Nuffnang

Saturday, 23 August 2014

Manuskrip Gay. Remaja Chapter 10 #106




Haikal panas je tengok Hafid. Dia rasa fuck sangat sekarang ni. Hafid duduk depan dia tengah selak-selak buku. Library tak ramai dengan student. Sufiyan pergi tandas sekejap. Sakit perut katanya and nak buat kuah kacang. Dorang bertiga bertapa sekali lagi dekat library sebab suku akhir debat lagi beberapa hari je akan terjah and dorang kena menang kalau nak masuk semi.
“Lulu.” panggil Hafid perlahan.
Diam.
“lulu.”
Diam lagi. Haikal tak melayan.
“Haikal.”
“emm.” Sahut Haikal tanda mendengar. Dia husyuk pandang laptop padahal dia terasa nak baling laptop kat muka Hafid sekarang ni. dia benci dengar nama lulu tu. dia terasa nak tendang muka Hafid bila Hafid sebut nama bangang tu kat dia. dia rasa nama tu buruk and tak sedap langsung. Entah macam mana agaknya dulu dia pun boleh setuju je dengan nama buruk tu.
“pandang abang fid kejap.”
Haikal jeling sekejap sebelum pandang laptop balik. Hafid mengeluh.
“pandang la kejap.”
“apa dia Hafid?” kata Haikal dingin. “kau cakap je la. aku dengar bukan guna mata. aku dengar guna telinga.” Dingin budak tu cakap.
“abang Fid,”
“dude.” Tegur Sufiyan. Budak tu terus duduk sebelah Haikal. Hafid terus terdiam tak jadi sambung cakap. “ aku ingat kau carik definition ke apa ke. Rupanya main game. Kau tengok ni Hafid, si Haikal ni main game pulak dia.” bebel Sufiyan.
Hafid tak tahu nak cakap apa da. Budak tu angkat bahu je tapi mata dia pandang je Haikal.
“nah laptop.” Hulur Haikal kat Sufiyan. “aku nak pergi beli air. Panas. Kejap lagi aku datang balik.” Haikal tolak kerusi dan keluar dari library. malas nak cakap atau pandang muka Hafid. baik dia belah dari situ sebelum ada kerusi melayang kat dalam library tu.





Haikal duduk goyang kaki kat pondok bas tu. peluh da leleh kat belakang badan dia. memang tak selesa habis. Zahid lambat lagi. cepat la Zahid. aku nak balik and nak mandi. takkan sekali lagi. -,- dan kalau ikut kejadian lepas, waktu-waktu macam ni la dia jumpa Hafid dulu. Oh, dia berharap dia tak jumpa Hafid sekarang ni. dia Cuma .... menyampah. Kau paham tak apa erti menyampah?
Mungkin tak paham dan tak berapa memahami dari segi definition. Tapi kalau dari segi perbuatan, menyampah tu macam kau tendang , pukul , kasi tukul orang tu punya kepala pastu kau tolak masuk parit, kambus pasir pastu letak batu nisan. That would be menyampah paling high definition yang dia boleh kasi.
Untuk kes Hafid ni, dia terasa Hafid ni bapak bad temper. Dia tak la ingat pasal mimpi dia 100% , (mimpi ke? Ke memori dia?)  tapi dia still rasakan Hafid adalah manusia yang memang patut kena tendang. Kalau nak ikut memori dia tu, Hafid memang macam bangang. Ah, semak la aku nak ingat pasal dia.
Haikal main fon sementara tunggu Zahid yang entah zaman bila nak muncul amik dia ni. dia musykil betul dengan sepupu dia sebab asyik menghilang waktu hujung minggu, malam hari dan tetiba muncul bila passed 12 tengah malam macam pontianak harum sundal malam and kalau waktu petang nak amik dia, mesti most of the time, akan lambat punya la. dia bukanlah sentiasa menghendap waktu-waktu aktiviti Zahid Cuma dia da macam terbiasa. Ye la, da duduk sebilik kan. Da berapa bulan da pun since dia pindah belajar masuk dekat sekolah Zahid ni and duduk dekat rumah makcik dia tu.
Tak lama lepas tu, dengar bunyi motor kat depan dia. Haikal dongak. Ah shit. Bukan Zahid lagi. Hafid dekat depan dia. Haikal buat muka sebelum main fon balik.
“Lulu, cepat naik. Abang Fid hantar balik rumah.”
Haikal buat bodoh.
Hafid mengeluh. “Haikal, cepat naik. Abang Fid hantar balik rumah.”
“malas. Nanti ada orang amik kat sekolah.”
“Zahid ada hal. Dia suruh abang Fid hantar Haikal balik.” Balas Hafid.
Haikal kerut dahi pandang Hafid. “really?” Zahid ni biar betul cakap macam ni dekat Hafid. Dasar sepupu tak bertanggungjawab betul la. suka-suka je suruh si Hafid ni. aku balik ni memang aku ketuk kepala dia.
“ye la. cepat naik.” Hafid hulur halmet.
Haikal bergerak perlahan-lahan menuju ke arah Hafid sebelum amik halmet dan pakai dan duduk dekat tempat pembonceng. Haikal pelik jugak, kenapa si Hafid ni suka bawak halmet lebih? Dari hari tu lagi masa dia naik motor Hafid buat pertama kalinya. Takkan la sesaja je bawak halmet lebih pergi ke sekolah. Apakah jadahnya kalau buat macam tu.
“kita pergi jejalan dulu nak tak?” ajak Hafid. Angin kuat sebab Hafid bawak motor agak laju jadi agak tenggelamkan suara budak lelaki tu. tapi Haikal dengar je apa yang Hafid cakap.
“tak nak!" bantah Haikal keras. "nak balik terus!” kata Haikal bengang. da kemana pulak budak ni nak bawak aku. Celaka la. dia memang patut dapat agak yang si Hafid ni mesti akan melencong punya la. harapan betul nak tengok si Hafid ni hantar dia balik rumah terus.
Hafid diam tak membalas dan terus pergi bawak Haikal entah ke mana. -,- shit. Aku benci kau Hafid.





