Nuffnang

Friday, 1 May 2015

Remaja chapter 16 #137




Haikal terkebil-kebil pandang siling. Bunyi hujan and air hujan yang hempas tingkap bilik Hisha memang buat suasana sekarang best gila. Rasa tenang je. Hisha kat sebelah dia tidur pulas macam tak sedar apa yang kalau bom atom macam dekat Hiroshima tu jatuh berdentum dekat sebelah dia pun, mamat tu still tak sedar apa. Haikal tersengih sebelum baring mengiring tengok Hisha dalam-dalam. jari dia bermain-main dengan anak rambut Hisha. sambil tu matanya sempat tengok jam kat dinding. baru 530 pagi. Awal lagi. entah kenapa dia terjaga awal sangat. mungkin sebab dia tak biasa tidur dipeluk and that is why sekarang dia terjaga. Hisha tidur peluk dia and like seriusly, dia rasa macam best gila. hahaha. ayat macam keji tapi tu la apa yang dia rasa. sejuk sebab hujan pun dia tak rasa sangat sekarang ni.
Haikal ke depan sikit dan mencium dahi Hisha perlahan sebelum jari telunjuknya lalu ke hidung, lepas tu bermain-main sikit di bibir Hisha sebelum jatuh ke dagu Hisha yang ada baby janggut. Bibir Hisha merah sangat tanda budak lelaki tu tak merokok. Haikal senyum nakal. entah kenapa dia terasa macam seronok gila sekarang ni. adakah sebab dia tidur sama dengan Hisha? ataupun sebab dia tahu secara mengejut malam tadi yang rupanya Hisha juga ada simpan perasaan yang sama dengan dia.
jantung berdegup kencang bila nampak antara satu sama lain! Haikal da sengih sorang-sorang bila dia teringat malam tadi. haha, tapi takde apa la sangat yang terjadi, just cium-cium macam tu je. dia pun tak mampu nak bayang lebih dari tu.
"Haikal." suara Hisha serak tanda tersedar dari tidur. "kenapa terjaga?" budak lelaki tu pandang Haikal depan mata. "kau tak selesa ke?" mata budak lelaki tu kuyu gila.
Haikal terus blushing sebab dia terasa Hisha ni dekat betul cakap dengan dia. "eh tak la. tak la. rasa biasa je."
"da tu, kenapa terjaga awal sangat ni?" suara serak Hisha masih kedengaran. sheesshh. mamat ni kenapa suara dia macho gila pagi-pagi. Haikal terasa nak tampar diri sendiri supaya tak buat benda pelik-pelik kat Hisha. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.
"terjaga je." kata Haikal perlahan.
"da da." Hisha usap rambut Haikal perlahan. "tutup mata. tidur balik. esok nak jejalan lagi." Haikal menurut kata Hisha dan pantas tutup mata. Hisha menguap tanda budak tu tak cukup tidur. tangan yang digunakan untuk usap rambut Haikal pantas digunakan untuk tutup mulut masa menguap.
Haikal bukak mata balik sambil kerut dahi. "pergi mana?"
Hisha tutup mata tanda tak melayan Haikal. Haikal goyangkan badan Hisha. "Hisha." panggil Haikal. "apa ni. kau tadi da celik. kenapa sekarang tutup mata balik?" rungut Haikal.
Hisha tergelak kecil sebelum pandang Haikal dengan mata kuyu dia. "kenapa sayang sorang ni? Okay la, okay la. pagi nanti kita pi la jejalan mana-mana." Hisha picit-picit pipi Haikal geram.  "da tu? takkan nak duduk dalam bilik je?" Hisha sengih nakal.
Haikal rasa nak fliptable sebab malu gila sekarang ni. hahaha. siot la Hisha. apa mamat ni cakap? aku mula la nak blushing bagai.
"eh? kenapa blushing blushing ni?" Tanya Hisha nakal.
Haikal terus malas nak layan sebab malu. "aku nak tidur dulu la Hisha. goodnight." Haikal terus membelakangkan Hisha.
Hisha da gelak-gelak. Budak tu makin eratkan pelukan dari belakang Haikal sambil menyanyi kecil. Dagu budak tu da bersandar kat bahu Haikal. nafas da terkena kat tengkuk Haikal.
"kau nyanyi lagu apa ni Hisha?" tanya Haikal yang berada dalam pelukan Hisha. "aku makin tak boleh tidur adalah." Haikal da gelak-gelak.
"da da. tidur tidur." Hisha makin eratkan pelukan sambil usap-usap tangan Haikal.
"for sure kejap lagi aku mimpi ngeri sebab dengar kau nyanyi." gumam Haikal.
"yang tu kurang ajar."
Haikal terus gelak besar.






