Nuffnang

Thursday, 20 April 2017

OYAKAWA / Chapter 6 #227

Chapter 6


Harris tutup pintu kereta sebelum berjalan menuju le library universiti. Tangan sebelah kanan masukkan kunci kereta ke dalam poket seluar meanwhile tangan belah kiri sibuk pegang fon sambil mata tengok skrin. Hari ni group kelas dekat whatsapp banyak memekak pulak which is batch dorang kena buat event mountainbike dalam masa tiga minggu lagi. Tu yang sibuk semua orang dekat group whatsapp berceloteh sana sini and bincangkan , siapa yang akan pegang jawatan apa and siapa yang akan masuk under unit apa and apa tugasan unit itu and apa tugasan unit ini. Not like dia ambik kisah pun. Masukkan la aku kat mana-mana unit sekali pun , aku akan buat kerja aku tanpa banyak rungutan pun.
Sedang dia tengok fon dia kat tangan tu, dia terlanggar seseorang. Orang yang dia langgar tu jatuh terduduk sambil kertas melayang sana sini macam baru kena tiup dengan Taufan Katrina.
Orang dekat depan dia cepat-cepat bangun dari terjatuh. “Oh, so sorry....” Ucap orang dekat depan dia tak habis.
Harris terkedu. “Noah.” Harris tegur perlahan.
Noah terus tunduk and kutip kertas-kertas dia yang bersepah atas lantai. Harris terus tunduk sama untuk tolong kutipkan. Lepas habis dia kutip segala bagai kertas Noah tu, dia hulurkan all the paper pada budak lelaki tu. Noah ambil kertas dari huluran Harris tu and cepat-cepat berlalu dari situ. Harris kejar Noah dari belakang.
“Sekejap, sekejap.” Harris halang Noah dari terus berjalan.
Noah betul-betulkan beg sandang dekat bahu dia tak selesa. “Yes?” Budak lelaki tu tak pandang pun muka Harris.
“Nak nombor telefon boleh?” Tanya Harris berharap. “I need to talk to you.”
Noah pandang muka Harris sekejap sebelum berlalu dari situ. Harris hembus nafas kecewa. Sinar mata yang selalu dia nampak pada mata Noah setiap kali pandang dia waktu sekolah da hilang. Mata budak lelaki tu da takde cahaya amaze setiap kali pandang dia. Cahaya tu da kosong. Harris meraup muka sebelum kejar Noah balik.
“Tunggu kejap!” Harris pegang bahu Noah sebelum berdiri depan budak lelaki tu. “I know Im screwed, but please, abang mintak maaf..”
“You are not my abang. Stop using that word.” Noah kerut dahi tengok Harris.
Hati Harris sakit macam baru kena cucuk dengan benda tajam. That’s hurt. A lot. Harris terkaku berdiri terfaktab dekat situ. “Abang.... aban...”
“Kalau takde apa-apa, Noah nak gerak dulu.”
“Wait, wait.” Refleks Harris pantas. “Abang nak number phone Noah boleh? Please.” Rayu Harris.
“No.” Geleng Noah. “Nak buat apa?”
Muka Harris berubah sedih. “Untuk catch up semua benda yang abang da terlepas.”
“Can I go now? Nak pergi kelas lepas ni. Nak kena kejar bas.” Noah tengok jam kat tangan silih berganti. Gaya Noah cakap, memang budak lelaki tu tak dengar apa yang Harris cakap tadi.
“Abang hantar?”
“Err,” Noah da jadi ragu-ragu.
“Kelas dekat mana?” Tanya Harris.
“No, no. It’s okay. Noah akan kejar bas.” Dan nasib tak menyebelahi Noah. Saat budak lelaki tu cakap macam tu, dari kejauhan nampak bas baru bergerak dari tempat menunggu bas. Noah hela nafas berat. “Great.” Gumam Noah. “I was late again.”
“Nak abang hantar?” Muka Harris nampak berharap.
“Takpe la.” Kata Noah perlahan. “Noah jalan kaki je.”
Harris tengok lepas tu Noah macam nak berlalu dari situ dengan muka yang muram. Great Harris. Kau baru je membuatkan Noah tertinggal bas and buat budak lelaki tu makin sedih. “Abang hantar kay.” Harris pegang tangan Noah. Muka Noah lepas tu memang la terkejut terkujat habis bila Harris pegang tangan dia and disebabkan dia tengah nak amik hati Noah, jadi dia tahan dari nak gelak tengok reaksi muka Noah. Muka budak lelaki tu memang comel gila! Muka terkejut Noah lagi la super duppa cute habis!
Untung siapa dapat Noah.
Ehem. Noah tu aku punya. Emm, posessivenya la seorang Harris Oyakawa ni.
“Da jom. Nanti lambat masuk kelas.” Harris tarik tangan Noah menuju ke kereta yang dia park kat tempat parkir kereta library.
Noah tarik tangan dia perlahan. “Aku tahu jalan sendiri. Tak payah nak pegang pun takpe.” Kata Noah kasar.
Harris tahan dari tunjuk muka kecewa. Dia baru nak berangan-angan pegang tangan Noah macam couple-couple lain (Cuma kes dia tak berapa normal la sebab dorang berdua ialah budak lelaki, hey! lagi bagus kan? Lelaki pegang tangan lelaki tak dapat dosa kan? Cuma timbul spekulasi bangang je la dari pandangan orang sekeliling. Hey, kau ni gay gila.)
“Kelas kat mana?” Tanya Harris pada Noah. Dia masukkan kunci dekat tempat pemandu sebelum bukak pintu kereta. Noah masuk ke tempat duduk penumpang
“KAA.”
“Okay.” Suasana dalam kereta sunyi sekejap tanpa ada perbualan. Kereta mula bergerak keluar dari kawasan library dan menuju ke KAA. Dalam kepala Harris da berpuing-puing dengan pelbagai soalan nak tanya pada Noah. Contohnya, ke mana budak tu menghilang sebab bila dia datang ke rumah budak lelaki tu, takde siapa dekat rumah. Contoh yang lain, malam ni buat apa? Nak ajak makan sama boleh? Tak pun hujung minggu ni buat apa? Nak ajak jejalan sama boleh tak? Ah, cheesy betul kau ni Harris. Dia terasa nak ketuk kepala dia sekarang ni sebab tak dapat nak tanya a single question to Noah.
Harris senyum sorang-sorang.
Harris Oyakawa, seorang gangster kaki pukul, budak terjal, kaki samseng, budak tattoo Kolej Tengku Esfahan sekarang tengah mengalamai konflik dalam hati pasal seorang budak lelaki. Seorang budak lelaki. LELAKI! Yes, lelaki. Sah kau putus fius sebab sanggup act macam ni pada budak lelaki.
Cinta itu buta.
Keh keh keh.
“Ada kelas apa kejap lagi?” Tanya Harris pandang Noah sekilas. Great. Harris rolling eyes sendiri. Tanya pasal what is your next class. Tanya pasal kelas? Dork gila perbualan kau Harris! Macam da takde benda lain yang boleh ditanya. At least kalau aku tanya pasal cuaca, seems it will be less stupid. Harris kerling Noah sekali lagi and perasan yang budak lelaki tu tersenyum sikit. See! Noah pun sengih bila aku tanya pasal what is your next class -,- Nampak sangat Noah aku pun rasa soalan tu terlebih luar alam.
“Hubungan Etnik.”
“Ooo.” Lepas tu suasana senyap balik dalam kereta. Dimwit Harris. Cakap something, cakap something. “Malam ni buat apa je? Nak makan sama?” Tanya Harris penuh berharap.
“Oh,” Noah macam terkedu bila dia tanya soalan tu. “Tak tahu lagi. Rasa macam ada study group.” Dalih Noah.
Bahu Harris jatuh kecewa bila Noah tolak ajakan dia. Chill Harris. Banyak masa lagi kau boleh kejar Noah. Kalau empat tahun kau boleh carik dia, takkan baru dua hari kau jumpa dia, kau da nak kecewa kalau budak lelaki tu tak terima ajakan kau nak pergi makan malam sesama. Tak lama lepas tu, kereta Harris berhenti dekat tempat parkir KAA.
“Thanks sebab tolong hantarkan.” Ucap Noah tak senyum. Lepas tu terus budak lelaki tu bukak pintu nak keluar dari kereta tapi Harris cepat capai tangan dia.
“Sekejap.” Panggil Harris. Noah pandang Harris tak selesa. Tapi dia memang selamba badak je tak layan pandangan tak selesa Noah tu. Dia tahu yang Noah tak selesa bila dia pegang tangan budak tu.  “Macam mana kalau abang nak jumpa Noah lagi?”
Noah angkat bahu. “Tak penting pun untuk kita berjumpa lagi.” Jawab Noah selamba sebelum cuba tarik tangan dia dari genggaman Harris.
“Abang da carik Noah almost four years!” Tetiba Harris naik suara. “
Of course ianya penting untuk abang. I’m fucking miss you! Tak boleh nak faham lagi ke?”
Muka Noah terus berubah terkejut. Bila Harris perasan yang dia ternaik suara pada Noah dia terus lepaskan tangan Noah and meraup muka.
“I’m so sorry.” Rayu Harris sebelum pandang muka Noah meminta simpati. “I need you sayang. Abang perlukan sayang. Da lama abang carik Noah. I was looking for you almost four years. Abang...” Harris terhenti cakap. “Abang mintak maaf dekat Noah apa yang abang pernah buat dulu.” Hati dia pedih tengok Noah yang pandang dia dengan muka takut. Dia cuba capai tangan Noah tapi budak lelaki tu cepat tarik tangan dia ke belakang.
“No.” Bisik Noah. “Kau tipu.”
“Abang tak tipu sayang.” Rayu Harris cuba untuk yakinkan Noah. “Abang even pergi rumah sayang untuk carik sayang and explain everything tapi takde siapa dekat rumah bila abang datang.” Dia nampak Noah telan liur.
“Noah pergi kelas dulu.” Noah laju keluar dari kereta.
“No, no, no, wait!” Teriak Harris tak sempat.
Tapi Noah da berlari dari situ laju dan masuk ke dalam KAA dengan pantas. Harris hanya mampu tengok Noah dari belakang sahaja sebelum hentak stereng kereta kuat. Fuck my life. I hate my life! Apesal aku kena hadap ujian sampai macam ni. Dia hentak perlahan dahi dia ke stereng kereta sambil hela nafas berat.
I was so stupid jerkah budak tu tadi. Apa nak jadi dengan kau ni? Tenang Harris. Tenang. Ingat Allah. Jangan buat benda bodoh. Jangan maki sana sani and buat keputusan tak rasional. Tenang.....
Tapi, I just miss you sayang....
Fucking miss you...
What you have done to me Noah....