Haikal dengan Hafid duduk depan-depan kat kedai makan tu. depan Haikal ada Milo Ais and depan Hafid pulak ada ABC Special. Apa yang dia perasan dekat selera Hafid ni, budak lelaki tu memang kuat makan ais and suka benar minum air manis. Sama je la macam kau Haikal. HAHAHAH. Tak payah nak komen orang lain punya selera. kau pun 2 kali 5 je sebab suka minum air manis. satu hari tak minum air manis, memang boleh buat dia gelisah.
“Haikal.” panggil Hafid. Nampaknya budak tu da tak panggil Lulu da pada Haikal.
“apa dia?” Haikal sedut sikit milo ais dia. dia pandang Hafid. Dia bukanlah marah sangat dekat Hafid pun tapi dia Cuma kepada bengang. dia sekarang marah pada orang lain. Dia bengang kenapa Hafid suka panggil dia Lulu. Dia rasa rimas. Dia rasa nak tendang je muka Hafid setiap kali budak tu panggil dia Lulu. And mamat si Hafid ni jugak dulu yang beria ia marah aku sebelum aku balik terbang ke Ireland. Perangai tak boleh nak baik lagi ke? ke perangai kau memang suka marah-marah? kenapa la malam aku tidur rumah kau tu, kau boleh teringin nak cerita kat aku pasal kisah lama kita. kan bagus kalau aku tak tahu. takde la aku serabut macam ni. kalau macam ni la serabutnya bila dia ingat something, better dia tak nak ingat apa-apa. kehidupan dia takde la teruk sangat pun bila tak ingat apa-apa. dia still ada kawan-kawan baru yang best. dia still ada family dekat Ireland sana. dia still ada sepupu pemalas nak amik yang bernama Zahid. so far, hidup dia okay.
Sekarang mula la da macam drama melayu si Hafid ni nak mintak maaf kat aku. aku da boleh agak da tipikal-tipikal sikap melayu ni.
“abang Fid mintak maaf.” Kata Hafid perlahan.
Aku da agak da ayat tu mesti keluar punya. Haikal sedut milo ais laju. Berhenti minum. Pandang Hafid sekejap. “okay, maaf diterima.”
Hafid terkedu kejap. terkejut agaknya bila Haikal bagi ayat macam tu.
“okay da jom balik.” Kata Haikal pantas. Budak tu da bangun and nak ready nak belah dari kedai tu.
“ni.. ikhlas ke tak?” tanya Hafid. Muka budak tu da ragu-ragu habis.
“ikhlas gila.” Senyum Haikal. fake gila babi senyuman tu. padahal dalam hati rasa nak baling kerusi kat muka budak Hafid tu. fuck fuck fuck! Apesal aku bermuka-muka sial?
“tapi abang Fid tak makan lagiABC ni.” kata Hafid perlahan. “temankan la Abang Fid makan kejap.”
Haikal mengeluh. “ye la Hafid. Aku temankan kau makan.” Haikal duduk balik and hadap Hafid. Hafid tunjuk muka ceria and mula suap ABC ke dalam mulut. Haikal perhati je perangai si Hafid ni makan ABC. takkan la aku nak balik jalan kaki pulakkan? ni entah kedai cendol mana entah si Hafid ni bawak aku. jauh bebenar dari kawasan rumah dia. kalau dekat , da memang lama dia angkat kaki chow cin cau je.
“betul ke da tak marah ni kat abang Fid?” tanya Hafid. Budak tu da sengih-sengih pandang dia. Haikal angkat bahu pastu keluarkan hanfon dia. baik dia main game dulu dari layan si mamat depan dia ni. Hafid mengeluh pastu sambung makan ABC. lantak kau Hafid. malas aku nak layan. again, dia tak marah berapi tahap neraka kat Hafid, Cuma dia bengang sikit dengan perangai budak ni.
Aku paling tak paham kalau orang buat salah, kerja dia ialah hanya mintak maaf je. kau ingat mintak maaf tu boleh settle everything ke? Ye, aku tahu, memaafkan orang adalah benda paling mulia abadi kat dunia ni ataupun the sweetest thing ever siap macam bintang-bintang dekat langit tapi takkan la kau nak terima maaf senang – senang macam tu je. kau ucap maaf, bukan semua masalah kat dunia ni selesai. How I hope la benda macam tu akan terjadi. Dan kau yang buat salah, kerja kau bukan hanya dengan cakap maaf, kerja kau yang lain ialah dengan membetulkan kesalahan kau. not only mintak maaf je. aku paling bengang dengan orang yang mintak maaf macam nak rak tapi tak paham erti maaf tu. that is really ass.
Aku amik contoh la. kau langgar seseorang , and orang tu jatuh tergolek dan luka-luka. Dan kau pun ucap la maaf, I’m so sorry and whatever la ayat-ayat lain yang sama maksud pada orang yang kau langgar tu. pastu kau terus belah lepas ucap maaf ataupun kalau kau baik sikit, kau akan kasi duit atau hantar orang tu pergi klinik atau hospital. I was like -,- what the hell is going on? Kau ingat dengan ucap kata-kata maaf, luka-luka kat badan orang tu boleh sembuh? Kau ingat dengan kata-kata maaf, luka orang tu boleh ajaib sembuh dalam masa 50 saat? Ini bukan game Galaxy Life duh yang kau boleh retrieve dia punya nyawa. Kau ingat dengan kata-kata maaf, semua benda boleh settle? Ianya takkan settle kalau perangai kau tetap macam lahabau jugak and tak bertukar. dan tak payah nak mintak maaf kalau kau cakap bukan ikhlas pun. sial pundek.
Ataupun, aku kasi contoh lain. Kau tengah tunggu kawan kau almost 4 jam. Kata nak lepak makan sama. Kau tunggu punya tunggu, sekali kawan kau hantar mesej dekat kau, even not calling! , terus dia kata,
“sorry la weh, aku ada hal tetiba dengan family aku. Sorry.”
Dan kau ingat sorry kau tu boleh ganti 4 jam aku tu ke? Kau ingat dengan cakap sorry tu boleh selesai semua masalah? Fix it and not cakap sorry je! kau ingat sorry kau tu berguna kat dunia ni kalau kau macam patung buat bodoh tak tahu nak selesaikan masalah yang kau create. Buat messy tak tahu nak bersihkan. Kita panggil tu macam anjing berak merata. Dumb. not anjing la. kambing untuk perumpamaan tu. anjing macam kasar sangat walaupun hakikat dia memang macam tu. Untuk kes Hafid ni, memang la budak lelaki tu ada mintak maaf pasal hal dulu-dulu, tapi dia harap la budak tu tak akan ulang perangai bad temper dia tu. kerja asyik nak marah je. dan again, untuk Hafid, kau ingat dengan hanya mintak maaf, semua masalah da settle? Aku, kalau dapat tendang muka si Hafid ni memang aku puas betul.
“Lulu.” Panggil Hafid perlahan.
“boleh tak berhenti panggil Lulu.” Marah Haikal. aku tensi betul bila Hafid panggil nama bangang tu. rasa macam nak koyak je mulut budak tu.
Hafid da tunjuk muka gelabah bila kena marah. “okay, okay, sorry. Da tak akan panggil Lulu. Abang Fid panggil nama Haikal je lepas ni.”
“good. Da habis makan ke belum ni? aku nak kena balik awal la Hafid. Banyak benda nak kena settle.”
“aaaa, okay, okay. Da, da.” Hafid terus bangun and Haikal pun ikut sama. “abang Fid nak bayar kejap, lepas tu kita balik.” Ajak Hafid.
“tak payah nak melencong tempat lain. Aku nak rumah. bukan tempat lain.” Amaran Haikal.
“ye.” Kata Hafid paham. dia pandang Haikal sedih.





