.

bila aku nak bergembira ni?


Monday, 23 November 2015

Family Trait #171

hari tu aku borak dengan kawan aku pasal perkahwinan. Perghh, gila straight aku hari tu borak pasal hal kawen. HAHAHAHAHAH. maybe tak lama lagi aku akan kawen sebenarnya. jeng jeng jeng.  da ada calon da pun, tinggal nak masuk meminang je kat orang tu. haha. siapa percaya apa yang aku cakap, dia bangang.

lepas borak pasal hal kawen, tetiba perbualan kitorang masuk hal rambut pulak. kawan aku cakap yang rambut dia ikal - kerenteng. so kiranya rambut dia masuk kategori dominant. Aku pulak cakap, yang rambut aku jenis tebal dan lurus yang susah nak diuruskan. Rambut lurus is recessive.

bila aku pikir-pikir tadi, ada beberapa family trait yang aku boleh kesan dalam family aku. sebelum tu, dalam family aku, ada ayah, ada mak, ada kak long, kak ngah, alang and aku. aku sorang je lelaki dalam adik beradik aku.

1)Ketinggian ; Pendek

ye. family aku ni boleh dikategorikan sebagai pendek. Mak aku jenis tak tinggi. ayah aku pun tak tinggi mana. dalam family aku, aku rasa, aku la paling tinggi. so , memang family aku ni jenis dwarf je kalau nak banding dengan family orang lain. HAHAHAHHAHAHAH. sedihnya hidup kau ni Sharky.

2) Rambut ; Lurus and tegak macam durian kalau rambut tu pendek

rambut family aku jenis lurus. masa zaman kecik-kecik, bila rambut pendek, rambut aku sangat la terpacak macam duri landak. even dengan rambut aku yang sekarang ni, bila aku bangun tidur, rambut aku terpacak macam pakai wax. aku tak paham kenapa orang nak sangat rambut terpacak. kau tahu tak rambut terpacak semula jadi sangat la menyusahkan dan sangat susah diuruskan. dan aku nampak trait rambut lurus and pacak tegak macam durian ni kat anak-anak kak long aku, Adriana, Aidilya and Ammar. aku selalu berharap rambut aku ikal sikit. hahahaha. tak payah aku nak spend 5 ke 10 minit just untuk rambut je.

3) Warna Rambut : Hitam pekat dan terlebih tebal

warna rambut family aku hitam pekat yang memang pekat. orang panggil hitam arang and double arang terlebih arang. haha. macam bangang pulak.  and rambut family aku pun tebal jugak. so, family aku kerap gunting rambut.

4) Warna kulit : cekelat cerah

mak aku putih. ayah pulak jenis tanned. disebabkan aku selalu main parit waktu aku kecik, jadi, bila besar aku jadi cokelat banyak. ada sesetengah orang, dia putih yang memang putih. dia main parit atau panas banyak kali pun, dia tetap putih. yang aku perasan adik beradik aku, badan kitorang cekelat cerah tapi yang agak cekelat banyak ialah kat area pergelangan tangan, muka and bahagian-bahagian yang terdedah kat cahaya matahari. aku and kakak-kakak aku used to naik basikal around 6km ke 7 km setiap hari masa kitorang form 1 sampai form 5 untuk ke sekolah dan balik sekolah. jadi kau rasa area mana yang tinggal cekelat cerah je? once, kawan aku tak pernah nampak aku shirtless, jadi bila dia nampak aku shirtless for the first time nak pergi mandi kat toilet, dia terkejut.

"eh? kau putih kan rupanya?"

hahahha, aku pun tak tahu kenapa tetiba dia cakap macam tu. kau tak boleh nak cakap dalam hati ke?


5) Penyakit : none. 

alhamdulillah. family aku bebas dari penyakit-penyakit yang sedia ada. aku rasa la kot. HAHAHAHAHHAHAHAH sebab so far,  aku tak pernah dengar lagi kes-kes penyakit berat macam sakit jantung, sakit buah pinggang ke darah tinggi ke apa ke kat family mak and ayah aku. Adik beradik mak aku ada 12 orang. 6 lelaki and 6 perempuan. semua adik beradik lelaki mak aku jenis tak hisap rokok. and surprisingly, semua sepupu lelaki belah mak aku pun jenis tak hisap rokok. adik beradik ayah aku ada 8 orang. 7 lelaki. 1 perempuan. yang hisap rokok is ayah aku je dalam kalangan adik beradik dia.