Haikal dengan Hisha makan aiskrim kon 50 sen yang dorang berdua beli dekat tepi jalan tu. kedua-duanya da berpeluh sakan menghadap bandaraya Melaka.
"Jom la duduk dulu." Ajak Hisha. lepas tu kedua-duanya duduk depan Stadhuys dekat area menara jam. pelancong memang sakan berjalan sana sini sambil amik gambar. dorang berdua je yang selamba duduk dekat situ. da penat berjalan sana sini tu yang lepas lelah lepak situ kejap.
"kenapa kita datang sini?" tanya Haikal.
"sebab aku terasa nak pergi sini." jawab Hisha.
"kau memang sebenarnya takde idea nak pergi mana kan dari malam tadi?" tanya Haikal random. Gigit aiskrim sikit.
Hisha tergelak. "mana kau tahu ni?"
Haikal sengih. "telepati."
Hisha gigit sikit aiskrim. "powernya telepati kau ni. okay, sekarang aku pikir apa? ada sixth sense sangat kan?"
Haikal berkerut dahi. "sekarang kau tengah lapar gila. mesti perut kau tengah kriok kriok kan?" Haikal gigit aiskrim dia. Kon tinggal separuh da.
Hisha diam tak melayan Haikal.
Haikal gelak. "boo. poyo. aku tahu la kau tengah lapar." Haikal gigit aiskrim lagi pastu angkat-angkat kening. "sekarang dalam kepala otak kau mesti tengah cakap, mana budak ni tahu yang aku tengah lapar?"
"entah. entah. tak nak layan. Jom makan. lapar." Ajak Hisha.
Haikal terus gelak. "cakap aku comel dulu."
"tak nak." Hisha da buat muka selamba tak nak puji Haikal.
"alaaaa,"
Hisha tergelak kecik sebelum comotkan pipi Haikal dengan baki aiskrim kat dalam kon. "comel sangattt."
Haikal buat muka bengang. "yang ni boleh mendatangkan kemarahan ni." Haikal bersihkan pipi dia yang da comot dek aiskrim Hisha.
"alolololo. Kesian dia. meh sini aku tengok pipi kau sama ada da bersih ke belum."
Haikal pandang ke sisi supaya Hisha lagi senang nak tengok pipi dia tu. tetiba Haikal rasa pipi dia makin basah. =,=' Hisha memang la makhluk keji. Selamat je mamat tu tepek lagi aiskrim kat pipi Haikal. Hisha da lari dari situ sambil tergelak kuat. Haikal lepas tu terus lari kejar Hisha dengan niat nak baling mamat tu ke tengah jalan.