“Kau macam tak okay?” Bisik Nifael. Masa ni dorang ada dalam kelas Kuantitatif Rekreasi.
“Huh?” Harris macam baru tersedar dari lamunan.
Nifael terhinggut gelak. “Kau ayan apa syaiton?”
“Oh, nothing. Tadi aku jumpa Noah.” Bagitahu Harris sebelum conteng-conteng notes kuantitatif dekat atas meja.
Nifael tunjuk muka impress. “Woah, seriously la? Kau jumpa dia dekat mana?”
“Masa aku nak pergi library. Aku terlanggar dia.”
Nifael sengih-sengih. “Jodoh sangat. Wait, so apa perasaan bila dapat jumpa dia balik? Budak tu mengamuk lagi ke?” Tanya Nifael curious nak tahu.
“A bit. Dia macam makin tak suka dekat aku. Cuma less tumbukan dan juga tengkingan la. At least dia da tak marah aku macam hari tu.” Harris angkat bahu.
Nifael bersiul perlahan. “Kalau tak famous da kawan aku dekat universiti ni sebab kena tengking dengan orang lain depan orang ramai.”
Harris buat muka je bila pandang Nifael lepas tu.
“So, lepas kau terlanggar dia, apa jadi?”
“Long short story, kelas dia dekat KAA and secara kebetulan, bas baru je gerak dari tempat menunggu bas and dia da macam lewat untuk ke kelas.” Harris sengih tetiba. “Lepas tu aku offer la untuk hantar dia ke kelas.”
“So romeo.” Nifael da sengih-sengih sinis.
“Oh shut up. Aku memang baik kot!” Canda Harris.
“So kau serius nak kembali pada Noah?” Tanya kawan dia tu serius.
“Of course.” Jawab Harris yakin. “Aku carik dia since four years ago and bila aku da jumpa dia ni, takkan aku nak buat bodoh je kan? Aku betul-betul sayang dia and aku nak betulkan balik apa yang aku pernah buat pada dia dulu.”
“Macam mana kalau dia tak suka kau balik?” Tanya Nifael selamba tak fikir perasaan Harris.
Harris terdiam and macam tengah fikir something. “Kalau sebelum ni aku boleh buat dia suka dekat aku, tak mustahil aku boleh buat benda tu sekali lagi. Aku tahu dia suka dekat aku, Cuma yeah, dia susah nak maafkan apa yang pernah aku buat pada dia.” Kata Harris yakin.
Nifael tergelak kecil. “Kalau aku jadi Noah, da lama aku tinggalkan kau and carik lain. Speak of carik lain, Noah tu single ke? Kau yakin dia takde couple atau pasangan ke apa ke? Tak ke macam menempah bala kalau sebenarnya si Noah tu sebenarnya da ada someone else and into a relationship sekarang ni.”
Harris tunjuk muka tak senang. “Tak mungkin la....”
“Cakap je.” Gumam Nifael. “Tapi possibility tu ada.”
“Emm,” Bila difikirkan balik, apa yang Nifael cakap tu betul jugak. Possibility untuk Noah ada pasangan kekasih adalah sangat tinggi. Come on, siapa yang boleh resist budak lelaki comel macam Noah tu?
Kau la kan Harris? Masa zaman sekolah kau punya la layan Noah macam sampah.
Okay fuck my brain. I hate you shiznitz. Mari kita telek Noah dalam-dalam. That kiddo is very cute la. Has nice attitude, sangat sopan, sangat hormat akan orang tua, sangat baik, sangat kasih sayang, sangat bepekerti mulia, sangat memahami, sangat membantu and segala sifat dan sikap mahmudah tu, senang kata ada pada Noah la. Kalau nak banding dengan diri dia ni, memang macam langit dengan bumi da. Of course Noah tu yang macam burung terbang tinggi di langit meanwhile dia pulak macam rumput yang melata di dataran tanah sahaja. Perghh, gila borak pasal peribahasa merentas seharian hidup dalam kelas Kuantitatif.
“By the way, kau tak try ajak dia keluar ke apa ke?” Tanya Nifael pecah suasana.
“Kau memang suka ambil berat pasal life aku kan?” Tanya Harris amuse.
Nifael mendengus. “Jangan perasan. The reason aku tanya pasal all of this thing sebab aku bosan.” Tangan Nifael terawang-awangan ke depan tanda budak lelaki tu bosan. “Tak mungkin aku dapat tumpukan perhatian dalam kelas Kuantitatif ni. Kepala naik bengong tengok segala bagai formula yang Doc Roslan terang kat depan.” Nifael juih mulut ke depan.
Harris mendengus tak percaya sebelum dia sambung berbual pasal topik Noah dengan Nifael. “Aku ada ajak dia makan malam sama. Tapi dia kata dia busy.” Harris pandang ke depan juga lepas tu. Mata terus berpinar tengok formula statistik yang Doc Roslan papar dekat white screen. Apa ke benda la doc terang kat depan ni?
Memang la kira-kira dan seorang Harris Oyakawa tak akan masuk dalam satu word. Now tell me la, bila je la pulak aku akan guna segala bagai formula statistik ni dalam kehidupan seharian aku? Masa aku nak beli gula? Masa aku nak beli biskut? Masa aku nak tengok wayang?
Emm, dapat ajak Noah tengok wayang mesti seronok.
“Dia kata.” Nifael rolling eyes. “Kau da ada nombor telefon dia?”
“Takde.” Harris hela nafas berat. “Kira da okay dia cakap dengan aku hari ni tanpa naik suara level 10 oktaf. Ni pulak kalau aku tanya nombor telefon dia, mahunya dia baling pasu dekat aku. Well, actually aku ada mintak nombor telefon dia, tapi dia just pandang sepi je dekat aku macam aku ni kuman.”
Nifael geleng-geleng kepala tak percaya. “Kuman. Kau punya jargon memang la luar biasa gila.”
Harris tergelak kecil. “Bila kau membesar bukan dalam kalangan melayu sangat, then all this jargon ni memang muncul selamba aci badak je la weh. Actually, I was thinking, kalau kau tolong mintakkan Atilia nombor Noah boleh tak?” Tanya Harris berharap.
“Wait, I thought you are romeo kelas atasan la. Takkan la fail miserably and tak dapat nombor telefon Noah kot.” Nifael angkat-angkat kening.
Harris kerut dahi. “Kau cabar aku ke apa ni?”
“Aku tak cabar kau.” Nifael gelak mengekek tapi masih mengawal nada suara. Mahunya gelak kuat-kuat, kejap lagi kena halau dengan Doc Roslan sebab tak tumpu perhatian dalam kelas. “Okay la, okay la. Nanti aku try tanya Atilia kay.”
Harris hela nafas. “Thanks a lot dude. Sejujurnya, sepanjang aku membesar and hidup, this is like first time aku mintak nombor telefon orang. Selalunya orang yang mintak nombor telefon aku and lepas tu hubungan tu baru berkembang.”
“Perghh, hubungan tu baru berkembang bhai. Gila la ayat kau, Awang Sariyan pun kalah.”
Harris luku kepala Nifael tak senang lepas tu. “Dimwit.” Gumam Harris perlahan.
Dan lepas tu bahu Nifael terhinggut-hinggut gelak.
“Just help me okay?” Tanya Harris perlahan.
“No biggie la.”