6) bulu pada anggota badan selain muka : kurang.

aku rasa family aku jenis kurang berbulu. hahaha. kakak aku yang pertama je yang ada bulu tangan agak lebat. kakak aku yang lain agak nipis bulu kat tangan termasuk la aku. untuk part lain, bulu kaki is nipis, bulu dada takde. bulu bawah tu ada la. hahaha. and surprisingly, satu family aku takde bulu ketiak. sekian. HAHAHAHAHHA. senang nak uruskan.

7) kening : tebal

family aku ada kening yang tebal. actually kening mak aku is tebal. kening ayah, kalau tak silap aku biasa-biasa je. orang cakap, kening tebal ni kuat jeles dalam perhubungan . ye ke? KAH KAH KAH.

8) bulu mata : panjang tapi tak lentik. 

family aku ada jenis bulu mata yang panjang macam bulu mata unta. HAHAHAHAH. once, aku tak tahu apa yang merasuk Adriana anak buah aku tu , dia pergi bantai gunting bulu mata dia. Kak long da marah macam apa je. aku rasa da boleh nampak tanduk tumbuh kat kepala kakak aku masa tu. aku  pulak da tergelak terbahak-bahak dengan perangai malaun tu.



apa yang aku cakap ni berdasarkan pemerhatian aku kat adik beradik aku la. and apa yang aku tulis kat sini, more kepada physical trait yang agak jelas pada family aku. sebab kalau trait yang lain, i mean, non physical trait, susah la pulak aku nak telek satu persatu. semua orang ada family trait masing-masing kan. jadi, apa family trait kau yang agak obvious pada kau?  heh. yang ada dimple ke? rambut perang ke? bulu mata lentik ke? heh. share la sikit dengan aku kat bahagian komen. tehee. ada tak family trait korang yang agak sama macam aku? haha. aku rasa mesti la ada kan. lagi-lagi warna rambut. kah kah kah.

apa-apa pun, selamat malam and adios amigos. kalau nak tidur, jangan lupa baca doa tidur kay. Assalamualaikum. till we meet again :)

p/s
aku ada test this upcoming tuesday!! seram betul.

Sunday, 22 November 2015

Mockingjay Part II #170


semalam , hari jumaat, aku tengok Mockingjay part II dekat IOI City Mall yang baru tu. dari hari khamis lagi aku da cek siap-siap waktu tayang Mockingjay Part II and jot down dekat buku nota aku. disebabkan hari jumaat aku takde kelas, aku dengan penuh riang ria , mandi dan bersiap-siap untuk tengok wayang.

kenapa aku nak sangat tengok Mockingjay ni? first sebab aku da baca novel dia. second, sebab aku nak tahu, sama tak yang movie dengan yang novel tu. tiga sebab aku da follow movie dia dari awal. so why not aku tonton movie dia sampai penghabisan kan?

jadi, apa pendapat aku tentang Mockingjay part II ni?

1) bagi aku, macam biasa la. bila novel di adaptasi kepada movie, mesti akan ada part yang dipotong dan sebagainya. termasuk jugak cerita Mockingjay ni. tapi yang aku paling bengkek ialah antara part yang dipotong tu , scene Johanna and Katniss pergi latihan ketenteraan sama-sama. aku rasa ini antara part yang menarik.

Johanna

2) dalam buku pun ada ditulis pasal cara Johanna kena seksa macam mana. tapi kat dalam movie, dia tak cerita la pulak sedangkan aku rasa tu antara highlight movie. haha, kau ni da jadi macam pengkiritik movie la pulak Shakry. bila aku tengok movie ni, aku baru perasan yang katniss ni macam slut. haha. Gale pun dia cium and Peeta pun dia cium jugak. dude, haha, gersangnya kau sampai semua orang kau cium. nasib baik dia tak cium Finnick. Kalau tak, Annie mesti da bunuh Katniss dulu.

Katniss

Gale

Peeta

3) Part paling sedih of course la masa Finnick mati. sobs. tak sempat nak honeymoon lama-lama bak kata Katniss. eh? aku ni da terspoil jalan cerita ke? HAHAHAHHAAH. ah, gasak. lantak siapa yang baca entry aku sekarang ni. padan muka korang. Bila aku baca novel, part adik Katniss, Primrose mati is one of the saddest part dalam novel tu. Tapi bila dalam movie, aku rasa tak sedih la pulak. pengarah macam tak pandai nak main emosi penonton. BOOO you pengarah. I hate you. ke aku je yang takde rasa sedih tu? tapi bila Finnick mati , aku rasa sedih la pulak. err. ke affection aku tu lebih kepada lelaki? eh? haha.