Dekat atas meja tu ada Char Kuey Teow, Aiskrim Kelapa dengan Coconut Shake. setiap satu untuk Haikal and Hisha. memang masing-masing tak nak berkongsi sebab panas dan lapar barabas punya. Klebang memang hangat dan panas sekarang ni! tapi angin laut pun layan je sekarang ni. rambut mamat berdua tu da terbang dek angin pantai. Haikal hirup sikit coconut shake masuk dalam mulut. memang layan je la air sejuk lalu anak tekak. Hisha pulak husyuk layan Aiskrim Kelapa kat depan mata.
"memang suka makan aiskrim?" tanya Haikal. mamat ni boleh tahan makan aiskrim. tadi pun da semedang je makan aiskrim. ni bantai baham aiskrim lagi tak henti. Char Kuey Teow depan mata pun mamat tu tak layan.
Hisha hanya menganguk tak melayan Haikal sambil sudu plastik masuk ke dalam mulut tanpa henti. Haikal da geleng-geleng kepala sebelum tergelak kecil. budak ni la kan. baru la aku tahu yang mamat ni suka makan aiskrim. sebelum ni tak pernah terfikir pulak nak buat sesi perkenalan diri dengan Hisha. siapa budak tu? apa makanan kegemaran dia? apa warna kegemaran dia? hobi? cita-cita? haha, tapi perlu ke sampai nak tahu warna kegemaran?
over.
sekian. Haikal memang over gila.
"apa hobi kau Hisha?"
Hisha terus pandang Haikal pelik. "da kenapa kau tanya soalan luar silibus tu? cuaca nak hujan ke apa?" Hisha usha langit Klebang dari sebalik payung warna warni yang besar.
Haikal tersenyum kecil. "nothing la kentut. aku just.. curious. ye la. kita bukannya kenal antara satu sama lain. yang aku tahu pasal kau is , nama kau Zayyan Hisha. and kau seorang budak lelaki yang suka makan aiskrim. tu je."
"banyak-banyak benda kau boleh cakap pasal aku, kau boleh bantai cakap aku suka makan aiskrim?"
Haikal julingkan mata ke atas. "bukan aku buat cerita dongeng pun." gumam Haikal.
"kau boleh cakap, seorang Zayyan Hisha malam tadi peluk Haikal Luthfy." Hisha kenyit mata nakal. Haikal terus blushing gila babi.
"da kenapa tetiba kau cakap benda luar alam ni." Haikal legakan tekak dia. padahal cuba nak kawal dup dap jantung. ah Hisha!! aku da terasa da urat darah kat badan aku ni da hancru bersepai sebab darah semua menyerbu ke muka tanda blushing.
Hisha gelak je tengok Haikal yang blushing tak sudah. "aku seorang budak lelaki tentunya. suka main alat muzik. aku rasa muzik tu macam part of my life. dia macam soul aku. macam dulu aku cakap, aku nak main untuk orkestra. and lagi best kalau dapat main dekat Istana Budaya."
Haikal terangguk-angguk mendengar impian Hisha.
"kau pulak?" tanya Hisha balik. "what is your hobby?"
"err tidur? Valid tak jawapan tu?"
Hisha tergelak. "beruang."
Haikal menjulingkan mata ke atas "aku suka kumpul setem."
Rahang Hisha da nak cecah lantai. "what the.. tak pernah tahu pun kau suka kumpul setem? klasik gila hobi kau." Hisha da impress gila babi berdasarkan dari dia punya nada suara tu. Aiskrim kelapa mamat tu da selamat telan semuanya ke dalam perut.
Haikal tersuging kecil. "klasik tak klasik. semangat jugak la aku kumpul benda alah tu." sambil tu dia mula main-main garfu plastik itu dengan Char Kuey Teow dalam pinggan. yum yum! ada udang lagi tu! Haikal suap sesudu ke dalam mulut. bless. sedap gila. rasa udang - laut dan Char Kuey Teow terus terasa kat anak tekak.
"mana kau dapat all the setem la? bukannya kita guna surat ke apa lagi. nak merentas laut pun semuanya guna internet la skype la apa la. da takdenya nak guna benda alah semua tu."
Sungguh la Hisha ni kacau je dia nak makan Char Kuey Teow. menyesal pulak bukak topik pasal hobi ni. "pergi pejabat pos je la. apa susah. cakap je la kat akak kat pejabat pos yang kau nak beli setem. masa aku kat Dublin pun, sempat jugak aku collect a few sebelum aku kemalangan."
"oh, kau pernah kemalangan ke sebelum ni?"tanya Hisha sambil tunjuk muka blur.
"oh," Haikal termangu mangu pandang Hisha. "aku tak pernah bagitahu kau ea?" Muka Haikal kelam pandang muka Hisha. kenapa aku rasa macam aku pernah bagitahu dekat mamat Hisha ni je. "sebelum aku balik Malaysia, aku kena langgar. One of reason aku balik Malaysia pun sebab doktor suruh. aku dulu agak kritikal. skeptikal dengan orang sekeliling. even dengan parents sendiri pun aku rasa ragu-ragu." Haikal suap lagi sesudu Char Kuey Teow ke dalam mulut. sedap tak pernah berkurang! Haikal ralit kacau Char Kuey Teow dalam pinggan. "aku.. tak ingat apa-apa." Haikal angkat bahu. "aku tak ingat siapa kawan aku, aku tak ingat siapa musuh aku, aku tak ingat apa yang pernah terjadi dekat aku. it is kinda weird. aku terasa loser gila bila aku tak ingat apa-apa. hari tu aku pergi sekolah lama aku. not remember la the exact date, tapi aku ada pergi sekolah lama aku."
Muka Hisha macam agak terkejut. "err, so, apa yang kau dapat kat sekolah lama kau? ada memori yang kau ingat balik?" Hisha amik tisu and lap mulut dia yang comot sedikit. Budak tu baru nak mula makan Char Kuey Teow dia.
"aku ada jumpa seorang budak nama Imran. dia kata dia kenal aku."
"oh." tu je budak lelaki tu mampu cakap.
"and ada satu ayat Imran yang aku tak berapa paham sangat, Imran ada cakap, sorry tak jaga kau masa mula-mula dulu. I was like -,-. HAHAHAHAHAHAHAHAHHA, apa la mamat ni cakap and what is he talking about la. like sheriously aku tak paham."
Hisha mula suap sesudu Char Kuey Teow dia ke dalam mulut.
"and then aku jumpa seorang budak lelaki. Nama dia Paan."
Hisha tersedak. Haikal terkejut.
"kau okay tak ni?" Tanya Haikal pantas
Hisha tepuk-tepuk dada dia nak bagi lega. Budak lelaki tu terbatuk-batuk sedikit. dia minum sikit coconut shake yang ada depan mata dia.
"tersedak." Hisha tersenyum pahit. mata budak tu berair sikit lepas tersedak tanda perit kat dada. budak tu terus tunduk pandang Char Kuey Teow sambil main-main dengan makanan tu. kejap gaul, kejap biarkan. pastu gaul balik. da naik hancur Char Kuey Teow tu kenal gaul dalam pinggan dek Hisha.
"Paan tu siapa pulak?" tanya Hisha perlahan. tak pandang pun muka Haikal.
"oh entah. tapi dia agak cilaka." Kata Haikal tanpa berselindung.
"apesal cakap macam tu?" Hisha terus mendongak pandang Haikal.
"sebab dia memang cilaka." Muka Haikal macam bengang. "takde word lagi sesuai dari tu. dia sangat suck and super suck." Haikal macam marah gila. Terus dia masukkan Char Kuey Teow ke dalam mulut dengan makin laju. Mungkin tanda bengang. tetiba jadi stres bila cakap pasal Paan. ah, apesal jadi stres gila tetiba ni.
"apa yang dia buat dekat kau ni sampai bengang sangat?" tanya Hisha perlahan lagi. sambil tu mamat tu tengok je Haikal dalam-dalam.
"tak penting." jawab Haikal pendek. "eh, apa warna kegemaran kau?" Haikal tukar topik tetiba.
"mamat tu ada buat something dekat kau ke?" tanya Hisha lagi.
Haikal malas nak layan. "
"dia ada buat apa-apa dekat kau ke?"
Haikal pandang Hisha. "aku - tak - nak - cakap - apa - apa. like seriously, apa yang kau perlu tahu, mamat tu memang makhluk macam troll."
Hisha diam je. pastu tambah sikit. "nanti kalau kau nak cerita, cerita la dekat aku. mana tahu akan jadi better ke?"
"wokies. tengok la dulu cemana."
jeda.
"lepas ni nak pergi mana?" tanya Haikal.