Harris ambil nafas berat sebelum baring atas katil puas. Noah pula da terdampar atas katil kepenatan. Celah kelangkang dia terasa sakit sangat. Entah kenapa bila dia buat seks dengan Harris, badan dia akan terasa sakit sangat. Bila dia mengadu pada Harris yang budak lelaki tu terlalu ganas bila membuat seks, Harris pandang dia tajam dan dingin seolah-olah dia makhluk tak sedar diri. Noah keluh perlahan.  
Perlahan-lahan Noah pusing and hadap Harris yang baring sambil tutup mata mengantuk dan letih. Dada Harris turun naik , turun naik ambil nafas. Rambut Harris messy and agak berpeluh sikit. Perlahan-lahan Noah peluk Harris sambil kepala sandar atas dada Harris. Harris bangun terkejut sebelum tolak Noah ke tepi.
“What the fuck are you doing?” Jerkah Harris. 
Noah terkejut bila Harris jerkah pada dia. “Noah, Noah just..” Bibir Noah terketar-ketar. 
“Aku penat. Kau pergi balik bilik kau.” Halau Harris kasar. Harris bangun dari katil, capai seluar sukan merah dia yang bersepah atas lantai sebelum pakai cepat-cepat. “Aku nak pergi toilet and bila aku balik dari toilet, aku nak kau da takde kat dalam bilik ni.”
Noah membatu atas katil. 
Harris mendengus kasar. “Macam cakap dengan batu.”
“Noah just....” Gumam Noah. “Abang jangan la garang sangat. Noah just nak peluk abang je.”
“Da, da, da. It was just sex okay. Kau tak suka aku boleh carik orang lain. Aku tak suka la kau rapat-rapat nak peluk dengan aku lepas da habis main. Kalau da habis main tu, kau balik je la bilik kau. Rimas tahu tak?” Harris bagi icy glare sebelum berlalu dari situ and hempas pintu bilik kasar. 




Harris terjaga dari tidur. Dia duduk atas katil lepas tu sambil mata cuba sesuaikan dengan suasana gelap bilik. Oliver da selamat tidur kat seberang katil sana. Buku budak lelaki tu bersepah atas katil tanda yang budak tu study sebelum tidur. Pfft, gila rajin. Muahahahaha. Jauh beza dengan kau la Harris. Dia gosok mata mengantuk sebelum menguap besar lepas tu. Tadi dia mimpi pasal Noah sekali lagi.
Again.
Harris mengeluh perlahan sebelum tolak rambut di ke belakang. Dia capai fon dia and perasan sekarang baru jam empat pagi. Four freaking morning. Dia perasan ada notification pada whatsapp dia. Harris buat muka tak teruja langsung. Ni mesti notification dari whatsapp group kelas. Tak whatsapp dari pada group kelas, dari group sekolah rendah la, group family la, group KTE la apa la itu la ini la.
Actually, notification daripada Nifael. Apa la mamat ni nak. Jangan nak mintak jawapan dari tutorial Kuantitatif sudah la. Memang wasalam la jawapannya sebab soalan tutorial tu pun aku tak download dari Putra Blast.
Nifael : Aku da dapat nombor Noah dari Atilia. Ni nombor dia. 017 XXX XXXX
Harris senyum lebar. Gila la Nifael! Kau memang la kawan yang berguna gila. Dia da terasa macam nak buat joget lambak campur tarian inang sebab terlampau happy! Fuck!!!!! Dia da terasa nak jerit kuat-kuat sebab terlampau happy. Dia da terasa nak kejutkan Oliver bangun and buat budak lelaku tu marah, lepas tu bagitahu budak lelaki tu yang dia da dapat nombor telefon Noah semata-mata.
KAH KAH KAH. Imma happy kid!



Sabtu. 
“Eh dari mana?” Tanya Noah curious. 
Dia dengan Noah terserempak dekat koridor menuju ke hostel. “Baru balik jumpa kawan. Lepak sesama tadi.”
“Ooo.” Tapi entah kenapa dia perasan muka Noah macam sedih sikit. Budak ni da kenapa tetiba nak buat muka sedih.
“Lepak dekat mana tadi?” Tanya Noah lagi. Masa ni dia dengan Noah da mula berjalan perlahan-lahan menuju ke hostel.
“Makan, tengok wayang, lepak pusing shopping, pastu lepak pergi pantai.” Harris angkat bahu. “Benda normal bila aku outing. Apesal kau ni banyak tanya?” Tanya Harris tak senang.
Noah gelak awkward. “Nothing. Just.” Jeda. Noah garu belakang kepala dia. “Abang tak pernah ajak Noah keluar jejalan pun.” Suara Noah makin lama makin perlahan. 
Harris berhenti berjalan. Noah automatik berhenti berjalan sambil buat muka tak faham apesal tetiba Harris ni berhenti berjalan secara tetiba. “Apesal aku nak kena ajak kau keluar?” Tanya Harris.
Muka Noah lepas tu memang terfaktab habis. “Err,” 
Harris nampak Noah main tangan gelisah. “Aku tanya kau, apesal aku kena ajak kau keluar?”
“Saja je.” Noah jawab perlahan. Budak tu senyum sikit lepas tu. Dia tak tahu kenapa tapi setiap kali dia pandang Noah, mata budak lelaki mesti akan bercahaya bersinar happy bila bercakap dengan dia walaupun budak lelaki tu tak senyum pun waktu tu. It’s just his eyes macam bersenyum. 
HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAH. Apa la kepala kau mula merepek ni Harris. 
“I thought we have something.” Kata Noah sambil pandang muka dia.
Harris angkat kening. “Apa yang kau nak sampaikan sebenarnya?”
“Abang tak pernah ajak Noah keluar jejalan. Noah ingat kita ada something special, you know like ...”
Harris tergelak besar lepas tu. Noah tunjuk muka kelam tak faham kenapa tetiba Harris gelak besar. “Jadi kau nak kita keluar pergi mana?” 
Noah senyum lebar. “Tak kisah la memana je. Asalkan kita boleh keluar berdua.” Bagitahu Noah berharap.
“Okay, kalau macam tu minggu depan kita keluar sama.” Bagitahu Harris lepas tu. Noah senyum lebar habis lepas tu. Harris tergelak dalam hati lagi. 
In my ass. 
Dan semuanya tipu belaka. 
Setiap kali Sabtu menjelma dan waktu outing tiba, Harris mesti akan terlupa atau buat alasan terlupa atau tengok-tengok da keluar pergi outing dengan kengkawan dia yang lain. Dan Noah makin lama makin kecewa bila Harris asyik tipu dia je. Sometimes dia terasa macam dipergunakan which is dia memang terasa macam tu pun tapi dia buat derk tak faham je. Setiap kali Harris horny, dia akan panggil Noah ke bilik dia atau memana kawasan sekalipun asalkan budak lelaki tu rasa puas and then lepas tu tinggalkan dia atau halau dia balik ke bilik selepas puas. Just sebab dia sayang Harris, dia selalu buat tak tahu je perasaan kena abandon macam tu. For sure, yeah, dia terasa sedih. 
Cinta itu buta.
Cuma ada sekali tu je dorang keluar bersama which is pergi ke Bukit Bintang and then lead to Harris kutuk Noah sebagai budak miskin and that the last time dorang keluar bersama sebelum Noah kena buang sekolah. 
Dan dia kutuk Noah sebagai budak miskin datang lagi ke dalam mimpi dia. It’s just hurt his feeling. Please stop this dream! I’m begging you!!!
“Abang nak makan apa?”
“Apa-apa je la.” Dia sibuk main fon. Sibuk berwasap dengan  awek dia yang... emm entah ke berapa. Tapi lantak la. Da dorang yang nak dekat aku sangat padahal bukan tak tahu masing-masing dimadukan. Cuma Noah ni je yang tak tahu yang dia ada awek lain. Mamat tu je ingat yang dorang berdua ni serius and ada heavy relationship. Padahal dia tak rasa macam tu pun. 
“Kalau macam tu orang orderkan lauk apa-apa je la ea.” Bagitahu Noah. 
Dia tetap tak melayan apa yang Noah cakap and dia malas nak pandang orang yang tukang amik order ni. Hari ni outing sebab hari sabtu. Tadi baru lepas makan aiskrim dekat Bukit Bintang. Tu pun sibuk mamat si Noah ni nak amik gambar berdua. Buat semak je. Memula Noah ajak dia makan kat kedai tepi jalan je tapi dia cakap, dia tak mahu. Gila kau! Kedai tepi jalan kotor kot! Dan banyak lipas. Dan banyak tikus. And segala bagai sependa celup dalam mangkuk and kuali. Nak sebut je pun da rasa geli geliman, ni pulak nak kena hadap masuk kedai macam tu. And macam-macam lagi la yang ada kalau makan kat kedai tepi jalan. Mana la bersih nak makan kat kedai tepi jalan! Last-last dia bawak Noah ke restoran dekat area Avenue K. 
Gila tak standard aku anak Dato’ sekadar nak makan kedai tepi jalan je. Noah ni pun tak beragak ajak aku nak makan makanan entah apa-apa. 
Tetiba hati dia terasa panas dengan Noah. 
“Abang.” Panggil Noah.
“Emm,” Dia sahut. “Apa?” Dia berhenti main fon and pandang Noah. “Apa dia?” Harris tinggi suara sikit sebab da bengang. Dia nampak Noah macam gigit bibir tengah fikir something.
“Kalau duit Noah tak cukup, err, nak pinjam abang punya duit dulu boleh tak?”
Harris diam.
Noah diam. 
Ni la masa aku nak kenakan budak ni.
Harris da sengih-sengih jahat.
“Malas. Miskin buat cara miskin. Lain kali kalau nak keluar dengan aku, bawak duit banyak sikit. Kau da tahu kau miskin kan?”
Dia nampak muka Noah macam kecewa sikit dengan apa yang dia cakap tu. Tapi apa yang nak dipedulikan sangat pun. Memang tu pun niat dia. 
“Okay.” Suara budak lelaki tu perlahan. 
“Da sedar miskin tu, lepas ni tak payah nak ajak aku jalan-jalan keluar.” Keras ayat dia. “Sedar tak?”
“Sedar.” Sebut Noah perlahan.
“Sedar apa?” Tekan Harris.
“Sedar yang saya ni miskin.”