Finnick

jadi, secara keseluruhannya, aku bagi 3.5/5 untuk movie Mockingjay II ini. tak rugi pun untuk kau tengok. Cuma cerita ni agak kurang aksi sikit la, banyak main perasaan sikit je movie ni. Kalau nak dapat murah , kau guna la student card. HAHAHA. hanya boleh apply kepada student je la. aku dapat RM8.50 masa tengok movie ni walaupun movie ni baru keluar wayang. oh, aku tengok movie dengan siapa? selalunya aku tengok movie sesorang je kalau hari jumaat. kalau hari-hari lain, selalunya aku pergi tengok movie ramai-ramai lepas habis kelas petang dengan classmates. KOH KOH KOH.

sekian pendapat saya mengenai Mockingjay II. eh? sorry kalau ter spoil. haha. tapi ada ke yang layan Hunger Games macam aku ni? heh. apa-apa pun, selamat menonton dan selamat menjalani kehidupan riang ria raya pada hari esok.

adios amigos. babai. assalamualaikum! *lambai2*

p/s
hari ni aku pergi Year End Sale untuk buku dekat Maeps. Melayang 50 ringgit sebab aku beli Aksara, Eleanor and Park dan juga Tsukuru Tazaki tanpa Warna dna tahun tahun kembara. Damn you buku, why you are tempting me so much?


  


Friday, 20 November 2015

Game 3 Fakta [ii] #169

hai korang! *lambai-lambai* sekarang da la malam jumaat. KAH KAH KAH. malam masa untuk bunuh setan. semalam aku ada main satu game dekat blog ni which is aku panggil dia game 3 Fakta.

1) aku pernah ada skandal dengan seorang CEO company dekat Malaysia ni. a long time ago.
2) Benda yang aku paling fobia and takut dekat dunia ni ialah tempat sempit.
3) Aku pernah koma masa zaman aku kanak-kanak.

kat sini ada 3 fakta pasal aku. 2 fakta ialah betul. 1 fakta ialah salah. aku sesaja je suruh korang teka yang mana satu betul yang mana satu salah. KAH KAH KAH. takde niat lain pun. game ni pun just for fun and untuk tambahkan knowledge kawan kau pasal kau and at the same time, through this game, kita boleh tahu sama ada kawan kita kenal kita ataupun tidak. siapa yang tak baca entry sebelum ni, korang boleh la try teka cepat-cepat fakta kat atas sebelum baca jawapan kat penghujung entry ni. haha. kau pikir ada yang nak main ke game kau yang lagha ni ke Sharky?  :3

macam aku cakap semalam, keh keh keh,  game ni sesuai dimainkan pada waktu bosan and boleh menjadi pengganti kepada Truth or Dare ataupun Beer Pong. haha. takkan nak main game truth or dare selama-lamanya kan. haha. 

so, antara 3 fakta kat atas tu, yang mana satu betul and mana satu yang salah? ini adalah jawapan dia. haha. 

1) aku pernah ada skandal dengan seorang CEO company dekat Malaysia ni. a long time ago.

well. fakta ini adalah betul.

aku pernah ada skandal dengan seorang CEO company dekat Malaysia. well, macam yang aku cakap, ianya pada satu ketika dahulu. tak la satu ketika dahulu pun. haha. tahun lepas je pun. skandal? bunyinya macam over gila kan. haha. kau fikir kau hot ke sharky? KAH KAH KAH. aku pun tak tahu la macam mana aku boleh ada skandal segala bagai ni. I'm totally NOT hottie , muka pun tak hansem and sado pun tak. hitam pun ye jugak sebab masa kecik-kecik aku suka main parit. haha. ciri-ciri model pun langsung takde pada aku. mesti orang cakap pelik la apa la. well, hahahahahhahahaha. apa yang aku boleh cakap, rupa paras bukan segala-galanya. :3.

alhamdulillah la aku banyak jumpa manusia yang tak pandang rupa paras semata-mata. kalau kau cakap, aku ni bullshit la apa la , haha, malang la bagi korang sebab selalu jumpa manusia yang pandang paras rupa semata. boo. heh. selain CEO company, aku jugak pernah ada skandal dengan jurulatih bola tampar selangor and salah seorang dari ahli boy band dekat Malaysia ni.

buat masa sekarang, aku tiada hubungan dengan siapa-siapa. single. single since April.  KAH KAH KAH. nak fokus kat FYP. kononnya. entah bila entah aku nak submit chapter 1 dekat SV aku, patsu merepek meraban., poyo je lebih. :P

2) Benda yang aku paling fobia and takut dekat dunia ni ialah tempat sempit.