Haikal skrol down facebook depan mata. tengok video-video lagha yang kawan dia post dekat facebook. kah kah kah. kadang-kadang memang ada video yang super barabas kelakar pun. macam ada satu video tu, pasal prank badut kenakan orang ramai. macam sial je. Zahid macam biasa pasang lagu kuat-kuat dalam bilik macam bilik tu ada buat Konsert. Hujung minggu tu, dorang hanya tinggal berdua je. Pak Ngah and Mak Ngah pergi dating honeymoon dekat Langkawi nu ha. jadi, Zahid dengan Haikal jadi Tuan Besar dekat rumah tu. and sebab tu jugak la Zahid berani pasang lagu kuat-kuat. kalau tak, for sure da kena piat telinga dengan Mak Ngah sebab Mak Ngah cakap, "kau nak jadi black metal ke apa dengar lagu kuat-kuat pastu bunyi entah apa-apa?"
pastu dia ketawa berdekah-dekah je tengok Zahid tunjuk muka cemberut. Lagu Phoenix / Fall Out Boy da berdentum kuat dalam bilik tu.
Haikal baring atas katil. Zahid pulak hadap game dekat atas meja belajar sana. memang tak berkalih mata budak lelaki tu. dua dua mamat tu tak mandi lagi padahal jarum jam da tunjuk pukul 11 pagi.
"Zahid." panggil Haikal.
Zahid tak dengar panggilan Haikal.
1) bunyi muzik yang kuat gila barabas.
2) sebab mamat tu husyuk main game and tak pedulik orang sekeliling.
Haikal rasa kalau setiap hari dia dengar lagu macam ni, mahu tak nya gegendang telinga dia jadi retak. Zahid ni memang la. Dengar lagu macam datang dari Zaman Cave Man je.
"Zahid!" panggil Haikal lagi kuat.
"apa!" balas Zahid kuat lagi. mata masih tak alih dari game depan mata. Tangan laju je gerak atas keyboard.
Haikal capai bantal pastu baling kat Zahid. Zahid terdorong ke depan.
"kimbet kalah!!" jerit Zahid. budak lelaki tu pause game dan terus terjun atas katil. dia capai bantal lain pastu baling sungguh-sungguh kat Haikal. amik lagi satu bantal, pastu dihempukanya. Haikal cuba lari tapi Zahid cepat cepat je selamba hempap Haikal atas katil pastu geletek sepupu dia.
Haikal da jerit-jerit geli tanda tak nak. Zahid gelak makin ketawa sambil galak geletek Haikal lagi.  Gelak tak sudah and macam tak cukup nafas pun jugak. "da la Zahid!! tak mau geletek la! surrender!!"
Zahid baring sebelah Haikal sambil dadanya turun naik cuba amik nafas.
"eh penat gelak la cibs." Haikal pun da tak cukup nafas bila gelak tadi. memang la dia rasa urat bontot dia nak putus sebab gelak tak sudah tadi.
Zahid baring mengereng pastu kaki dia peluk kaki Haikal. "lapar la."
Haikal julingkan mata ke atas. "baru sedar lapar ke? selagi tak kalah main game tu, memang kau tak akan berhenti la kan. nak pergi makan mana?"
"emm," Zahid berpikir-pikir. "apa kata kita jejalan sekali nak?"
"mana?" tanya Haikal. sejak da habis SPM ni, memang dia kaki jalan je. poket pun da nak nipis da sebab banyak sangat berjalan. hari tu galak sangat jalan-jalan kat Melaka dengan Hisha. tapi kau nak buat apa je la pun selain berjalan-jalan? takkan nak prepare study matrik kot. tu memang tak masuk akal. nak pergi kerja sambilan, nanti-nanti la dulu. kasi have fun dulu riang ria raya and then lepas tu baru pikir kerja. kawan-kawan dia semua da selamat wasalam mintak kerja kat KFC la, 7 Eleven la, Speedmart la and macam-macam lagi la. semangat betul budak-budak tu carik keje. da macam ayah-ayah carik rezeki untuk anak-anak. kah kah kah. kau je Haikal tak sedar diri lagi yang kau tu pun kena carik duit poket jugak kalau nak jejalan.
"da lama tak main ice skating." kata Zahid tetiba.
"erk." Haikal terkejut. "kat mana?"