“Harris bangun.” Kejut Oliver.
Harris celik mata perlahan-lahan. Mata terasa sembap dan basah. “Pukul berapa da ni?” Tanya dia serak. Suara dia terasa husky habis pagi ni.
“Almost 7. Solat subuh dulu and then kau sambung la tidur. Kau menangis dalam tidur. Kau mimpi ngeri level super saiya apa ni sampai menangis? Ke kau kena kejar dengan pontianak?” Lepas tu Oliver gelak sendiri sebelum terjun balik atas katil.
Huh? “Aku menangis?” Tanya Harris.
“Aah.” Ia Oliver. “First time aku jumpa orang menangis waktu tidur.” Oliver pandang takjub dekat dia.
Harris capai bantal sebelum baling dekat Oliver geram. Roommate dia tu gelak besar sebelum baling balik bantal pada dia. Harris baring kembali kat atas bantal. Fuck my life. I hate my life. Aku menangis.
Menangis
Menangis
Menangis
Menangis
Menangis
Menangis
Menangis
Menangis
Great Harris Oyakawa. It keep haunting me yang aku tak pernah layan Noah dengan baik. Harris genggam tangan kuat sambil mata pandang siling. I will make it back for you sayang. Anything for you. Ya sayang, for you.
Abang janji.
Apa yang sayang mintak, abang akan try penuhi...
Harris hela nafas berat. It is really hard. Dia da tak sanggup nak mimpi pasal benda yang sama almost everyday. It’s just eating him alive. Dia banyak buat dosa dengan Noah.
Too much.