Haikal duduk dekat meja belajar. Telinga da berdentum dengan lagu-lagu dari System of A Down dan selang seli dengan Plain White T’s sikit dari earfon. Dia memang perlukan ketenangan lagu-lagu metal sikit kalau nak jawab soalan add math. Padahal Plain White T’s takde la metal sangat! HAHAHAHAHAH. Over gila kau. Soalan add math SPM 1999 ada dekat depan mata dia terbukak. Mata da berpinar tengok soalan. Apa ke jadah soalan tahun 1999 susah gila bak hang. Dia rasa soalan add math, year by year makin senang la pulak. Dan soalan-soalan 90’s memang susah gila babi punya.
Haikal letak Shaker kat atas meja sebelum gosok-gosok mata. lepas tu menguap. Kat luar langit da gelap. Tengok jam kat fon, da pukul 10 malam. Dia usha Zahid. Budak tu tengah husyuk tengok movie kat atas katil. Cabut earfon dan dia mula join Zahid kat atas katil tengok movie.
“kau tengok cerita apa syaiton?” Haikal amik tempat sebelah Zahid.
“Abraham Lincoln Vampire Hunter.” Kata Zahid pendek. Budak tu husyuk je tengok cerita tu. tak amik kisah pun dengan ayat syaiton dari Haikal tadi. haha, kadang-kadang si Zahid ni panggil Haikal benda yang sama jugak.
“perghh, cool. Aku pun tak pernah tengok cerita ni.” kata Haikal teruja.
“sama la dengan aku. Ni baru first time tengok cerita ni. da diam. Tak payah nak bebel. Tengok je cerita ni.”
“aku tahu la.” Haikal amik bantal untuk peluk and baring kat riba Zahid lepas tu husyuk tengok Abraham Lincoln lawan bunuh vampire semua. sakit kepala buat add math membuatkan dia malas nak bersandar kat katil macam si Zahid tu. Henfon dia berbunyi perlahan tanda ada wassap masuk. Haikal amik fon. Angkat kening. Paan yang hantar wassap dekat dia.

Paan : esok buat apa je?

Haikal : dont know yet. Maybe ada kelas tambahan. Kenapa?

Paan : Ingat nak ajak jejakan.

Haikal : Where?