Fakta ni pun betul jugak.

antara banyak-banyak benda dekat dunia ni, aku paling takut and fobia dengan tempat yang sempit. hari tu junior ada amali Caving dekat Taman Negara. kawan aku join sama sebab lecturer suruh dia jadi fasi untuk junior. aku tak join la sebab tak diperlukan pun. haha. bila kawan aku balik dari Caving tu, dia cerita pengalaman Caving dia dekat aku. kena merangkak la lalu tempat sempit la. apa la itu la ini la yadaa yadaa. dengar dia cerita je pun da boleh buat aku seram sejuk apatah lagi kalau aku join sama. KAH KAH KAH. mahunya aku ketaq lutut semedang je dekat sana kalau join.

3) Aku pernah koma masa zaman aku kanak-kanak.

Fakta ni ialah salah.

aku tak pernah koma masa zaman aku kanak-kanak. benda paling teruk pernah terjadi kat aku masa zaman kanak-kanak pun is kereta yang aku naik pernah kena langgar dengan Lori Hantu Pasir yang besar gadang tu, kaki masuk tercepit kat celah jeriji basikal, nampak hantu masa kecik-kecik pastu menangis macam setan, team up dengan jiran aku and lepas tu bertumbuk dengan orang yang buat masalah dengan kitorang kat dalam bas sekolah. apa-apa pun, aku memang tak pernah koma sepanjang aku hidup. KAH KAH KAH. macam over sangat kalau sampai koma tu. bila da besar tagun pun, paling teruk pun, aku just accident and kaki aku berlubang. tu pun aku tak pengsan masa accident. lain-lain yang serius dari tu takde pun.



sekian, tamat la sudah game 3 fakta bersama sharky. KAH KAH KAH. sorry kalau hambar. apa apa pun, try la main dengan kawan-kawan kau. lagi daring fakta kau, lagi menarik la game tu. apa-apa pun, selamat bermain dan selamat membunuh setan pada malam ini. HAHAHAHHAHAHAH. sekarang ni aku tak tahu la kenapa, tapi aku asyik rasa nak update blog je. tapi internet kat uni aku macam bangang pun ye jugak sebab asyik putus-putus je. haih. wahai internet, tolong la jadi super power dan penuh hebat untuk pelajar-pelajar univesiti seperti aku ni boleh online dengan kadar super riang ria bergembira. haha. niat memang la tak baik betul. orang guna internet kat uni untuk study. :3 kau pulak semata nak riang ria raya je.

by the way, korang tengah buat apa ni? bunuh setan dengan pasangan masing-masing? haha.

p/s
aku ingat hari ni lepas habis kelas nak tengok Hunger Games jap dekat wayang. tapi kelas aku jam 430 baru habis. kat IOI tu mesti penuh punya la dengan umat manusia waktu-waktu puncak macam tu. jadi niat nak tengok wayang terus la ku tunda. disebabkan aku takde kelas esok, jadi boleh la tengok wayang dengan kadar yang ber gembira pada esok hari. siapa nak join, boleh la mensi gua dekat tiwtter kay. KAH KAH KAH.  oh, hari ni, aku sempat pergi Microbes Carnival dekat uni aku. da lama gila tak baca segala bagai pasal bio, sampaikan function of ribosome pun aku tak ingat. haha. tu la. dulu belajar bio sebab semata mata nak lulus exam je. bila da habis exam, terus tak ingat. apa-apa pun, Carnival Microbes tu memang la best gila.

Wednesday, 18 November 2015

Game 3 Fakta. #168

1) aku pernah ada skandal dengan seorang CEO company dekat Malaysia ni. a long time ago.
2) Benda yang aku paling fobia and dekat dunia ni ialah tempat sempit.
3) Aku pernah koma masa zaman aku kanak-kanak.

nama game ni ialah 3 Fakta. 3 Fakta kat atas ni ialah pasal aku. 2 Fakta ialah betul dan satu fakta ialah salah. kau orang rasa, fakta mana yang betul and fakta mana yang salah?

aku selalu main game ni dengan kengkawan aku . bila main game ni, perghh, memang la kau rasa yang kawan kau ni banyak lagi rahsia yang dorang simpan dari kau. HAHAHAHAHAH. kadang-kadang banyak fakta kelakar yang aku tak tahu pasal kawan aku.

game ni sesuai dimainkan masa kau tengah bosan-bosan atau tengah picnic tepi pantai dan sebagainya. game ni pun boleh dibuat sebagai tukar ganti kepada game truth or dare. boleh la start main dengan kengkawan korang, heh. by the way, saja nak uji engkorang. mana agaknya fakta kat atas tu yang betul and mana agaknya yang salah?

p/s
Mockingjay part II da nak keluar woi!! ni yang rasa nak serbu IOI ni. hahahaha.


