Nuffnang

Wednesday, 27 May 2015

What the heck is going on? #144

Volume 27
Chapter 5
Page 15
Paragraph 21 : 56
Tittle : What the heck is going on?
Music : Young Volcanoes [ Fall Out Boy ]

ada satu malam tu, aku pergi Masjid Besi dekat Putrajaya. aku baru balik kerja jam 10 malam, lambat pulak aku balik hari tu. eh letih pulak bila aku pikirkannya. haha. aku pun dari tempat kerja bergerak la ke Masjid Besi vroom vroom naik motor untuk solat isyak. kiranya, malas nak solat kat rumah la. more, aku nak jumpa kawan aku, jadi Masjid Besi kiranya quite a place yang boleh lepak and jumpa situ. aku pun tak ingat aku vroom vroom berapa lama. tapi tak la lama sangat sebab aku dari Dataran Gemilang je pun. sampai je masjid Besi da pukul 1030 malam something macam tu. aku pun terus je la park motor and then bergerak masuk masuk masjid dengan berjalan kaki. orang cakap, jalan kaki ke masjid dapat pahala lebih sikit. ecececece. baru je aku nak tolak pintu masuk ke Masjid Besi, ada pengawal pakai kopiah tanya and tegur aku,

Pengawal pakai kopiah : eh, nak pergi mana tu dik?

aku : err, obviously, saya nak pergi sembahyang, sebab tu saya masuk masjid. err.

Pengawal pakai kopiah : tak boleh solat da sekarang. tak boleh masuk masjid sebab masjid da tutup.

aku : err, tutup?

Pengawal pakai kopiah : masjid kan tutup pukul 10 malam. da tak boleh masuk.

-,-

I was like , -,- what the heck is going on here?


aku : bodoh gila masjid tutup pukul 10. sangat-sangat bodoh. da tu nak suruh saya solat kat mana? tepi jalan masjid ni?

pastu terus aku belah sebab tak puas hati. end up aku duduk tepi jalan and tunggu kawan aku datang untuk borak sama.

aku.. just tak paham. kenapa masjid perlu tutup jam 10 malam? why on earth , its must be happen like that? and macam mana kalau orang macam aku nak solat tengah-tengah malam buta and bila sampai depan masjid je, guard bagitahu,

"oh, tak boleh masuk sebab masjid da tutup."

I was like, sedih gila feeling tu. sampai kau boleh tercakap dalam hati,

"what the fuck is going on here?"

ya , aku tahu the reason acah-acah masjid tutup awal supaya kononnya takde gelandangan atau orang tidur dekat masjid pada waktu malam.  jadi, berbalik la semula pada tugas dan portfolio seorang pengawal itu sendiri. adakah pengawal dekat masjid, tugasnya ialah untuk menghalang orang masuk masjid pada waktu malam untuk solat isyak atau solat apa - apa je?. itu ke portfolio seorang pengawal dekat masjid bila dia bekerja dengan masjid? menghalang dan tak kasi orang masuk untuk solat? is it?

kau tak rasa ke , kau sekarang macam menghalang seseorang untuk melaksanakan hukum Allah iaitu solat? kau tak rasa ke yang setan bermuram durja bila seseorang itu baru nak masuk masjid. tapi end up terhalang tak boleh masuk dek arahan masjid ditutup pada jam 10 malam? kau tak rasa ke lepas tu rasa macam nak mengamuk pun ye jugak sebab masjid tutup dengan alasan yang tak munasabah. one big thing yang aku paling tak paham ialah kenapa masjid perlu tutup? -,- WHY? since when masjid ditutup?

again, aku tanya, adakah tugas pengawal di masjid ialah untuk menghalang orang untuk melaksanakan solat? is it? kalau macam tu bagi aku, arahan yang diberikan kepada pengawal tersebut adalah rubbish dan teruk dan suck dan super suck. adakah sebab tak boleh masuk masjid pada waktu malam, kau rasa dapat mencegah homeless / gelandangan tidur dekat dalam masjid. is it? dan aku rasa one of function masjid ialah menjadi tempat rehat untuk para musafir. -,-  kau fikir semua orang mampu duduk hotel?