“Zahid.” Panggil Haikal. dia dongak pandang Zahid dari bawah yang tengah husyuk tengok movie. ye la, dia kan tengah baring kat riba Zahid ni.
“emm.” Sahut budak lelaki tu tanda mendengar. “apa dia?” mata masih tak berkalih tengok Abraham bunuh vampire guna kapak. Husyuk gila.
“esok kita ada kelas tambahan tak?”
Zahid angkat bahu tanda malas nak melayan. “tak tahu. Malas aku nak pergi kelas tambahan kalau ada. Sabtu hari tidur aku.”
“sloth.” Haikal da sengih-sengih.
Zahid tekan space bar dekat laptop lepas tu pandang Haikal.  Abraham yang tengah lari-lari dekat movie da berhenti gerak. “kelas tambahan bosan. Bosan gila. Aku rasa mengantuk. Aku nak tengok TV. Aku nak tengok Spongebob. Aku nak tengok Patrick. Aku nak tidur. Sabtu hari berehat kot. Aku tak paham kenapa Malaysia nak sangat buat kelas tambahan masa hari sabtu.” Rungut Zahid. Tekan space bar balik and nampak Abraham sambung lari balik. “what is so special about SPM? It is just test.” Mumbling.
Haikal terus tekan-tekan fon dia.

Haikal : okay, esok free.  nak jumpa dekat mana?

“aah, aku pun tak paham kenapa semua orang nak kecoh-kecoh buat kelas tambahan lagi, cukup la aku pandang subjek kimia, fizik, bio jadah-jadah semua tu hari senin sampai jumaat. Takde maknanya aku nak tengok semua tu hari sabtu. Sakit kepala.” Haikal kasi pendapat.
“tahu takpe.” Kata Zahid. “kau tahu, aku kadang-kadang tak paham kenapa orang Malaysia ni agungkan sangat SPM tu. kau gagal SPM, tak bermakna hidup kau da tamat. Kau still boleh pergi tempat lain. Tak semestinya matrik, asasi, INTEC ke apa ke tempat yang bagus-bagus tu final tempat yang kau mesti pergi.”
“tipikal Malaysia. Macam tu la.” kata Haikal.

Paan : esok abang amik la kat rumah.

Haikal : eh ? serius la?

Haikal sambung borak sambil matanya nampak Abraham tengah tembak-tembak kat dalam train. “kau bukannya tak boleh pergi tempat lain. Kau boleh je pergi Form 6 ataupun Giat mara ke apa ke. It’s not bad at all. Benda-benda sekarang , memang orang pandang kemahiran and ilmu kau. Takde maknanya orang pandang kau bijak semata.”
“betul tu,” gumam Zahid perlahan. “semalam aku dengar makcik-makcik sebelah ni gosip pasal anak dorang yang nak amik course kat uni. Pastu mula la nak bandingkan anak masing-masing yang paling gempak. The way dorang bandingkan tu macam bandingkan lembu yang dorang beli dekat pasar. Kamon, kau ingat seronok kena banding macam tu.”
Haikal da gelak-gelak. Zahid terus tekan space bar lagi.
“aku tengok budak-budak jiran kita ni lek-lek je nak amik course itu ini yang dorang nak amik tapi mak-mak dorang pulak yang over react suruh anak-anak dorang amik medic la engine la. oh kamon, kat dalam dunia ni bukan ada dua course tu je. macam la takde course lain.”
“hey over. Yang kau nak marah sangat ni kenapa?” Haikal sengih-sengih. “kau pulak yang nak berleter ni da kenapa? Da fikir after SPM nak pergi mana?”
Zahid angkat bahu. “mak aku.” Gumam Zahid.
“kenapa dengan mak kau.” Haikal tengok fon manatahu kalau ada balasan dari Paan. Takde jugak.
“mak aku suruh aku amik engine. Oh kamon. Tak best kot.” Zahid buat muka cemberut. "haikal, bangun kejap. aku nak pergi dapur." Haikal berkalih ke tepi. Lepas tu dia bangun dari katil and bergerak ke arah pintu. “aku nak buat milo ais. Kau nak tak?” offer Zahid.
“okay jugak. Milo bom super dinasour!” order Haikal pastu sengih-sengih.
“tunggu aku dulu. Jangan tengok terus.” Lepas tu Zahid terus bergerak ke dapur and Haikal pulak baring pandang siling memikir-mikir. Kau nak amik apa Haikal nanti? Kau nak kerja apa nanti? Macam mana kalau kau tak dapat kerja? Bagaimanakah? Fon berbunyi. Haikal tengok fon

Paan : esok around 7 pagi abang amik kat rumah. rumah dekat mana sayang?

Haikal da angkat kening bila Paan guna ayat sayang. Budak ni da kenapa? Lagi satu, 7 pagi? Kenapa pagi sangat? Da macam waktu aku nak pergi sekolah dengan Zahid je. Tetiba dia teringat kat Hafid. Layanan dia agak tak berapa baik dekat Hafid. Yang si Paan ni, entah kenapa tetiba dia malas nak pikir pulak. Yang Hafid tu pun sebenarnya dia malas nak pikir jugak sebenarnya. Lantak korang la. yang penting sekarang dia malas nak layan perasaan. Dia muda lagi. 17 tahun. Semua ni benda-benda bodoh yang tak membawa faedah pun. KAH KAH KAH, gaya cakap macam semua orang minat kat kau je Haikal. padahal entah-entah dorang tak suka kau. macam dulu, kena tipu dengan Paan, kena maki dengan Hafid. Level kau macam tahap tapak kaki je dekat si Paan tu.
Ni bila syaiton da mula bisik-bisik kat telinga, mula la tanduk nak tumbuh dekat kepala. Fuck betul la minda ni. cuba la kau jadi baik sikit and stop bagi pikir benda-benda negatif. Apa kata kita pikir benda-benda baik je. contohnya macam Paan tu hansem dan bergaya. Mana tahu dia memain je kenakan kau. dia tak pikir pun nak kenakan kau sebenarnya. Mana tahu dia terikat dengan janji kawan-kawan dia? and mana tahu benda lagi best, sebenarnya dia err, sayang kat kau ke?