OYAKAWA / Chapter 5 #226

Chapter 5


“Kau fikir apa ni?” Tanya Oliver si roommate dia. Jarum jam da menunjukkan jam 10 malam. Dia dengan Oliver baru balik makan dekat Padang. Bukan padang like padang bola sepak tu, just nama kedai tu ialah Padang. Ya, Padang. Pelik tapi benar. Mamat si roommate dia tu tengah online facebook kat laptop and dia pulak tengah gigih nak siapkan assignment yang nak kena submit esok.
“Tak fikir apa.” Jawab Harris pendek. Assignment Inventori Rekreasi terbukak depan mata dia and dia still tak boleh nak hadam sepatah haram soalan yang ada untuk assignment tu.
Dia asyik terfikir pasal Noah je.
Noah dia.
Noah.
Dia da jumpa balik Noah dia.
Noah yang mengamuk petang tadi and tumbuk dia. Harris tersengih. Noah da pandai tumbuk orang yet budak tu nampak innocent. Too cute to be true. I miss him. Budak tu da banyak berubah. Harris tersengih lagi. Tapi dia still suka pada Noah. Rindu gila babeh dekat budak kecik tu.
Oliver tergelak. “Ni tetiba sengih sesorang pulak. Kau teringat marka ke apa? Aku patut rasa creepy tak sebab kau tetiba sengih tak kena tempat. Nak kata sengih sebab assignment depan mata, aku rasa ianya bagaikan benda paling mengarut di dunia yang boleh berlaku.”
Harris tolak assigment Inventori Rekreasi ke depan sikit tanda malas nak buat. Padahal tak bertulis apa pun lagi, tapi sikap malas dia tu da melebihi segalanya. Noah da penuh dalam kepala otak dia sekarang.
Noah,
Noah,
Noah,
Noah.
Nama budak lelaki tu berdengung dalam kepala otak dia.
“Aku jumpa balik ex aku tadi.” Harris pandang Oliver yang tengah tulis apa entah dekat facebook.
Oliver pandang laju pada Harris. Harris pulak sengih-sengih kerang walaupun hakikatnya ‘aku jumpa balik ex aku tadi’ hanya melibatkan pergaduhan dan end up dia kena tumbuk dengan Noah, ex dia tu and kena maki dengan kawan dia, si Nifael tak lama lepas tu.
Muka Oliver nampak bercahaya teruja. “Woah, that’s great news! Serius la?”
Harris angguk teragak-agak.
“Jadi korang baik semula ke macam mana? Ke gaduh perang besar tadi? You know, bila manusia dan manusia tu putus,” Oliver rolling eyes.  “Ada dua possible je yang akan berlaku, sama ada putus cara baik atau putus cara buruk. So, kau yang mana satu?” Tanya Oliver ingin tahu.
Muka Harris berkerut macam berfikir panjang padahal kalau nak difikirkan dalam-dalam, soalan Oliver tu memang la tersangat mudah untuk dijawab. “Aku putus dengan cara yang sangat teruk.” Harris telan liur kesat.
“Define teruk?” Tanya Oliver tak pandang muka Harris. Budak lelaki tu tengah tulis kembali apa entah something lagi dekat facebook dia. “On scale 1 to 10, 1 for okay and 10 for worse, so teruk kau level mana?”
“11?” Jawab Harris tak pasti.
Oliver pandang Harris terkejut. “Woah, that’s quite shock.” Oliver tergelak sikit. “Let me guess,” Budak lelaki tu gosok-gosok dagu. “Tadi mesti korang ada bertengkar macam ayam nak dapatkan dedak...”
“Ayam dapat dedak?” Harris nak tergelak dengan perumpaan yang diberikan oleh Oliver.
Oliver menjulingkan matanya ke atas. “So, how was it bila jumpa balik ex kau? Is it good?”
“Worse.” Jawab Harris pendek. “Tapi aku sayang dia.” Sambung Harris laju. Dia terasa macam khianat Noah pulak kalau dia tak ungkap perkataan sayang Noah dalam masa 24 jam. KAH KAH KAH. Kau memang la da berubah Harris. Kalau ex KTE nampak perangai kau macam ni just disebabkan seorang manusia, sah kau kena keji tak beragak.
Oliver sengih-sengih je. “Kalau sayang kenapa bila timbul word ex tu?” Tanya Oliver ingin tahu.
Harris hela nafas berat. “Sebab masa zaman sekolah, aku adalah manusia yang sangat-sangat teruk. Worse than ever. Jahat yang kau memang tak boleh nak bayangkan. Even aku sendiri rasa takjub dengan kejahatan yang pernah aku buat bila aku teringat balik apa yang aku pernah buat masa zaman sekolah. Eh ni aku ke? Aku pakai subang. Ada tindik dekat kening and dulu aku tattoo. Lepas tu aku buli ex aku dengan sangat-sangat teruk sampai la dia benci aku sekarang.”
Muka Oliver da tunjuk rasa takjub yang amat. “Perghh, cool. Nak tengok tattoo please. Bad Harris.” Oliver smirk. “Tak sangka kau dulu adalah bad boy. You know,” Oliver pandang dia atas bawah atas bawah. “You got the look of bad boy tapi aku tak sangka apa yang aku agak itu ialah benda betul.” Nilai Oliver.
Harris mendengus. “Aku da buang tattoo tu da guna laser lepas habis zaman fiver. So tak dapat la kau tengok.”
Oliver da tunjuk muka kecewa. “Aku selalu rasa kalau buat tattoo tu adalah sangat menarik tapi kita dalam islam, tak boleh nak buat benda alah segala bagai tu, jadi aku sebagai hamba Allah yang bagus, aku tak la buat semua benda tu.” Sempat Oliver puji diri sendiri.
“Good boy.”
“I am. Aku alim kot. Tak nampak macam budak tabligh ke?”
Oliver dengan Harris gelak besar dalam bilik tu.
“Gila puji diri sendiri tak beragak. Memang fucker betul.” Keji Harris. Oliver gelak tak sudah lepas tu.
“Aku gurau je la. Jadi berbalik pada kau jumpa ex kau tu. Apa jadi dengan dia sekarang?” Tanya Oliver ingin tahu. Mamat tu da tak pandang da facebook dia. Nampak sangat kisah dia ni menarik perhatian roommate dia sampai mamat tu da tak pandang da facebook depan mata.
“Still hidup. Aku macam tak sangka la pulak aku akan jumpa dia dekat sini.” Jawab Harris perlahan.
“Sini?” Oliver kerut dahi. “As in our university? Dekat mana?”
“Yup. Aku jumpa dia dekat Sport Centre tadi. Actually, aku da carik dia almost four years.” Cerita Harris.
Mata Oliver terbeliak terkejut. “Woah, like seriously la dude?” Muka Oliver masa tu memang la macam da terkejut habis. “Four years? Lama gila. Sebelum ni tak dapat jumpa?”
“Loser kan.” Gumam Harris.
“No.” Argue Oliver. “Aku nak cakap, ianya awesome sebenarnya. Nampak la kau sayang ex kau tu and still cari dia even after four years.” Oliver senyum bagi semangat. “Tapi kan, kenapa korang putus masa zaman dahulu kala Tok Kaduk kalau kau sayang dia.”
“Err.” Harris jadi ragu-ragu da nak cerita pada Oliver. Macam mana nak cerita pada Oliver yang sebenarnya ex dia tu ialah seorang budak lelaki tanpa menakutkan budak lelaki tu. Dia tak rasa semua orang dalam dunia ni akan open pada cerita lelaki suka pada lelaki yang lain macam Nifael dan juga Atilia, si budak perempuan yang Nifael minat tu. Dia jugak tak tahu nak cerita berapa banyak pada Oliver. It’s not like dia da kenal sehidup semati dengan Oliver sampaikan dia boleh cerita banyak benda pada budak lelaki tu.
Dia baru kenal Oliver tiga hari. Mana la tahu Oliver ni budak kaki gosip pastu sebar cerita sana sini kat semua orang.
“Eh, kau nak tahu tak roommate aku tu gay.”
“Eh, kau nak tahu tak yang roommate aku dulu tu pernah belasah budak nak separuh mati.”
“Roommate aku tu gay kot. Aku rasa tak selamat duduk dalam bilik dengan dia.”
“Roommate aku dulu ada tattoo bai. Tak islamik langsung!”
Harris terasa nak ketuk kepala sendiri. Apesal la aku fikir teruk-teruk pasal roommate aku sendiri? Fuck my life. Haha, kau ni memang la ada imaginasi yang luar biasa dalam kepala otak pikir pasal orang lain.
“Woi, ayan ke mana? Da masuk space Cholk Zone ke?” Keji Oliver.
Harris geleng-geleng kepala tersenyum. “I was thinking, nak cerita bahagian mana je dekat kau pasal hikayat aku dengan ex aku tu.” Jeda. “Just, apa yang kau perlu tahu, aku dengan ex aku dulu, we have an odd relationship. Dia suka aku. Aku tak suka dia. Dia baik dengan aku. Aku pulak playboy.”
Oliver menjulingkan matanya ke atas. “Da boleh agak pun.” Gumam Oliver.
“Keji.” Harris tolak bahu Oliver.
Oliver gelak besar. “Okay, okay.” Oliver angkat tangan tanda mengalah. “Lepas tu apa yang jadi?”
“Kitorang satu sekolah, aku buli dia and banyak kali aku belasah dia walaupun kitorang ni couple. Even kadang-kadang, kawan aku....”
“Kau pukul perempuan?” Tanya Oliver terkejut.
“What?” Harris buat muka. “Thank god, no. Aku still waras untuk tidak pukul seorang budak perempuan.” Bantah Harris annoying.
“Tapi tadi kau cakap,” Tetiba Oliver terdiam sebelum terdapat pengertian pada muka budak lelaki tu. “Wait. Ex kau lelaki?” Tanya Oliver terkejut.
Harris diam sekejap. “Aah. Apesal? Kau ada masalah kalau ex aku lelaki?” Tanya Harris defensive.
“Woah, woah. Aku okay je. Cuma terkejut. And teruja.” Tetiba Oliver tersengih yang pada pengamatan Harris, sengih macam baru dapat toy atau baru dapat makanan yang sedap.
“Apa maksud kau teruja?” Tanya Harris suspicous. Mamat ni tak boleh nak buat act lagi pelik ke apa?
“Aku teringin nak ada kawan gay sebenarnya.” Oliver sengih lebar. “Apa nama ex kau, by the way?”