Sinopsis of Magis #167

Hai semua!! *lambai-lambai* HAHAHHAHA. korang tengah buat apa? perghh, lama gila aku tak update blog aku ni. KAH KAH KAH. da boleh tahap bersawang da. bukan aku tak nak update tapi ada satu masa tu , aku jadi tawar hati. tu yang menyebabkan aku tak update blog. and at the same time, aku tengah melarikan diri dari sesuatu. tu pun antara sebab aku tak update blog. lama-lama aku pikir, sampai bila aku nak lari and da kenapa pulak aku nak abandon blog aku yang tersayang ni kan? HAHAHA. cian dia.

so, baru-baru ni aku ada tulis cerita baru iaitu Magis. eh? mana cerita REMAJA pulak? well, cerita REMAJA tu aku hold dulu ea. bukan aku tak nak tulis and update tapi aku ada alasan aku yang tersendiri. harap kau orang faham kay. hehehe. korang kan pembaca dan remaja yang baik, jangan marah aku tau.

jadi, cerita MAGIS ni pasal apa pulak? well, entry ni aku cerita pasal sinopsis cerita MAGIS la. sabar jap kau. HAHAHAHAH. cerita MAGIS ni so far aku da buat sampai 7 chapter and hope kau orang suka la macam kau orang baca ASRAMA, REMAJA dan jugak PLAYBOY. hiks. by the way, cerita MAGIS ni bukannya cerita beromen berogol yang macam aku pernah tulis sebelum ni. KAH KAH KAH, tak payah nak hampa sangat la woi!

Sinopsis MAGIS.

Hai. Nama aku Lilo. Lilo Nezmi. Dunia ni pelikkan? banyak tipu muslihat. banyak tipu daya. banyak pembunuhan. banyak ahli politik yang korup. urghh. dunia ni memang pelik. dan aneh. dan dunia ni jugak bukan sahaja didiami oleh manusia, haiwan, tumbuhan, setan, jin, bunian, alien..... emm, errr, alien tu aku tak pasti la pulak wujud atau tak kat dunia ni. tapi yeah, dunia ni bukan je didiami oleh golongan-golongan yang aku nyatakan tadi. Dunia ni jugak didiami oleh satu golongan lain iaitu Ahli Sihir. pernah dengar nama Merlin? pernah dengar nama Harry Potter? pernah dengar kisah Sabrina and The Witch? pernah dengar kisah Ahli Sihir Salem? ye. mereka semua wujud. kami semua wujud. cuma kau dan kau dan kau dan kau dan kau yang di sana, di sini, di situ dan di mana mana je yang tak tahu kami si Ahli Sihir ni wujud dan masih wujud. Kami wujud. dan kami hidup macam kau semua. This is our story. err, I mean, this is Lilo Nezmi's story. Ini cerita tentang seorang manusia tidak normal bernama Lilo Nezmi yang tinggal di sebuah planet bernama Bumi.


ni aku kasi preview untuk cerita MAGIS sikit.

Chapter 1 of MAGIS.