“jatuh cinta?” Paan tergelak kuat. “kau ni gila ke apa? Sekarang ni kau da pergi beromen dengan jantan lain pastu kau cakap kau jatuh cinta dengan aku? Lagi satu, sejak bila pulak yang kita ni bercinta. Hei!”Paan tampar pipi Haikal perlahan berkali-kali. “kau dengar sini elok-elok, untuk pengetahan kau, kita ni tak boleh bercinta. Kau ingat aku layan kau baik-baik, kau ingat aku betul-betul jatuh cinta kat kau ke? Dan untuk sampai 1000 tahun sekali pun, kau tak akan dapat buat aku jatuh cinta dekat kau kalau kita ni boleh bercinta. Budak, kau dengar sini, boleh tak kau jangan berangan. Kau-tu-tempat-lampiaskan-nafsu-seks-aku-je. puas hati kau! kau kena ingat, kau ni macam air ludah aku kat lantai tu je. kau pikir kau sama taraf dengan aku?

-,-
Dasar kepala otak minat kat Paan. Bila dia ingat-ingat balik, ayat Paan kat bilik persalinan tu memang macam babi. Why Paan is so babi masa tu? and kenapa Paan baik nak mampus masa dorang jumpa dekat Dataran Merdeka? Why? Why? Why? Why Paan? Kenapa? Sekarang kenapa kau nak baik-baik dengan aku?

“Kau sedar ke tak selama ni yang aku bukannya serius couple dengan kau? kau tak sedar ke yang selama ni aku memain je? kau sedar ke tak ni??!!” tengking Paan. 

Tetiba dia rasa macam nak bom muka Paan pulak. Oh why syaiton? Fuck fuck fuck. Kenapa kau hasut aku untuk buat jahat kat Paan? Bukan ke memaafkan tu benda paling suci kat dunia ni?
Tapi tu la. kau jugak cakap, dengan memberi maaf, sesuatu masalah tu bukannya terus selesai.  bila kepala otak da mula gaduh sesama sendiri, terasa diri sendiri macam orang gila. Kau pernah tak berkeadaan di mana, kau nak buat baik pada seseorang tapi ada suara dalam kepala otak kau melarang and mula ungkit benda-benda jahat yang orang tu pernah buat dekat kau. dan dalam kepala otak kau tu asyik pikir suruh balas dendam je. kadang-kadang dia terpikir macam kartun malaikat dengan setan yang gaduh dekat tepi kepala otak tu.
“woi makhluk,”tegur Zahid. “kau pikir apa?” budak tu bawak dua mug masuk dalam bilik and kasi satu mug gambar dinasour dekat Haikal. Zahid pulak pegang mug gambar lipas kat permukaan mug tu. macam tak boleh nak letak gambar lain kat mug. Lipas jugak jadi model. Haha.
“aku tak pikir apa pun. Cuma terasa nak bom muka orang je.” Haikal minum air yang Zahid buat.”sedap!”
“suka sangat dengan nada terkejut kau tu.” Zahid tekan space bar balik untuk layan movie. “kamon,tukang buat air diraja pun kalah okay kalau nak banding dengan aku.” Budak lelaki tu minum sikit air kat mug dia tu.
“riak nak mampus.” Haikal da sengih-sengih. “kau patut bukak kedai air and berhenti belajar.”
Gelak.
“matilah aku kalau mak aku tahu aku nak buat macam tu. mahunya kena hambat dengan penyapu sebab kerja jual air je.”
“keje jual air is not bad what. Aku tengok macam laku je orang jual air dekat pasar malam tu. modal kau ais, air, kordial or buah. Laku.” Komen Haikal.
“ye, ye. Da da, berhenti bebel pasal impian jual air kau tu, jom layan cerita ni.” putus Zahid.

Paan : da tidur ke? Alamat rumah please -,- kang tak jumpa rumah esok.

Haikal : ops. HAHAHAHAHAHAH. Sorry. Tengok movie. Kejap , Haikal hantar location.

Paan : okay, got it. Esok abang ambik. Jangan lewat bangun sayang.

Haikal : ok.

Malas dia nak layan Paan. Lagi lama dia layan Paan, lagi la terasa nak baling mug kat muka budak lelaki tu. mata pandang balik kat laptop and nampak jambatan kat movie tu terbakar and mula roboh.
“by the way, tadi kau cakap nak bom muka orang. Muka siapa?” tanya Zahid.
“ada la someone tu.” Balas Haikal sambil minum air sikit.
“level nak bom muka?”
“aku nak kasi muka dia hancur sampai takde rupa langsung.” Heartless.
“over la kau.”
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Bilik da penuh dengan gelak.
"macam tak kenal aku."




Paan : abang da sampai.

Haikal : wait a sec.