"gila." gumam Haikal.
Zahid da sengih-sengih. "meh la sini." panggil Zahid.
Haikal geleng bersungguh-sungguh. "takut."budak tu pegang rel tepi.
Zahid da pusing-pusing setempat buat gaya macam Sasha Cohen kat atas ais. "aku ajar kau main Ice Skating la. takde la aku nak biarkan kau tergolek jatuh."
"mengikut sejarah aku kenal kau, aku rasa potensi untuk aku jatuh adalah tinggi." balas Haikal.
Zahid gelak je dengar jawapan Haikal. dia terus meluncur atas ais menuju ke Haikal. "aku ajar kau. meh pegang tangan aku." Zahid hulurkan tangan dia yang da selamat bersarung tangan warna biru. Haikal sambut huluran tangan Zahid yang juga bersarung tangan tapi warna polka dot ungu. Haikal pegang tangan Zahid. Zahid perlahan-lahan bawak Haikal ke tangah-tengah Ice Rink.
"kau takkan buat aku tergolek jatuh kan?" tanya Haikal ragu-ragu.
Zahid da sengih-sengih nakal.
"Zahiddd." rengek Haikal.
"takde la." pintas Zahid. "aku tak keji nak buat kau jatuh. cuba tengok budak sebelah kau tu, selamba je dorang lari sana sini guna skate."
Haikal tetiba rasa bengang gila apesal budak 5,6 tahun da boleh buat macam-macam aksi tapi dia nak jalan sikit pun da rasa cuak.
"kau masa dekat Dublin tak main skate ke apa?" Gumam Zahid.
"tak sempat nak winter pun, aku da balik Malaysia dulu." balas Haikal. "jadi, macam mana nak main ni?" tanya Haikal dengan wajah berharap yang - Zahid - tak - akan - biarkan - dia - jatuh - tergolek.