“Noah.” Yang Harris pasti kalau Oliver sengih lebar lagi, memang sah muka budak lelaki tu boleh terbelah melintang telinga ke telinga. “Plus, aku bukan gay.” Harris tetiba terasa yang mamat Oliver ni pun memang kepala masuk air jugak. Thank god roommate aku adalah seorang umat manusia yang open dan bukannya narrow minded macam sesetengah orang kat Malaysia ni. Harris da terasa nak buat sujud syukur dekat dalam bilik tu.
“Tapi tadi kau cakap ex kau lelaki?” Tanya Oliver tak paham. “Tu bukan gay ke..”
“No,” Balas Harris laju. “Aku just suka dia je. Maksud aku, aku hanya sayang dekat dia seorang je. Kalau kat lelaki lain, aku tak terasa apa. Jadi aku rasa aku bukan gay?” Dia sendiri tak pasti yang status dia ni apa. Nak kata dia ni straight, memang tak mungkin la sebab dia suka Noah, which is Noah tu lelaki. Orang bodoh lagi baghal pun boleh teka yang itu semestinya bukan act seorang straight.
Nak kata dia ni gay, tapi dia takde la pulak bernafsu tengok lelaki lain. Nak kata dia biseksual, again, dia tak terasa apa-apa bila pandang perempuan lain. Yes, dia still rasa budak perempuan adalah sangat menarik, contohnya macam Atilia, minah tu memang hot dari segala segi, tapi dia still rasa Noah is 100 percent much more attractive than Atilia.
Aku ni apa? Alien?
Aku bukan straight. Aku tak rasa diri aku ni gay. And aku tak rasa diri aku ni Biseksual. Urghh, apesal aku susah payah nak fikir pasal benda ni.
“Jadi kau ni apa?” Tanya Oliver nak tergelak. “Okay abaikan status kau tu apa, sambung balik cerita kau tu. What happen next? I mean, apa yang jadi lepas kau belasah dia?”
Tetiba dia terasa cerita yang dia nak bagitahu Oliver ni macam panjang sangat la pulak. Da terasa macam nak buka Hikayat Merong Mahawangsa la pulak. “Err, apa yang kau perlu tahu dulu aku rapat dengan ex aku tu pun sebab aku nak badan dia je. You know, aku sekolah fully lelaki dulu, and bila tak jumpa awek aku masa tu, aku akan rasa horny and rasa nak buat seks memanjang je.” Harris lega bila tengok Oliver takde muka judge ‘what? kau buat seks since sekolah menengah lagi?’ macam orang-orang lain bila dia cakap yang yeah, dia da biasa buat seks, so what? Aku tak membesar dengan cara yang betul yet tu zaman dulu. It’s not like dia manusia yang sama macam dulu.
I changed a lot.
Untuk Noah.
Everything untuk Noah yang dia sayang. But still, aku buat budak lelaki tu bengang walaupun selepas empat tahun.
“Jadi yeah, aku rapat dengan Noah sebab nak buat seks je. Tapi Noah still layan aku baik gila. Kalau aku demam, dia akan jaga aku. Kalau aku lapar, dia akan carikkan aku makanan. Tiap-tiap malam, kalau aku haus, dia akan buatkan milo suam untuk aku. Kalau aku migrain, dia akan teman and jaga aku sampai aku betul-betul sihat. Setiap kali bangun tidur, dia akan kejutkan aku. Dia buat banyak untuk aku. Tapi sekolah aku, kitorang ada geng. Aku dulu sekolah swasta and bebudak kaya akan stuck up dengan yang kaya je. Dulu aku rasa powerful sebab bapak aku salah seorang penyumbang terbesar dekat sekolah tu dulu, jadi senang kau nak buat masalah sebab the end of the day, pengetua can’t do anthing to you. Worse to be,” Harris teguk liur kasar. “Noah selalu jadi mangsa buli aku dengan kengkawan aku sebab dia bukan anak orang kaya. Dia masuk sekolah aku tu sebab Biasiswa Sukan dari KBS. Walaupun Noah baik dengan aku, still kadang-kadang dia jadi mangsa kena belasah dengan aku dan kengkawan aku.”
“That’s harsh.” Gumam Oliver.
“Bukan sekali dia kena belasah. Banyak kali.” Bagitahu Harris perlahan. “Walaupun dia selalu kena belasah dengan aku and kengkawan aku, still aku akan dapatkan dia kalau aku terasa nak buat seks. Kawan aku tak tahu pasal Noah and aku. Noah declare yang kitorang berdua ni couple walaupun aku jawab nak tak nak je bila Noah declare benda alah tu. I wont lose anything sebab habis sekolah, aku bukannya akan berjumpa lagi dengan dia lagipun.” Harris teguk liur lagi. Still riak muka Oliver takde kerut ‘kau memang la manusia yang teruk’ atau judgemental.
Dia teruskan cerita. “You know, I was like the worse human being ever. Belasah dia macam nak mati sampai dia masuk sickbay, tapi kalau aku horny, aku akan dapatkan dia. Kalau aku sakit, dia akan jaga, tapi kalau benda buruk jadi dekat dia, aku akan gelakkan dia and panggil dia miskin and gelaran-gelaran yang lain. Masa tu aku anggap dia macam sampah je.”
Muka Oliver macam berubah sikit.
“Ada satu hari tu, kawan aku dengar Noah cakap kat aku yang dia sayang aku. Disebabkan aku tak nak kawan aku tahu yang aku selalu buat seks dengan Noah, aku cakap dekat kengkawan aku yang Noah tu tergila-gilakan aku and selalu nak offer badan dia dekat aku walaupun hakikatnya aku yang...”
“Kau yang selalu carik dia kalau kau gersang.” Oliver habiskan ayat dia yang tergantung tu.
“Yeah.” Gumam Harris. “Boleh kalau nak simpulkan macam tu. Benda paling teruk lepas tu ialah Noah kena belasah sampai budak tu tak boleh berjalan for a while. Noah atlet olahraga sebenarnya and masa tu kebetulan ada Olahrga MSSM tapi disebabkan dia sakit , dia tak dapat pergi pertandingan tu. KBS tarik biasiswa Noah atas alasan Noah terlibat dengan pergaduhan sekolah and it’s like disgrace for KBS and sekolah aku.”
Oliver tarik nafas dalam-dalam. “Apa jadi lepas tu?”
“Noah mintak aku jelaskan perkara yang sebenar dekat sekolah sebab olahraga adalah salah satu cara dia boleh bawak family keluar dari area miskin and get a better life. Dia merayu kat aku yang dia sanggup buat apa saja asalkan dia dapat balik biasiswa tu semula. Tapi apa yang aku buat lepas tu, just make it more worse.”
Oliver pandang ragu-ragu kat Harris. “Apa yang berlaku lepas tu? Kau buat apa?” Oliver picing mata tengok Harris.
“Aku guna pengaruh ayah aku, aku cerita dekat ayah aku yang aku tak selesa nak sekolah dekat situ sebab Noah selalu kacau aku and aku cakap dekat ayah aku yang Noah tu gay. Aku tahu yang ayah aku tu jenis homophobic ever, jadi ayah aku guna pengaruh dia untuk yakinkan pengetua buang Noah dari sekolah masa tu. More worse, nama Noah da di black list jugak dari KBS jugak lepas tu.”
“Woah.” Oliver terdiam tak tahu nak cakap apa.
“Jadi bila aku jumpa ex aku semula, budak lelaki tu...”
“Tak boleh terima kau ada kat sini.” Oliver habiskan ayat Harris tu. “Got it.”
“Yeah.” Gumam Harris. “Fuck my life. Aku manusia yang teruk.” Harris kutuk diri sendiri.
“Can’t deny it.” Setuju Oliver. “Macam mana kau boleh jatuh suka dekat dia pulak?” Tanya Oliver kerut dahi. “I thought kau tak suka dia.”
“Bila aku sedar yang aku selalu perlukan Noah bukan seks semata. Aku tak boleh nak tipu, seks with Noah is very good even kalau nak banding dengan perempuan sekalipun,”
Oliver smirk nakal.
“Oh shut up,” Tapi Harris sengih jugak. “Tapi bila Noah takde, my life is getting messy. Takde siapa nak take care dekat aku lagi, takde siapa nak buatkan aku air, takde siapa nak jaga aku, takde siapa nak amik tahu pasal apa yang aku buat dekat kelas, takde siapa nak dengar aku merepek meraban pasal family aku yang suck, takde siapa nak dengar bila aku nak merancang benda jahat dekat sekolah, takde siapa nak jaga kalau aku migrain and lepas tu aku baru tersedar yang aku perlu dapatkan Noah balik. Aku sebenarnya rindu dia and amazingly, aku rindu dia bukan sebab seks tapi sebab kehadiran dia tu.”
“Cheesy.” Komen Oliver sepatah sebelum gelak besar.
Harris buat muka. “Babi.” Lepas tu Harris tunjuk double middle finger dekat Oliver.
Oliver makin gelak besar. “Tenang roommate.” Oliver gosok-gosok bahu Harris. “Aku ada soalan lagi penting nak tanya kau ni. Bila kau nak jumpa Noah ex kau tu and macam mana kau nak dapatkan dia semula?”
“Aku tak tahu.” Jawab Harris jujur. “Serious.” Harris pandang muka Oliver. “Aku takut dia lari makin jauh dari aku lepas ni. After four years, lepas empat tahun, aku jumpa dia semula. Maybe kau akan cakap aku gila babi cheesy and whatsoever, aku rindu dia gila-gila. Aku rindu dia sangat-sangat weh.” Muka Harris nampak kecewa.
“How I wish, aku ada feeling yang kuat macam kau pada awek aku tu.” Balas Oliver bersahaja. “Aku boleh katakan, kalau kau dengan Noah can get back together, that can be highlight thingy in your life. Best of luck kay.” Oliver bagi semangat sambil tepuk-tepuk bahu Harris.
“Thanks.”
“Welcome. Tu la gunanya roommate kan? Untuk dengar and kongsi segala bagai masalah.” Oliver sengih-sengih ceria.
Harris geleng-geleng sengih tengok roommate dia yang hyper semacam. Nasib baik jenis kepala masuk air jugak. “Yeah roommate, thanks again.”
“No biggie. Belanja aku Chocotop pun okay jugak.” Oliver angkat-angkat kening.
Bilik tu gelak besar lepas tu.
“Aku ingatkan kau ikhlas dengar cerita aku tu tadi. Cam fuck nak aiskrim pulak.”
Oliver gelak-gelak je lepas tu. “Aiskrim is bae kot.”