Haikal sembur Axe dekat badan sebelum baling bantal dekat Zahid. “woi mandi la lembu. Main game je dari tadi.” Haikal pandang Zahid yang pakai boxer je hadap skrin laptop dengan rambut kusut masainya. bilik da memang bising dengan bunyi tembak-tembak sebab bilik dorang memang ada speaker power gila barabas.
“malas.” Zahid baling bantal balik tanpa pandang alihkan pandangan ke arah Haikal. matanya husyuk pandang skrin. “baii.” Balas Zahid. “nanti jangan lupa tutup pintu.” Laung Zahid.
“ye la.” Haikal tutup pintu sebelum bergerak keluar dari rumah and dia dengar jeritan Zahid cakap thanks dari dalam bilik. Haikal terus pakai kasut and masuk ke dalam kereta Paan yang tunggu dekat luar rumah makciknya tu.
Lepas Haikal tutup pintu je, terus kereta bergerak dari situ. Haikal pandang Paan. Gulp. Impian nak letupkan muka Paan da terbang melayang entah ke mana. Mamat ni memang sentiasa hansem abadi ke apa. Paan pakai glasses hitam. Memang pagi tu agak silau sikit. Ni pun mata dia da sepet je kat dalam kereta. Dalam kereta da bising dengan lagu-lagu dari Fly FM.
“bukak dashboard.”arah Paan.
Haikal bukak dashboard menurut kata.
“ada jumpa glasses hitam?”
Haikal selak-selak barang dalam tu. “ada.” Kata Haikal perlahan.
“pakai la. abang tahu sayang silau.” Paan pandang Haikal. Haikal pandang Paan. Paan senyum pandang dia balik. “cermin mata Haikal dulu. Kita beli kat kedai-kedai dekat dengan sekolah dulu. Banyak barang Haikal dalam kereta abang sebenarnya. Selipar jepun Haikal pun ada bawah kerusi abang ni.” bagitahu Paan lagi.
“oo okay.” Lepas tu terus Haikal pakai cermin mata hitam tu walaupun rasa awkward. Emm. Takde memori la pulak pasal cermin mata hitam ni. lagipun mata dia da boleh tahan pedih la jugak bila nak hadap cahaya matahari ni. Paan da humming kecil dalam kereta ikut lagu dekat radio. Dia baru perasan kereta yang Paan bawak ni da masuk ke lebuh raya. “err, kita nak pergi mana ni sebenarnya?” Haikal tanya teragak-agak.
“agak-agak?” Paan da sengih-sengih je.
Haikal da kerut dahi. eh eh budak ni. dari takde perasaan aku nak bom muka kau, terus aku terasa nak baling C4 kat muka dia ni. “entah.” Haikal angkat bahu. “malas nak meneka.”
“alaaaa, sayang.” Balas Paan. Badan Haikal terus keras bila dengar Paan keluarkan perkataan sayang tu. “marah ke?”
Erk? Haikal terus pandang Paan pastu sengih-sengih. “motif la nak marah-marah?”
“kita nak pergi Cherating la sayang.”
“Haikal mana ada bawak baju.....” dan kata-kata Haikal tu pantas dipotong oleh Paan dengan gembiranya.
“abang bawak baju lebih. Boleh guna abang punya. Macam tak biasa pakai baju abang.” nada seakan merajuk.
Errrr. Ye ke? “pernah ke Haikal pakai baju abang.” Entah-entah si Paan ni goreng barabas je aku je bila dia tahu yang aku ni da tak ingat apa. tapi kan Paan, aku ingat je pasal ayat kau dalam bilik persalinan dulu tu.
“pernah sayang.” Kata Paan perlahan. “banyak kali. Hurm. Takpe la kalau tak ingat.” Nada da macam sedih.

“kita bukan boleh bercinta...”

“err, kita nak tidur dekat mana?” tanya Haikal lagi.
“abang bawak K2 la sayang.”
Dia la kan, dengar Paan sebut ayat sayang tu , badan dia mesti terasa keras kejap. Mood nak jalan-jalan tu makin takde. Tak suka betul bila Paan panggil sayang tu. dan entah bila entah tetiba Paan nak panggil dia sayang. last dorang borak rasanya Paan tak bagitahu pun apa-apa hubungan diorang yang pernah berkapel sebelum ni. sekarang ni, yakin je si Paan ni panggil dia sayang. cuma dia je da tahu yang diorang  berdua dulu pernah kapel. tu pun dia tahu dari Hafid. dia tak rasa Paan tahu , yang dia si Haikal da tahu pasal hal yang - dorang - pernah - kapel dulu tu. Tapi nak sound Paan pasal hal sayang tu , kang kalau kena paksa turun dekat tengah-tengah jalan raya ni mampus aku. Takkan nak jalan kaki pulak. Tak pasal-pasal kena culik dengan sindiket penjual organ kat tengah jalan. Jadi dia biarkan je la Paan panggil dia sayang. Agak-agak dia da tak tahan, dia bagitahu je la kat mamat tu.
“bantal?” tanya Haikal lagi.
“aah la sayang.” Paan ketuk stereng sikit guna jari. “abang terlupa la nak bawak.” Paan pandang Haikal buat nada cuak.  “Abang bawak sleeping bag je. takpe la. nanti kita carik la dekat sana. Mintak-mintak ada jual. Tapi, kalau takde pun, sayang tidur je la kat lengan abang.”
Haikal terus kerut dahi. “tak mau la.”
Paan buat muka. “selalu sebelum ni okay je?”
“when is the selalu sebelum ni la? ke orang lain?” sindir Haikal. tetiba dalam kepala otak dia terkeluar ayat
sampai 1000 tahun sekali pun kau tak akan dapat buat aku jatuh cinta dekat kau! kau jangan perasan boleh tak?! da la selalu sakit je.
FUCK la! kenapa aku asyik terpikir je ayat-ayat Paan kat dalam bilik persalinan dulu tu je? ni yang tetiba dari aku tak nak balas dendam dekat Paan, tetiba dia terasa nak buat Paan menyesal sebab mempermainkan dia dulu. Ke ni pun salah satu rancangan Paan nak kenakan dia lagi and buat dia jatuh cinta balik, lepas tu malukan dia lagi macam dulu? Shiznitz. Sebelum Paan buat macam tu, baik dia yang kenakan mamat tu dulu. Biar jatuh tersungkur kat kaki dia sampai mintak ampun and menyesal sebab buat macam tu dulu. welcome to hell Paan. Kau buat jahat dengan salah orang. Sorry Paan, antara syaitan dengan malaikat yang duk berperang kat kepala otak aku, seems like syaitan menang and kau tunggu je la nanti.