Texas Chicken penuh dekat IOI City Mall tu. penuh sana sini sesak dengan orang ramai. Nasib baik dia dengan Zahid dapat tempat duduk. tu pun melilau jugak mata carik kerusi kosong. kalau takde Texas Chicken, dorang berdua cadang nak makan Sushi King. tapi alang-alang Texas Chicken ada depan mata, masuk je la terus.
Zahid makan ayam goreng laju.
"kau ni kena sampuk saka ke apa?" tanya Haikal terkejut.
"lapar!"
tapi bila pikirkan, dorang berdua memang tak makan lagi sejak malam tadi. lepas bangun tidur - main game - tak sarapan kat rumah, dorang berdua mandi and terus gerak ke IOI City Mall dari rumah. macam biasa, Zahid bawak kereta, dia jadi co - pilot je. KAH KAH KAH. sampai IOI City Mall, terus je pergi Ice Skating area untuk main. kang rugi la pulak kalau masuk lambat. nasib baik kat rumah tadi sempat je capai sarung tangan and takde la nak kena sewa bagai glove ke apa ke.
Haikal tak pedulik Zahid depan mata. dia masukkan kentang ke dalam mulut dan kunyah perlahan-lahan. and macam biasa, dia suka usha orang sekeliling dia tanpa henti. nak kata dia pervert tak jugak. dia cuma ada habit yang sebegitu rupa.
"Haikal." tegur seseorang.
Haikal terkejut sebelum senyum pahit. Paan rupanya. What the fuck Paan buat kat sini?!Zahid da pandang dia sambil buat riak muka , siapa - mamat - ni.
and kalau Zahid tanya dia sekarang, siapakah mamat yang baru sahaja panggil nama dia tadi? sejujurnya dia tak tahu nak cakap Paan tu siapa? adakah dia perlu cakap bahawasanya Paan adalah syaitan yang bertopengkan manusia? yang telah buat onar pada dia di Cherating. ah, Paan memang fucker suck gila barabas. tetiba hati dia sakit bila teringat kes kat Cherating. and tetiba makin sakit bila teringat apa yang pernah terjadi masa zaman dia sekolah. -,- zaman dia bersama Paan, zaman dia kena liwat paksa, zaman dia melalui beberapa benda bodoh tahap tak boleh belah. dalam mimpi (ke ingatan? dia) ada seorang lagi lelaki selain Imran and Paan tapi dalam mimpi tu (ke ingatan?), tak nampak pulak dengan jelas muka budak lelaki tu. Tak tahu la pulak kenapa muka lagi seorang itu tidak jelas and all that. Tapi Haikal tahu, lelaki tu jugak mesti ada komplot kenakan dia masa zaman sekolah macam si Paan and Imran ni buat. bezanya, masa dia jumpa Imran dulu kat sekolah, Imran sangat baik and layan dia sopan-sopan. takde buat onar pun. and segala apa yang dia alami dalam mimpi (ke ingatan? dia) , Imran yang dulu and Imran yang sekarang adalah berbeza. tapi Paan ni, sama je tak berubah perangai keji dia. still and masih playboy and sempat kenakan dia masa kat Cherating lagi. dia yang nak kenakan Paan, tapi alih-alih dia pulak yang terkena. Paan memang la macam babi.
"sorang je ke?" tanya Paan.
Zahid da tunjuk muka terkejut.
Haikal angkat kening. budak ni buta ke apa yang aku tengah makan dengan Zahid. K , mungkin la Paan tak tahu siapa itu Zahid, tapi sah sah la dia bukan sorang je kat meja tu. Kau buta ke apa Paan bahawasanya aku tengah makan dengan lagi seorang Homosapien dekat meja ni.
"apesal tak balas whatsapp?" tanya Paan lagi. budak tu amik tempat sebelah dia. Haikal angkat kening makin tinggi. selamba je duduk kat sebelah aku. Zahid sisip sikit air Mirinda depan mata. mata sepupu dia masih galak memicing kat Paan dan dia silih berganti. pastu tetiba je nak sengih-sengih kat depan dia ni. sah! kejap lagi kena bahan la dengan mamat bertanduk sepupu dia ni. sejak Zahid tahu yang dia , si Haikal macam ada perasaan dekat lelaki, galak je sepupu dia kenakan dia selalu. lain gila dengan apa yang dia expect akan terjadi. ye la, dia bayangkan yang sepupu dia tu akan bash gila babi dekat dia. tapi end up, asyik nak membahan dia je. cilaka. plus dalam kereta nanti mamat tu tanya macam-macam soalan kat aku. sedia tadah telinga je la nanti.
"busy." jawab Haikal "kan nak SPM." tambah pendek lagi.
"blue tick ada. tapi balasnya tak." jawab Paan garang.
Haikal kerut dahi. eh suka hati aku la nak balas ke tak kentut. memang la dia benci Jan Koum sebab buat whatsapp pastu cipta blue tick bagai. hanya menyusahkan kehidupan manusia sejagat sebab segala-gala apa yang kau buat, orang lain dapat tahu. Teknologi kadang-kadang memang menyusahkan. Lepas tu dia buat selamba je. nak je cakap kat Paan, yang dia rasa menyampah gila babi dekat mamat tu. Tapi  nampak macam kejam sangat and nanti lagi la banyak soalan yang dia kena jawab dengan Zahid kat dalam kereta. tak pepasal je kena jawab pop kuiz yang dihoskan oleh Zahid.
kadang-kadang dia macam tak paham, macam mana Paan boleh buat selamba je jumpa dia. tak segan ke awkward ke apa ke lepas apa yang mamat tu buat dekat aku masa dekat Cherating. sial betul la. dia paling tak boleh terima kenyataan yang dia kena liwat masa dia tidur.
"busy." Haikal ulang jawapan yang sama.
"esok kita jejalan nak tak?" ajak Paan.
Zahid buat muka nak tergelak dekat dia. cis Zahid, kau memang sepupu paling tidak berguna sekali dalam dunia. tolong la aku bingai!
"pergi mana?" tanya Haikal pendek. cuba ramah mesra dekat Paan padahal tangan nak melayang capai ayam lepas tu sumbat kat dalam kerongkong mamat bergaya tanned itu.
Paan angkat bahu. "mana-mana je la. asalkan kita boleh lepak berdua."
"malas la." jawab Haikal lagi. "remember Cherating? aku tak suka apa yang kau buat dekat aku." jujur je Haikal bagitahu.
Paan tunjuk muka gelabah. "apa yang jadi dekat Cherating?"
Haikal da genggam tangan sebab geram gila. ini boleh mendatangkan kemarahan. budak ni memang saja nak buat aku bertukar jadi hulk ke apa?
"nak pergi gents kejap." terus lepas tu Haikal bangun dan gerak ke tandas. serius malas gila nak pandang muka Paan sekarang.