Hai. Nama gua Lilo. Gua? Hahaha. Aneh bunyinya. Aku rasa macam cakap, hai, nama saya Gua Niah. Hai nama saya Gua Kecil. Gua terlalu pelik bunyinya bagi aku. Jadi aku rasa, aku pergi kepada perkenalan biasa je la.
Hai. Nama aku Lilo. Lilo Nezmi. Seorang budak lelaki belasan tahun yang masih hingusan. Hahahahaha. Aku gelar diri sendiri hingusan sebab nak dapat belas kasihan pakcik dan makcik untuk kutip duit raya. Walaupun yeahh *rolling eyes* aku ni ahli sihir tapi aku tak boleh pop out kan duit tu macam apa je depan mata and terus jadi kaya raya semedang sepanjang zaman. Even Albus Dumbledore si bekas pengetua Hogwarts pun tak boleh buat macam tu yop. Mesti korang rasa macam bangang kan. Apa je la mamat ni merepek. Ahli sihir? Gosh dude. Is it even real yang ahli sihir tu wujud? Aku macam tak percaya je.
Meh sini kalau kau tak percaya. Kau datang depan aku and lepas tu aku sihir kau jadi katak. Kah kah kah. Suka hati kau la yop nak percaya ke tak yang ahli sihir wujud ataupun tidak. Yang penting aku tahu , ahli sihir macam aku memang wujud. Ya ya, aku tahu memang ramai yang akan persoalkan, macam mana nak tahu yang ahli sihir tu ada.
Well, apa yang aku boleh cakap, ada je banyak ahli sihir keliling kau, cuma kau je yang tak sedar. Sebagai contohnya, kau pernah tak tetiba terhilang barang. Example yang paling mudah, tetiba kau tak jumpa kunci motor kau padahal kau da yakin gila yang kau letak kunci motor kau kat atas meja makan. Sebenarnya kunci motor kau ada je atas meja makan tu cuma kunci tu mengecut jadi kecik sampai kau tak nampak. Memang la orang selalu cakap,
"ni mesti tertinggal mana-mana atau tercicir mana-mana." Tapi the real story is, mesti ada ahli sihir yang kenakan kau and guna Sihir Mengecut pada kunci motor kau.
Contoh yang lain pulak, pernah tak tetiba kau bangun tidur, tangan kau berbekas merah la ataupun kaki kau tetiba kejang la atau tetiba ada lebam la kat anggota badan atau kau rasa penat gila macam baru lepas buat marathon merentas Malaysia satu hari satu malam atau tetiba ada luka kat tangan la jari la lepas bangun tidur. Mesti pernah kan? Well, sebenarnya kau da encounter dengan ahli sihir sebelum tu tapi kau tak ingat. Semestinya la ahli sihir tu guna Sihir Bingung pada kau atau guna Sihir Mimpi supaya kau tak ingat yang kau da pernah encounter atau jumpa dengan dorang sebelum itu.
Kalau rumor orang tua pulak selalu cakap, kalau lebam-lebam atau luka lepas bangun tidur tu mesti kena hempap dengan setan la kena gigit dengan jin la bunian la apa la, pfft. Hahahahhahahahahahahah, bila aku da kenal dengan dunia sihir, benda rumor yang orang tua-tua pernah cakap, memang la buat aku gelak je.
Kau kadang-kadang tak paham, kenapa lepas bangun tidur rasa penat je ataupun kenapa rasa mengantuk lagi padahal da tidur lama gila. Sebenarnya, kau tak la tidur lama sangat. Kau cuma tidur sekejap je. Tapi ye la, sebab ahli sihir da buat Sihir Bingung atau Sihir Mimpi pada kau, mana la kau nak ingat. Kan?
Jadi, macam mana nak mulakan ye. Emm, macam mana nak mulakan cerita ni? Macam mana aku nak cerita pada hangpa semua pasal kisah aku. Hah! Aku tahu macam mana nak mulakan cerita ni. Well, every story. I mean, setiap kisah kanak-kanak mesti akan bermula dengan....wait a sec. Kisah kanak-kanak? Hahahahahhahah. Kisah kanak-kanak pun boleh. Ah gasak, jadi, let's start our story.

Once upon a time....

Klise kan? Hahahahhaha. Lantak. Sekarang dengar.....