Paan da selamat pasang khemah jenama K2. entah mana entah si mamat ni rembat K2, tu dia memang malas nak amik tahu. K2 ni mahal kot tapi memang khemah K2 ni bergaya habis. so worth la jugak untuk beli. Baru 2 petang. Laju jugak mamat ni pecut. Dia tak tahu la pulak kawasan ni boleh pasang khemah ke tak tapi hahahahhahahahaa, lantak la. pasang je la khemah. I dont care about other’s people thought. Kita ni hidup kalau nak pikir pasal pemikiran orang lain memang selamanya tak akan maju. Duduk la kau kat takuk lama tu. jadi, dia dengan Paan decide je pasang selamba dek je kat situ. Selagi tak kena maki, selagi tu tak alih. Kalau da kena warning baru dorang gerak pi tempat lain.
“mana beg baju, sleeping bag semua?” tanya Haikal. dua-dua tengok khemah yang dorang pasang sambil angin pantai lembut kena muka dengan rambut. Ramai je yang sebenarnya pasang khemah dekat situ jugak. Ye la, chalet dengan hotel dekat sini semua mahal bak hang. Mana mampu nak tidur 2,3 hari kat situ. Mahunya kena jadi orang gaji 3 bulan, baru dapat merasa tidur kat situ. Tapi tidur dalam khemah baru la adventure. Ada ke dalam hotel. Tak cool betul. Bagi dia kalau nak bercuti, kena la adventure sikit and jalan sana sini, cuti mata sana sini. Ni tak, kau pergi bercuti tapi kau duduk dalam bilik je. kalau macam tu baik kau duduk dalam bilik kau kat rumah sana. Sama jugak. Ianya bilik jugak dan takde beza.
“abang letak dalam kereta dulu. Nanti la, bila nak mandi and tidur baru kita amik. Jom kita pergi makan dulu.” Ajak Paan. “abang lapar.”
Haikal tolak glasses hitam ke atas kepala. Rambut Haikal yang panjang sikit terbang-terbang kena angin. “makan dekat mana?”
“da lama tak tengok rambut panjang sayang.” Paan gosok-gosok rambut Haikal pastu sengih. “berapa lama agaknya tak nampak rambut panjang ni.” Ayat Paan makin lama makin perlahan.
“Errr. Kita kan baru lepak sama hari tu.” Dia da mula rasa awkward. Ni yang dia mula rasa nak potong rambut sampai botak bila Paan kata dia suka tengok rambut panjang dia ni. padahal tak la panjang sangat. over la si Paan ni. “kita nak makan kat mana ni abang?” tanya Haikal sedikit kuat.
“okay jom gerak. Makan je la mana-mana asalkan kita dua kenyang.”
Lepas tu dua-dua gerak menuju ke kereta dan mula mencari kedai makan.



ehem. what happen next bila diorang start tidur? tu, kau orang kena tunggu next chapter la. HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAH.

buat sesiapa yang nak tanya apa-apa, atau komen apa-apa mengenai blog ini, atau tanya pasal aku ke apa ke, atau pasal cerita ni ke apa ke, atau pendapat apa-apa ke, boleh la drop by dekat sini

@Google Drive Form    <-- really simple form  :) selamat menulis! till then, babai! Annyonghekaseyo!


p/s
tetiba bila sampai bab Paan ni je, semangat pulak aku nak menaip. rindu Hisha ye korang? KAH KAH KAH. penat tau aku menulis. ahaha, siapa tak komen, korang bakal dirasuk. btw, aku cadang nak bukukan benda alah ASRAMA - REMAJA, emm emm, sebab aku perlukan duit. heh. ada tak yang nak beli? komen sikit ye pasal this buku - thingy

41 comments:

  1. harap haikal luahkan pasal ingatan dia kat paan tu... pasal makian tu... xkn senyap mcm tu jerk...

    ReplyDelete
  2. @fallen angel jeng jeng jeng. nnatikan! hahaha

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Nak sgt tgk how haikal kenakan si paan tuh..ehh? Kejam pulak fikiran aku ni...hahaha...

    ReplyDelete
  5. yes!! payback time. the moment I've been waiting for along time. x sabar nak tunggu apa plan haikal. harap setimpal dgn kelahanatan yang paan dah buat.. or maybe even worse than that. muahahaha *evil laugh*

    p/s : aku lagi suka paan rather than hisha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk. suka kat paan tapi suka haikal balas dendam. haha

      Delete
  6. Aku suka scene Hafid dengan Haikal. Sweet gila !

    ReplyDelete
  7. Hahh.. Waiting for entry chapter.. Updated cepat la.. Hahahh

    ReplyDelete
  8. Mmng best but..mane watak Hisha???Aku hrp sngt Hisha yang dapat Haikal.Ape kate kau buatcamni,suatu hari haikal terlanggar sorang mamat nih(hisha)Haikal nk mintak maaf tapi die x sempat sbb mamat tu terus blah tnpe hiraukan///tapi die sempat pndg sekilas muka mamat tu...die rase something tntg mamat tu...then,kau buat laa haikal gi lawat kt sek lame die...dn terjumpa Hisha...Diorang makin lame makin rapat...paan ngn si hafid ni cemburu gile2 kt dorang...then,hafid dtg jumpe paan utk rncng pisahkan haikal dgn hisha.....sori kalo aku tulis pnjng sngt and hope kau tak menyampah..aku cume kemukan cadangan..kau nk tau something x? I'm a GIRL ...tapi aku suke bace cerpen kau..sempoi je

    ReplyDelete
  9. “when is the selalu sebelum ni la? ke orang lain?” <--- I think that I read this part like more than 10 times. Tapi tak faham. Hahaha...