Zahid ketuk-ketuk meja dengan jari. kadang-kadang dia ketik lidah tanda tak sabar.
"da belah da mamat tu?" tanya Haikal yang baru keluar dari toilet. budak tu buat muka cemberut. Zahid nak tergelak tengok muka Haikal.
"dia belah da lepas kau tak datang balik sini. kau buat apa lama gila kat dalam toilet tadi? melancap?"
Haikal pandang Zahid da macam nak telan biawak hidup. "takde la. tadi aku BJ someone kat dalam toilet." Sarkastik.
"pancut dalam mulut ke kat dinding?"
Haikal da HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA. "kau memang la sepupu aku paling keji. bukan nak tolong aku ke apa."
"saja nak tengok kau gelabah tadi. siapa tu? skandal kau ea?" Zahid sengih-sengih. soalan Zahid memang la sangat tidak boleh belah. sangat tak berguna dan soalan itu memang petala luar alam sungguh-sungguh.
"tak penting untuk kau tahu. dia bagaikan alien yang sesat tetiba je datang dekat sini." Jawab Haikal mendatar. "masa aku belah tadi, dia ada tanya kau apa-apa tak?"
"err, dia tanya aku siapa?"
Haikal angkat kening tanda nak tahu jawapan apa yang sepupu dia bagitahu dekat Paan. "err, aku cakap kita teman sekatil."
1
2
3
4
5
Krik Krik Krik.
"err what?"
Zahid terus senyum nakal. "power tak jawapan aku?" Zahid angkat-angkat kening.
Haikal tersenyum tersenyum lebar. "power gila!" Haikal tunjuk thumbs up. "thanks cousin!"
"kau ingat aku tolong free?"
"hahaha, kau memang cilaka mintak segala jenis balasan dekat aku."
"malam ni BJ aku please." pinta Zahid mengada.
"kau nak sula dengan batang kayu tak?"
"ouch."









Hisha tunggu Haikal dekat depan pagar rumah. Haikal terkocoh kocoh keluar dari rumah sebelum tersenyum pandang Hisha yang tunggu depan kereta. Hisha pakai seluar tiga suku paras lutut and baju Liverpool - You'll Never Walk Alone dia.
"da ready?" Tanya Hisha.
"of course I am." balas Haikal teruja. Hisha terus masuk ke tempat duduk pemandu and Haikal pulak campak Haversack High Sierra hijau dia ke tempat duduk belakang sebelum duduk kat sebelah Hisha si pemandu kereta.
"okay, baca doa naik kenderaan cepat." Arah Hisha.
Haikal tadah tangan and mula baca doa. Hisha pulak aminkan. da macam suami isteri nak pergi berjalan jauh pun ye jugak. KAH KAH KAH.
"jangan lupa pakai seatbelt." pesan Hisha.
"baikkkkkk." patuh Haikal.
dan tak lama lepas tu, kereta Hisha mula bergerak menuju ke destinasi. Haikal kuatkan radio dalam kereta dan lagu Bunk Anthem / Bunkface berdentum kuat.








Haikal terjaga dari tidur bila Hisha kejutkan dia.
"your fon berbunyi. ada orang call you sayang."
Haikal mamai-mamai cuba carik fon kat dalam poket seluar. Zahid call. Hisha perlahankan radio kat dalam kereta sebelum mata-mata dia jeling tengok Haikal yang baru nak angkat kol
"hello assalamualaikum." suara Haikal serak. budak lelaki tu cuba legakan anak tekak dia. "haa Zahid kenapa?"
Jeda.
Haikal angguk-angguk kepala. "I still dont know aku balik bila. why ya?" Haikal melirik pada Hisha yang husyuk memandu. Hisha angkat-angkat kening.
"agak-agak kita balik bila?" tanya Haikal pada Hisha tetiba.
"4 hari kita kat sana." jawab Hisha.
"Zahid, 4 hari aku jalan-jalan kat sana." Haikal ulang jawapan yang Hisha bagi dekat dia.
jeda lagi. Haikal dengar apa yang Zahid bebelkan.
"takpe la. kau cakap je la dengan Pak Ngah and Mak Ngah, aku tumpang rumah tidur siapa-siapa. tak pun, after aku balik jejalan ni, aku naik bas pergi Kedah. kita jumpa kat Kodiang sana la. balik nanti baru kita balik sama-sama ke Shah Alam."
Haikal diam lagi dengar balasan Zahid.
"aku pergi Taman Negara dengan kawan aku. nanti apa-apa hal aku kol kau kay." Haikal tersengih-sengih. "k la. pergi sambung main game kau kat sana tu. babai."
Haikal simpan fon dalam kocek balik.
"siapa?"
"teman sekatil."
Hisha tunjuk muka cemberut.
Haikal gelak. "my cousin la. baru tahu yang dorang satu family nak balik Kedah. bukan nak cakap awal-awal yang dorang nak balik kampung."
"oh, tadi main keluar rumah je ke apa?" tanya Hisha. Lelaki tu kuatkan balik radio kat dalam kereta. Taylor Swift tengah nyanyi lagu 22.
"aku ada cakap dekat Zahid yang aku nak jejalan a few days. pastu tadi dia call aku and tanya , agak-agak bila balik sebab dorang nak baling kampung. at the end of this week, opah kat kampung nak tumbang lembu. jadi alang-alang ada kenduri hujung minggu, dorang nak gerak wether today or tomorrow ke kampung. luang masa lebih sikit dekat kampung."
"oooo," Hisha hanya jawab tu je.
"sekarang kita kat mana?"
"baru lepas Genting Sempah. jauh lagi. kalau nak tidur, tidur la."
"takpe la. aku teman kau bawak kereta." Haikal senyum manis pandang Hisha.
Hisha gosok kepala Haikal sambil senyum juga sebelum tumpu pada pemanduan kat depan.
Haikal cium pipi Hisha manja lepas tu. Hisha makin tersenyum lebar.



p/s
intern aku ada baki 2 bulan lebih je. tak sabarnya!! banyak benda nak buat after intern. hiks! selamat membaca! kalau suka, jangan lupa komen ye :) oh, cuti ni hangpa buat apa? jom lerr lepak-lepak. nak ajak gua lepak, boleh la mensi gua di twitter atau pm gua di facebook.

tata.