Pada suatu ketika dahulu, dan masa tu, umur aku baru je 14 tahun masa aku dapat surat tawaran belajar ke sekolah ahli sihir. Masa tu aku dapat surat tawaran belajar ke KGMS. Banyak je sekolah ahli sihir lain kat dunia ni. Berlambak. Yang paling femes, tentunya Hogwarts yang dekat UK itu. And then Salem dekat Turki, Beauxbatons dekat Perancis, Durmstrang dekat Iceland, Lodewijk dekat Belanda and sekolah tersayang aku, KGMS dekat Malaysia. Ye ye. Aku tahu. Hogwarts, Beauxbatons and Durmstrang pernah dinyatakan dalam novel JK Rowling. *rolling eyes*  JK Rowling pun bukanlah manusia biasa. Dia ahli sihir macam kitorang jugak. Sebab tu dia boleh tulis kisah Harry Potter dengan sangat bagus. Sebab Kisah Harry Potter tu ialah kisah yang betul. Cerita benar yang sememangnya benar lagi tidak menipu.
Aku pun tak pasti kenapa manusia biasa tak pernah tahu and tak pernah nampak sekolah-sekolah sihir ni tapi aku rasa mesti ada Sihir Plot yang digunakan. Kalau dekat area KL, aku rasa ada satu sekolah sihir area Bukit Nanas sana tapi tu pun aku tak berapa pasti sangat.  Aku pun tak tahu macam mana aku boleh dapat tawaran belajar ke KGMS. Sebab as far yang aku tahu, mak bapak aku bukan lah ahli sihir pun. Adik beradik aku pun bukan ahli sihir and tak pernah guna tongkat sakti sebelum ni. Cuma nenek moyang belah mak and ayah yang ada darah ahli sihir sikit.  Aku ada 3 orang adik beradik and aku anak yang last sekali. Aku ada seorang abang and seorang kakak. Abang and kakak aku jalani kehidupan macam budak-budak biasa.
Pergi sekolah kebangsaan, ambik UPSR, ambik PMR, masuk MRSM and then ambik SPM dan berharap dapat masuk mana-mana universiti yang gempak lagi power. Sekarang abang aku belajar dekat MRSM Taiping and kakak aku pulak budak SEMASHUR. Jadi, bila satu hari tu, ada orang ketuk rumah aku (kitorang selalu biarkan pagar rumah terbukak luas sebab senang kucing-kucing kitorang keluar masuk rumah and yeah, orang-orang yang menjual pun senang masuk rumah kitorang) and mak aku bukak pintu.


okay. tu je preview MAGIS yang aku nak kasi korang baca, haha. jangan hampa jangan risau. from now and on, aku akan kerap update blog sebab aku da mula dapat atasi rasa kekecewaan dan depress aku. cuma sekarang agak penat sikit la sebab da mula start writing chapter 1,2 and 3 untuk Final Year Project aku. apa-apa pun, aku sentiasa perlukan ucapan goodluck dari anda semua! heh.

till we meet again. adios amigos dan assalamualaikum!

p/s
eh. korang jangan hampa tau. aku still je tulis cerita REMAJA tu. jangan risau. ada masa korang akan kembali berjumpa dengan Haikal and Paan and Hisha balik. ni ialah sneak peek untuk REMAJA


Dia klik perkataan inbox sekali lagi untuk tengok nama email yang hantar pada dia itu.
"AlumniKTE@hotmail.com" gumam Haikal.
"woitt."
Haikal terkejut sebelum berpaling ke arah pintu. Zahid baru balik dari kerja and terus letak beg sandang kat tepi almari.
"kau tengah buat apa tu?" tanya Zahid menyeringai. "haaaaa, kantoi tengok porn!"
"bangang." Gumam Haikal sambil julingkan mata ke atas. "baca email." jawab Haikal yang pandang semula ke arah laptop. jantung tetiba berdegup lagu. oh fuck. kau da kenapa wahai jantung?
Zahid terus tanggalkan baju lepas tu main campak je atas katil and terus bergerak ke arah Haikal yang duduk kat meja belajar hadap laptop. Zahid berdiri belakang kerusi Haikal dan tundukkan pandangan untuk baca apa yang ada dekat skrin laptop Haikal. Tangan Zahid kiri dan kanan ditopang pada meja belajar. sekilas pandang nampak macam Zahid peluk Haikal dari belakang walaupun Haikal duduk selamba je dekat kerusi tu. Haikal tak boleh nak pusingkan kerusi dia sebab Zahid betul-betul berdiri belakang dia.
Haikal terus terbau Axe yang dipakai oleh Zahid. "kau pakai perfume apa ni?" tanya Haikal walaupun dia da tahu perfume apa yang dipakai oleh Zahid tu sebab ye la, setiap kali nak shopping barang-barang rumah ke dapur ke keperluan diri ke, memang dia semedang je pergi berdua dengan sepupu dia tu.  dia tak tahu kenapa, tapi dia suka bau yang ada kat Zahid tu. tetiba dia blushing. da kenapa tetiba nak blushing dekat sepupu sendiri la setan? sure kau ni incest la Haikal. mari la kita tampiaq diri sendiri sebab berfikiran super bangang.  HAHAHAHHAHAHAHAHAH.
"axe." jawab Zahid perlahan. mamat tu baca apa yang ada kat skrin laptop Haikal. Haikal menjulingkan matanya ke atas sekali lagi. selamba je nak baca email aku. dia ingat baca email aku ni salah satu hak dia jugak ke walaupun aku tumpang rumah dia untuk kembalikan ingatan aku.
"Impressive." Zahid tersengih lepas baca email Haikal tu. "best gila sekolah kau. aku tak rasa sekolah aku akan hantar email jemputan macam tu kat kitorang. " lepas tu Zahid terus berlalu and capai tuala sebelum gerak masuk toilet. Zahid bersiul-siul dalam bilik mandi lepas tu nyanyi lagu We Are Young.
Haikal pandang balik tengok email yang dia dapat tu sebelum teguk liur.