Wednesday, 19 April 2017

OYAKAWA / Chapter 4 #225

Chapter 4


“Kau debar da kenapa siak?” Tanya Nifael. “Motif nak berdebar sakan?”
“Sejak bila aku berdebar?” Balas Harris balik.
“Da tu, apesal tak keluar? Nak bertapa dalam kereta ni sampai bila?”
Dia dengan Nifael da selamat sampai dekat sport centre universiti. Dekat sport centre tu, ada je tempat gym, balapan, padang bola, padang hoki, padang archery and berbagai lagi la. Nama pun da sport centre, apa yang kau orang boleh bayangkan lagi kan? Mesti la tempat yang full dengan equipment sukan kan?
Dari dalam kereta  dia boleh nampak orang jogging dekat balapan dalam sport centre tu. Ada jugak bebudak olahraga yang tengah berlatih lari sana sini. Tapi dari kedudukan dia ni, dia memang tak dapat nak kenal pasti sorang-sorang, siapa makhluk dalam sport centre tu. Ada ke Noah dia hari ni?
Serius jantung dia berdegup laju gila. Ni kalau budak sekolah dia nampak dia nervous macam ayam kat sini, sah dia kena menganjing sebab buat perangai yang tak pernah dibuat oleh dia.
Budak gangster sekolah nervous nak jumpa kekasih? Kegilaan apakah itu.
Harris tersengih.
“Kau ayan apa pulak ni?”
“Takde apa.”  Lepas tu Harris terus keluar dari kereta. Nifael ikut sama sebelum tutup pintu kereta.
Harris kunci pintu kereta sebelum tarik nafas berat.
“Apa-apa pun, kita jumpa Atilia dulu kay. Aku da janji nak jumpa budak perempuan hot tu dulu.”
“Okay.” Jawab Harris sepatah. Entah bila entah sejak zaman dinasour mana entah dia mula cuak nak jumpa dengan Noah. After four years huh? Lepas empat tahun ye Harris. Tapi macam mana kalau tu bukan Noah dia. Noah dia?
Wekkkk.
HAHAHAHAHA.
Apa agakanya reaksi budak lelaki tu lepas jumpa aku.
Suka ke?
Harris mula bayangkan muka Noah yang ceria sampai sengih tak nampak mata tu. Budak lelaki tu memang la tersangat comel.
“Aku kat area parking sport centre ni.”
Harris pandang Nifael. Dia nampak budak lelaki tu tengah borak dengan siapa-siapa entah dekat telefon. Tengah borak dengan Atilia la kot. Mamat Nifael tu pandang-pandang angkat kening pada dia lepas tu bila sedar yang dia sedang diperhatikan oleh Harris.
“Ni kawan aku tak sabar nak jumpa budak Noah tu.” Canda Nifael.
Harris bulat mata tengok Nifael. Kawan dia tu pulak boleh buat muka nak tahan gelak macam apa je. Harris geleng-geleng kepala. Kawan dia memang la macam lahanat je. Tapi lahanat mana pun mamat tu, still dia kawan yang baik and bukan seorang yang judgemental.
Kenapa dia cakap Nifael tu bukan seorang yang judgemental?
Sebab kau ingat senang ke nak jumpa umat manusia yang open macam si Nifael tu yang tahu pasal kisah dia suka pada seorang budak lelaki yang lain.
It’s not a normal story kan?
Nifael letak fon dalam poket sebelum berdiri sebelah dia.
“So?” Tanya Harris.
“Apa yang so so nya?” Nifael mula nak main-mainkan dia.
“Noah ada ke tak ?” Tanya Harris da mula geram.
Nifael terus tergelak. “Dude, tak pernah aku nampak kau seserius ni pasal seseorang. Sebelum ni punya la ramai yang tadah diri nak ajak kau berkasih sayang, kau still buat derk and tak layan je. Ni kalau pasal Noah, aku buat lawak sikit pun da nak marah.”
Harris keluarkan rokok dari poket dia sebelum kemam kat bibir. Lepas tu amik lighter and hidupkan rokok. Dia sedut rokok dalam-dalam sebelum hembus keluar. Harris buat bodoh je kat Nifael.
“Hai guys.” Sapa seorang budak perempuan ke arah dia dan Nifael. She looks hot! Ni kot Atilia yang Nifael cakap tu. No wonder la mamat tu asyik puji melambung sebab yeah, Atilia is a totally hot girl.
“Atilia!” Sahut Nifael ceria.
“Hai Nifael!” Atilia terus datang dekat dengan Nifael and peluk budak lelaki tu ceria sambil gelak ketawa. “How’s your mum?” Tanya Atilia sambil pandang budak lelaki tu.
Nifael kerut dahi. “Ada ke tanya pasal mak aku. Tanya la aku yang berjasad di hadapan mu ni.”
Atilia gelak. “Kau baca novel Nur ya? Tu yang jadi jiwang semacam je.” Atilia melirik senyuman. “By the way, siapa handsome boy yang tengah hisap rokok ni?” Tanya Atilia depan-depan.
Harris terus tergelak. Boleh tahan outspoken awek ni.
“Oh, meet my friend. Harris. Harris ni Atilia. Atilia this is Harris.” Perkenal Nifael.
Atilia hulur tangan nak bersalam.
Harris sambut.
Atilia kenyit mata sebelum lepas tangan.
Harris sengih je bila Atilia main mata dengan dia. Boleh tahan daring budak perempuan ni.
“By the way Nifael, kenapa beria-ia nak jumpa Noah? And celah mana pulak kau kenal budak tu?” Tanya Atilia sebelum gerak dari situ. “By the way, no ciggarate is allowed in sport centre.” Bagitahu Atilia.
Terus lepas tu Harris jatuhkan rokok and pijak untuk matikan bara rokok.
Nifael terus bergerak seiring dengan Atilia untuk berborak dengan budak perempuan tu meanwhile Harris just follow dari belakang je. Dari belakang tu, Harris just dengar je perbualan budak berdua tu. Malas pulak dia nak amik tahu apa yang dorang bualkan.
Sambil tu matanya melilau sana sini. Mana tahu dia akan nampak Noah tanpa disedari.
Lagi sikit je.
Lagi sikit je Harris.
Lepas ni kau boleh jumpa Noah puas-puas.
Jantung dia macam da nak melompat keluar dari anak tekak.
And kalau betul ni Noah dia. Again. Noah dia? This is macam a bit amazing. And kinda miracle sebab dorang satu universiti? Kalau betul ini Noah dia, dia memang rasa nak ketuk diri sendiri sebab memang la tersangat bodoh tak jumpa budak kecik yang dia sayang tu dari awal lagi.
Nama je belajar satu universiti tapi tak pernah terserempak. Tapi macam make sense jugak sebab uni dia ni bukannya kecik macam sekolah rendah yang kau boleh nampak semua budak batch kau tiap-tiap hari.
“Noah baru sampai tadi. Dia baru start jogging.” Sipi-sipi dia terdengar apa yang Atilia cakap. Jantung makin berdegup kuat. Perut dia terasa kecut tetiba. Dia, Atilia and Nifael berjalan menuju ke area balapan.
Dorang bertiga masuk ke satu lorong panjang sebelum berdiri tepi area balapan lepas tu. Matanya terus melilau sekeliling area balapan untuk cari Noah. Dan tak perlu Atilia tunjuk jari telunjuk dia kat mana Noah berada, dia da nampak da Noah dia tengah berjogging berdua dengan siapa entah dekat area hujung sana.
Dan keadaan sekeliling bagaikan bergerak dalam keadaan perlahan.
Noah. Bisik Harris.
This is Noah.
My Noah.
Dalam perut dia macam ada rama-rama tengah terbang. Hati dia berkembang panas. Noah dia tengah jogging atas balapan sana and budak tu nampak cute macam biasa. Budak lelaki tu nampak macam tak pernah berubah dari hari terakhir dia nampak Noah dari jauh.
Rambut budak lelaki itu yang beralun masa berjogging.
Gelak ketawa dengan orang sebelah dia masa jogging.
Budak lelaki tu nampak ceria.
Harris tersenyum tanpa sedar.
Nifael singgul Harris. “Betul ke tu dia?”
“Aaa aa apa?” Harris tergagap-gagap lepas tu. Mamat tu berdehem lepas tu. “Kau cakap apa tadi?”
“Betul ke tu Noah yang kau cerita selama ni?” Nifael ulang soalan.
After four years! Aku jumpa pun kau balik. Dia da terasa nak berdansa sehati sejiwa sebab terlampau happy sekarang ni.
“Definitely.” Harris senyum makin lebar.




“So, siapa sebenarnya dia ni?” Atilia tanya pada Nifael. Harris kerling Atilia sekejap sebelum pandang balapan balik untuk tengok Noah jogging dengan entah siapa entah tu keliling berdua.
“Noah tu ex dia.” Bagitahu Nifael selamba.
Terus Harris pandang Nifael terkejut. Eh mamat ni selamba je bagi tahu kawan dia tu pasal orientasi dia. Its not like dia amik kisah pun tapi yeah, dia malas nak menghadap manusia judgemental keliling dunia ni yang orang gay dan suka pada lelaki ni ialah orang yang teruk dan membawa penyakit ke hulur ke hilir.
And yeah, aku memang suka pada lelaki. Tapi so far, dia tak terasa dia suka usha lelaki lain atau mengorat lelaki lain selain daripada Noah. Just Noah. Noah sahaja. Mamat tu je yang dia concern. I mean, after zaman sekolah la. Kalau nak mengenang masa dia zaman sekolah, dia memang akui yang dia memang la tersangat teruk and tak behave and sentiasa membuat perangai musibat lahanat.
Tapi tapi tapi...
Harris tersenyum.
Lepas ni dia memang akan jaga Noah bersungguh-sungguh.
Sayang budak tu banyak-banyak sampai budak tu lemas dengan kasih sayang dia.
KAH KAH KAH. Jiwang nak mampus kau ni Harris.
Sekarang da jumpa Noah balik and this will be great thing in his life.
“Oh la ye ke.” Atilia da buat muka kecewa. “Baru nak mengorat. He looks cute.”  Puji Atilia.
Nifael da gelak-gelak. “Melepas la kau.”
“So Harris.” Atilia cakap dengan Harris pulak. “Bila nak approach Noah? I mean, actually, what happened between you guys?”
“Complicated nak terangkan. Tapi err, siapa budak lelaki yang jogging dengan Noah tu?” Tanya Harris curious.
“Oh itu?” Atilia, Nifael dan Harris pandang ke balapan semula. “Budak tu budak MSN jugak. Tak ingat la nama dia. Cuma dia masuk Lari Berpagar and Lompat Jauh and Noah pulak masuk 200 meter and 400 meter. By the way,” Atilia kerling Harris nakal. “Aku tak tahu la pulak Noah has cute ass ex boyfriend.”
Harris dengan Nifael terus tergelak. Budak perempuan ni boleh tahan selamba je borak segala bagai dengan dia.
“ Kau pulak Nifael bila nak fokus kat seorang awek je?” Tanya Atilia pada Nifael semula. Harris da malas nak mendengar perbualan budak berdua tu. Dia tebar pandangan pada balapan semula and tengok Noah dia berjogging tak berhenti.
Harris gigit bibir. Should I or should not approach him right now?
Apakah agaknya reaksi budak lelaki tu bila nampak aku agaknya?
Agak-agak happy ke?
Mesti la happy kan? Sebab dia kata dia sayang aku.
Tapi tu sebelum kau belasah dia separuh mati sampai dia masuk sickbay. Desis hati Harris. Hati dia terasa pedih tetiba. Apesal la aku ni bangang sangat tak tahu nak hargai benda bila dia ada depan mata aku. Ni da jauh semedang, baru terhegeh-hegeh nak carik.
Maybe.
Yeah maybe....
Kalau aku tak layan dia macam sampah and teruk gila dulu, maybe lelaki yang lari tepi Noah sekarang ini ialah dia dan bukannya mana-mana strangers yang siapa-siapa entah lari tepi Noah tu.
“Bila nak approach Noah?” Tanya Atilia tetiba.
Harris terkejut mendengar soalan dari budak perempuan tu. Harris pandang Atilia. Atilia pandang Harris sambil angkat-angkat kening.
“Aah.” Ia Nifael. “Bila kau nak approach si Noah tu.” Sokong Nifael bersungguh.
Harris mencebik pandang kawan dia yang sorang tu. Padahal sebenarnya budak tu nak berdua-duaan dengan Atilia. Dia pandang Nifael yang tengah sengih-sengih sebelum bangun dari kerusi.
“Fine, fine, Geez. Aku gerak la ni. Sabar la sikit.”
Nifael da sengih-sengih gembira. Atilia pulak da tak paham apa kenapa Nifael sengih semacam je.
“Go!” Sokong Nifael bersungguh sebelum sengih nakal. Harris terus bergerak ke arah balapan. Noah dengan budak lelaki yang lagi seorang tu tengah lepaskan lelah dekat hujung balapan. Noah baring terlentang lepas tu sambil dada turun naik, turun naik ambil nafas. Harris tengok budak lelaki yang lagi seorang tu gelak-gelak tengok Noah sebelum join baring sebelah dia. Harris bengang. Sepatutnya aku je yang boleh gelak and senyum macam tu pada Noah. And aku je yang sepatutnya yang boleh baring sebelah Noah. Orang lain mana boleh!
Semakin dia menghampiri Noah, semakin jantung dia berdegup laju. Damn. Jantung aku da kenapa? Mohon bertabah boleh tak? Harris marah dekat diri dia sendiri.
Lagi lima langkah nak dekat dengan Noah.
Empat langkah.
Tiga langkah.
Dua langkah.
Satu langkah.
Harris berdehem.
Noah dengan budak lelaki tu terus duduk dari perbaringan dan tengok dia. Muka Noah berubah.
Harris masukkan tangan ke dalam kocek awkward. “Hai.” Sapa Harris.