28 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. hi im one of your fans.. suka sgt cerita ni.. if you have free time please do visit my blog. thank you :) have a nice day !!

    #blogwalking

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai thanks sebab be one of my fans. hahahaha. walaupun aku rasa tak payah la wujud fans ke apa ke. wokies. nanti kalau ada masa, ku visit yo.

      Delete
    2. no problem. haha sebab cerita yang kau buat ni superb gila doe,,, meninggalkan kesan yang mendalam haha ~ alright !

      Delete
  3. Seriously Sharky. Cerita kau nii super duper best! Update la cepat sikit yerr. Sesungguhnya penantian itu suatu penyeksaan T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. busy la. nanti kalau aku free, aku update la. haha. sabar membawa berkat

      Delete
  4. best part dgn hisha...admin jgn private blog lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau mood tak baik, aku private la. hahaha

      Delete
  5. mmg best part kali ni.. tapi lama sgt kena tunggu. tasabanya nak tunggu next episod...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf ye di atas kelewatan itu. haha. saya manyak busy woo. nanti lepas ni i will try update dengan lebih pantas. hohoho

      Delete
  6. Adakah saya sorang je yang team Hafid dengan team Paan? HAHAHAHAHAHA. I like how protective Hafid is teehee. Paan si cilako tu pun boleh tahan juga walaupun perangai macam nak kena hempuk dengan batu bata kadang kadang. Damn it, you make it hard to choose whose team I am in. Anyways, keep up the good work! Anticipating the next update. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, nantikan watak paan dan hafid pada episod akan datang.

      Delete
  7. menghayati betul korang baca enn...k nice work abg shark...k bye pyee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila kita hayati la baru kita paham. hahaha. selamat membaca!

      Delete
  8. hadohh...comment ku yg lepas , ingatkn si hisha nk kenakan haikal. Nih makin sweet sweet pulak haikal ngan hisha. haha. aku suka part masa Haikal Blushing, gelak besar aku dibuatnyaa.. Kalau lahh si Haikal nih wujud, dah lama aku tarik pipi dia mcm si Hisha tarik.. xD . Aku lebih suka Haikal ngan Hisha, Reason why, dorang memang sweet gila. hahahahaha

    ~> U are the best sharkko <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. tarik je pipi sapa sapa. pastu kau bayangkan yang itu Haikal.

      Delete
  9. Best lah ep kali ni.... πŸ‘ tak sabar nak tunggu next Ep... hampir setiap hari saya tengok block ni mana lah tau dah update Ep baruπŸ˜€ btw cerita nii memang best betulπŸ‘πŸ‘πŸ˜ terutama haikal dengan Hisha

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. bapak!! lps 2 bulan baru update cite??? xde idea ke apa? haha... susah ye nk tulis scene sweet mueet haikal-hisha? 😜

    ReplyDelete
  12. bapak!! lps 2 bulan baru update cite??? xde idea ke apa? haha... susah ye nk tulis scene sweet mueet haikal-hisha? 😜

    ReplyDelete
  13. bapak!! lps 2 bulan baru update cite??? xde idea ke apa? haha... susah nye tulis scene sweet mueet haikal-hisha? 😜

    ReplyDelete
  14. Aku teringin nak baca balik cerita Asrama chapter 1-20 tu dengan Remaja . Tapi tak de mase

    ReplyDelete
  15. Haiiilah.... I still rase yg akan terjadi something dngan zahid n haikal... Peluk2 kaki... Belai2 rambut... Nak kiss2 pulak laaaa please... Paan Sampah! ...hisha... Emmm too good to be true....keep it up sharkie... Cant wait for the next chap...

    ReplyDelete
  16. kan best kalau zahid dgn haikal ni ada apa2.. aku suka zahid.. dia ni sepupu yg sweet gilerr and kekadang tu gila2

    ReplyDelete
  17. Bila nak buat next chapter....... Aq harap chapter seterusnya lebih meletop....

    ReplyDelete
  18. waaaa..berbulu tunggu next chapter -..-

    ReplyDelete
  19. harap2 Hisha dah tak macam dalam Asrama yg saja nk kenakan Haikal tu..btw,dorang mmg sweet giler..Aku pon teringin jgk nak ada scene Haikal dgn Zahid..haha...keep up the good work Bro Shark��

    ReplyDelete
  20. Wah Hisha pn sokong Liverpool la sama aku.

    ReplyDelete

Kalau rasa entry ni best, boleh komen :)