    ReplyDelete
  10. aku nak beli buku tue bagi aku baik haikal dengan zahid ja lagi bagus

    ReplyDelete
  11. Jual jer.. Nanti aku beli..

    ReplyDelete
  12. Kimek baru nak feeling2 dah habis.

    ReplyDelete
  13. i can feel the "mnyampah" thru your writing.. haha...
    trus tringat buku harry potter ke brape tah yg dier dok marah org skliling dier..

    anyway, just glad to read the continuation of this series.. tp terpikir mana plak mamat lagi sorg yg dier kenal masa time perform music/band dlu. asek on off je mamat tu.. kesian

    bout ur book.. byk kne workout lg.. editting, kot blh dptkan sponsor ke.. haha.. try it first with small qty.. lots of luck

    ReplyDelete
  14. Harap haikal mainkan hati paan sampai paan kecewa..biar padan muka.

    ReplyDelete
  15. Perangai haikal da berubah kejam.. dlu innocent jer mamat tuh.. xtau lah mana satu watak baik dlm nih.. sia zahid pulak jadik mysterious man..

    ReplyDelete
  16. Haikal da kembali dengan watak jahat.. cerita nih mmg the boom.. haha..

    ReplyDelete
  17. cerita ni memang best arr!! best gk watak haikal jadi jahat

    ReplyDelete
  18. Serious aku beli weii... Tlonglah bukukan #sapotLocal

    ReplyDelete
  19. best3x.....^^...next episode jgn lame sgt ye...

    ReplyDelete
  20. Cerita ni memang best, kalau kau buat jadi novel, serius aku beli, dengan penulisan kau memang buat aku syok je baca, tak macam novel cintan cintun yang aku baca sebelum ni..hahaha

    ReplyDelete
  21. please buku kan.....love to read ur words.....i will buy it definitely

    ReplyDelete
  22. i would buy it... been follow this stories dari dulu :)

    ReplyDelete
  23. Lebih suka tengok haikal manja2 dengan zahid...msti comel plus sweet...hehehe

    ReplyDelete
  24. TeamHisha!! Hisha baik kan, cuma haikal mangsa keadaan, paan yg ajak bet kan? Entah aku xingat dah. anyway tazzabar nk tunggu hisha muncul. Hihi

    ReplyDelete
  25. Ehhhh asal orng len komen suma suka hisha ni?? Dy tu dah la jahat pftt

    ReplyDelete
  26. Pleas shark..Nak tgok haikal lak fuck paan..klu bleh jual r kat kdai2 buku confirm beli.

    ReplyDelete
  27. Wahh, tiba2 habis.. Sentapp.. Haha menarik kali ni.. Haikal akn berubah jadi lain.. Atau memaaf kn semua yg terjadi.. Byak nua konflik, Tp mkin best. Huhu tk sabar.. Nk tgu lg.. Terbaik..

    ReplyDelete
  28. Suka watak haikal yg lurus... 'kelurusan' haikal buat watak haikal 'mahal'... rindu kat hisha... haikal + hisha = tip top...

    ReplyDelete
  29. Aku rasa... aku rasa... aku rasa aku da jatuh cinta kat hisha... hahaha... adeh... inche shark, aku jatuh cinta pada hisha... rindu sgt kat hisha...

    ReplyDelete
  30. Da pernah baca 'sisi gelapku' (khuzairi & badrul) & 'unspeakable love' (fahri & ihsan)... tp asrama & remaja (haikal & hisha) ttp jd pujaan hati... hahaha... go inche shark...

    ReplyDelete
  31. Sejak baca cerita ni bagai bagai perasaan timbul, jiwang , marah, sedih , macam macam la...

    Aku ta puas hati 3bebudak haram yg kenakam haikal tue.... Kena liwat, kena tipu, perasaan dimainkan, kena rogol beramai ramai.... Alamak... Pastu boleh
    boleh Na bebaik.....

    ejanaaron here
    +60135589487

    ReplyDelete
  32. Best, cpat smbung, jgn lah blas dendam, xnk kejutan lg xske, ske part paan main dgn haikal time haikal dpt kenikmatan main sgt nyummy, klu nk blas dndam pon jd kn dorg yg mmpermainkn haikal nie bottom ke, bru lah best..... hahhaha

    ReplyDelete
  33. Jual je lah, aku nak beli. Hehehehe

    ReplyDelete
  34. dari manuskrip asrama sampai habis remaja 5jam je baca. sangat seronok. hopefully ade sambungan lagi..

    ReplyDelete
  35. disebabkan paan ni tanned, so hrp la si haikal ni dgn si haikal tu kapel blek.. kui3

    ReplyDelete
  36. Saye lagi suke hisha...... die baik...... bile ye haikal jumpe haikal........ sayang hisha

    ReplyDelete
  37. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang Pengusaha Butik yg Sukses, kini saya gulung tikar akibat di tipu teman sendiri, ditengah tagihan utang yg menumpuk, Suami pun meninggalkan saya, dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini, saya coba buka internet untuk cari lowongan kerja dan secara tdk sengaja sy liat situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsug hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari, Alhamdulilah benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Tlp Aki Di 0852-9827-5599 atau KLIK DISINI PESUGIHAN AKI MAULANA Wassalam

    ReplyDelete

Kalau rasa entry ni best, boleh komen :)