kalau nak borak ke apa ke, boleh la borak dengan aku kat twitter. Boleh carik twithandle aku @IncheThakif

Thursday, 8 October 2015

Makan makan makan at Steamboat, Resorts World Genting!! #166

Velvety nights with a nip in the mountain air. Crispy cool days that unfold from misty dawns.

At Resorts World Genting, the temperate weather is always perfect for Malaysia’s favorite one-pot comfort food: steamboat dining!

Enjoy the invigorating pleasure of do-it-yourself cooking, up in the air, at the newly-revamped Resort Seafood restaurant, with friends and family. The spacious setting and relaxed ambience takes the hotpot experience to a new level, far and above the sweaty mood of chowing in the lowlands heat.

The communal joy of cooking and sharing with loved ones - a quick whisk, or slow cooking, of kitchen-fresh foods in a simmering pot – becomes all the warmer, literally, and memorable in the refreshing, spring-like clime of Genting Highlands.

The talking points of a hearty steamboat get-together are always its freshness and variety: ingredients, soup stock and sauces. These pass the high bar, with flying colors, thanks to Chef Lai Kok Yeow and his kitchen team.

No less than 20 different sauces are freshly prepared, every day. Diners can sample and mix a variety of unique flavors – from smoothly light soya sauce to premium oyster sauce, green chilli sauce to fiery, slow-burning chili oil - that enhance the succulence and taste of their favorite steamboat items.

The ultimate `kick’ in steamboat is the soup stock for dipping and cooking. Resort Seafood offers exciting contrasts  – spicy and nourishing – with tom yam and herbal chicken soup flavors in a `yin yang’ style black pot.

Diners can trade up to more exclusive choices: resort fish head stock – brewed for hours to create a soup that is  clear and rich with a mild fishy taste- and the kampong chicken soup, prepared from premium fowl for the best chicken soup for the soul!

Let the good times roll, tossing in delicious morsels into the simmering broth. At Resort Seafood, all ingredients are freshly kitchen-prepared, straight from the market and aquarium, or airflown. Soups are additive-free.

Temptation is hard to resist, with a spread of meats, seafood, vegetables and mushrooms and kitchen-fresh dumplings and balls, tossed in, to your heart’s delight.  It is truly a feast fit for a king – featuring wagyu sirloin, Denver lamb ribs, smoked duck and no less than 20 types of fish and crustaceans – topped off with gently-soaked Emperor’s noodles for a finale!

Resort Seafood offers set steamboat menus, from RM108 nett to RM638nett (two to eight persons, member/non-member prices vary), and a la carte dining (priced by item).

Steamboat at Resort Seafood can also become a casual fine-dining occasion, complemented by imported catch:  Canadian geoduck (best served with wasabi), Australian snow crab, Boston lobster, from the aquarium.

These can be prepared for the steamboat, or cooked in the diner’s preferred style by the kitchen. The jade perch from Australia and Norwegian black tilapia are recommended for steaming, with light soya sauces. Steamboat fresh, they taste good even without any seasoning!

Top off the steamboat banquet in the highlands with a dish of fried rice or noodles and a choice of mildly sweet desserts.

The feast is truly done when the last cup of delicate tea – ideally Genting’s specially grown and imported Pu’er - has accompanied the meal to a rousing end.
Steamboat is all about exploring your inner cook and letting friendships grow.

There’s no better place to do both, than high in the cool hills, at Resort Seafood.
Resort Seafood (Level 1, Resort Hotel) operates daily for lunch (12 to 1430 hrs) and dinner (1800 to 2200 hrs). The restaurant seats 256 persons.

For further enquiries, please call 03 6101 1118 or visit www.rwgenting.com


apakah ini? ini ialah ais krim steamboat. yes, you heard me. ais - krim - steam - boat. now, spell with me. HAHAHAHAHAHAHAHAH. memang terkejut bila dengar, tapi rasa dia memang amazing. aku suka sangat campuran buah - buahan yang ada dekat dalam tu. anggur, laici, strawberi dan cempedak. apa-apa pun, ianya sangat-sangat luar biasa!

p/s

looking forward to eat it more!