Harris duduk berdua sebelah-sebelah dengan Noah dekat bleachers tepi padang bola. Matahari da nak terbenam dekat ufuk barat sana and dorang berdua boleh nampak dengan jelas langit mula berbias oren tanda malam bakal menjelma.
Harris tengok Noah main-main dengan jari dia. Harris berdehem. “Err, how’s life?”
Noah terus pandang Harris sebelum pandang ke depan semula. “Okay, not so great.” Noah angkat bahu.
Lepas tu keadaan sunyi sepi dan kedua-dua Noah serta Harris diam tak bercakap apa. Dari kejauhan Harris boleh nampak Nifael dan Atilia tengah bergelak apa entah berdua dekat seberang padang sana.
“Duduk kolej mana?” Tanya Harris.
“Kolej 6.” Jawab Noah pendek.
“Oooo.” Lepas tu diam lagi. Harris tengok budak lelaki yang dia sayang tu tengah main-main jari lagi.
Cakap something Harris! Say something! Damn it! Apesal tetiba diam pulak ni? Sebelum ni punya la banyak benda yang kau fikir dalam kepala otak apa yang kau akan cakap once kau jumpa Noah balik. Harris pandang Noah dekat sebelah dia. Like serious, Noah memang nampak tak banyak beza pun. Still adorable macam dulu jugak. Hati dia berkembang panas and dia terasa nak cium Noah sekarang jugak depan mata dia ni.
“Abang mintak maaf pasal dulu.”
“Huh?” Noah pandang Harris.
Harris berdehem lagi. “Pasal dulu tu.”
“Oh.” Noah menunduk sebelum pandang ke depan semula. “Mintak maaf yang mana satu? Too much kalau nak ingat.” Noah berdiri dari bleachers.
Harris terus gelabah. “Sa.. sayang. Sayang, nak pergi mana?”
“Balik. Mandi.” Noah terus jogging berlalu dari situ.
Harris kejar Noah sebelum berdiri depan budak lelaki tu. “Nanti kejap.” Harris pegang kedua-dua belah bahu Noah.
Noah terus tundukkan pandangan. “Nak apa lagi?”
“Pasal dulu. Everything. Semuanya. Abang mintak maaf.” Kata Harris terdesak.
“Okay.” Cakap Noah perlahan. “Can I go now?” Noah pandang muka Harris takde perasaan. Mata budak tu nampak tak bercahaya macam dulu.
Dulu.
Ya, dulu.
Dulu dia boleh nampak mata Noah akan bercahaya gembira kalau bercakap dengan dia sampai dia tertanya-tanya kenapa Noah happy sangat dengan dia walaupun dia buat layan, tak layan je dekat budak lelaki tu.
Tapi sekarang cahaya tu da takde.
Where are you going?
“Can I?”
What.. what? Harris makin gelabah. Ni bukan Noah yang kenal dulu. Noah yang dia kenal dulu adalah seorang yang ceria dan asyik gelak je walaupun banyak masalah yang melanda budak lelaki tu. Tapi Noah ni ... tak sama macam dulu.
“No, no. You can’t go. Banyak benda abang nak cakap dekat Noah.” Harris goncang bahu Noah.
“Penat. Sorry.”
“Please, please. Sekejap je.”
Noah lepaskan diri dari Harris. “Aku nak balik.” Kata Noah kasar.
Harris terkedu sekejap sebelum kejar Noah dari belakang. Dia halang Noah sekali lagi. “Just wait. I know I fucked up. Im so sorry. Im so sorrry! Abang cari Noah empat tahun. Im looking for you, at your home, everywhere. Dekat semua tempat. Abang menyesal buat macam-macam dekat sayang. Please, please, please. Jangan lari lagi. Please. Don’t leave me. Abang merana sayang. I miss you so much.” Rayu Harris.
“KAU TUMBUK AKU!” Noah jerit sekuat-kuat hati.
Harris terkejut bila Noah buat reaksi macam tu. Dari jauh dia nampak Atilia dengan Nifael bangun dari tempat duduk penonton stadium dan mula bergerak ke arah dorang berdua.
“KAU BELASAH AKU MACAM BABI. KAU MEMANG BABI! KAU TAHU TAK PERANGAI KAU MACAM BABI?” Noah tolak-tolak Harris.  APA SALAH AKU DEKAT KAU? AKU KENA BUANG SEKOLAH. FAMILY AKU BENCI AKU. KAU BOLEH CAKAP KAU MERANA? FUCK YOU!”
Atlet-atlet lain yang tengah berlatih berlari mula pandang ke arah dia dan Noah. Dan lepas tu Noah tumbuk dia sekuat-kuat hati. .
Harris terjatuh ke belakang sebelum mencarut perlahan. Harris kesat hidung dia yang berdarah sikit.
Atilia tutup mulut dengan tangan sebab terkejut.
“Hey, what’s wrong!” Nifael hulur tangan sebelum bangunkan Harris. “Apa yang jadi ni?” Tegur Nifael.
Harris berdiri sebelah Nifael. Dada Noah turun naik, turun naik tanda marah. Walaupun dia baru kena tumbuk dengan Noah tadi, dia terasa nak tenangkan budak lelaki tu. Noah nampak serabut and dia rasa nak peluk budak tu bagi ketenangan. Dia sanggup je buat apa untuk Noah asalkan dia diterima semula. Dia tak sanggup kena tinggal lagi.
Dia tak sanggup tidur sorang-sorang.
Dia tak sanggup lagi nak tengok gambar yang tiga tu je dalam galeri fon dia.
Dia tak sanggup nak asyik teringat pada Noah.
Noah yang selalu gelak ketawa.
Noah yang kejutkan dia bangun.
Noah yang jaga dia bila dia demam.
Noah yang tolong urutkan kepala dia bila dia kena migrain.
Noah yang cuba ceriakan dia bila dia baru kena detention class.
Dia harus betulkan keadaan. Everything.
I love you sayang.
“Abang...”
“Just don’t” Bisik Noah sebelum lari dari situ. Dia cuba kejar Noah tapi laju Nifael tahan dia. Atilia pandang dia dan Nifael sekejap sebelum kejar Noah.
“Lepaskan la aku gila.” Harris meronta nak lepaskan diri dari Nifael.
“No.” Nifael pegang Harris kuat.
“Aku nak cakap dengan dia sekejap. Lepaskan aku la.” Marah Harris
“NO! Kau gila? Kau tak nampak ke budak tu macam nak gila tengok kau.” Nifael tolak Harris ke belakang. “Kau memang bangang kan? Kau cakap apa dekat dia?” Marah Nifael.
“Aku tak cakap apa-apa. Aku just mintak maaf je! No, no, no. Noah da nak balik da.” Harris cuba kejar Noah lagi sekali tapi Nifael tarik tangan dia sebelum tolak dia ke belakang sekali lagi.
“Apa masalah kau setan?” Harris da bengang gila. “Kau ni da kenapa?”
“That boy is not ready. Biarkan dulu.” Balas Nifael.
“Fuck you. Memang la kau cakap biarkan dulu sebab kau tak rasa apa yang aku rasa!” Tengking Harris. Urat dekat leher da mula timbul tanda tengah bengang. “Aku nak kejar dia la babi. Stop halang aku boleh tak?”
“Jadi kau ingat budak tu suka tengok kau datang sini? Kau ingat budak tu happy semedang je tengok muka kau?” Marah Nifael balik. “Guna kepala boleh tak setan? Jangan jadi bodoh. Bagi dia masa. Aku kecewa betul tengok kau macam ni.” Nifael geleng-geleng kepala tengok Harris sebelum berlalu dari situ. “Bodoh tak bertempat.”
Harris masih mendengar Nifael menggumam berang. Dia tengok dari belakang, Nifael bergerak keluar dari kawasan balapan sebelum hilang dari pandangan.
Am I fucked up again?



p/s
Tsk, tsk. Kesian Harris. Mohon menangis lepas ni. Hahaha. Jangan lupa komen kalau rasa cerita ni best!