bagi aku, tugas pengawal pada waktu malam sekarang dekat mana-mana masjid dekat malaysia ni yang duk menghalang orang ramai masuk masjid after 10 malam, memang la sangat tak boleh diterima akal. which is kau - memang - super - barbarian - suck - gila if kau cakap,

"ini arahan orang atasan. kalau orang atasan cakap, masjid tutup jam 10, then saya kena tutup jugak. saya cuma terima arahan sahaja."

then say something to your boss la. takkan nak berdiam diri je. kau tak rasa sedih ke orang datang masjid nak solat, and then kau cakap,

"sorry, masjid tutup."

what the heck? zaman Rasulullah dulu, semua perkara dibuat dekat masjid,

1) Majlis Ilmu
2) Pemberitahuan sebarang berita
3) even dekat masjid pun ada pasar malam

dan macam-macam lagi. for me, adalah tugas pengawal keselamatan dekat masjid untuk pantau, siapa yang tidur , siapa yang homeless, siapa yang gelandangan pada waktu malam. kau - tak - boleh - nak - anggap - semua - orang - nak - lepak - tidur - masjid - je. for me, adalah tugas kau di waktu malam, untuk membenarkan manusia masuk ke dalam masjid untuk solat dan beribadah dan lain-lain. dan jika kau, seorang pengawal keselamatan nampak , ada orang tidur, atau buat bising dan lain-lain. adalah tugas kau untuk menegur. aku rasa itulah tugas yang kau patut laksanakan. itulah tugas seorang guard / pengawal keselamatan di masjid pada waktu malam. dan aku tak rasa tugas kau sebagai pengawal keselamatan masjid dengan melarang orang masuk masjid untuk beribadah adalah betul. well, ini hanya pendapat aku je.

in this konteks, aku tak tahu nak salahkan siapa. at one time, might be si pengawal keselamatan yang berkopiah itu hanya menurut perintah orang atasan. dan jikalau tidak dipatuhi akan menyebabkan dia kehilangan pekerjaan dia. aku nak salahkan menteri atau orang yang bertanggungjawab pun, aku rasa was-was dan terlampau kecewa. kau. -,- menteri. have kepala otak and all that untuk berfikir. takkan nak masih bertegas tak benarkan orang solat kat dalam masjid after pukul 10 malam? apakah kau punya rasional di situ?

aku amatlah tidak bersetuju, masjid ditutup pada sekian-sekian waktu. bagi aku masjid tidak patutu ditutup langsung and should be open 24/7. macam mana kau nak tarik minat youngster kalau solat pun kena tahan after 10 malam dekat masjid. the heck is that man? bagi aku, itu lah tujuan pengawal keselamatan wujud di masjid iaitu untuk halang orang buat perkara tak betul di masjid, halang orang buat perkara tak senonon dekat masjid dan bukannya halang orang untuk masuk masjid ke apa ke. at one time, aku terpikir, masuk masjid pun banyak sangat protokol sampai membuatkan aku rasa, masjid dekat Malaysia ni sekadar hiasan semata-mata je. function dia sebagai pusat tumpuan orang ramai itu sudah hilang dan lost dan tiada. nadaa. yelle puci, ilek. zero. kosong.

padahal easy je hal dan undang-undang islam ni. asalkan kau tutup aurat, sopan dan santun and bersih bla bla bla, kau da boleh masuk masjid, tapi, dengan situasi sekarang ni, haih *mengeluh* it's too frustrating. it's too.. it's too....... sampai kau speechless tak boleh nak cakap apa-apa lagi.


kepada sesiapa yang bertanggungjwab pada hal ini ; hal masjid

tolong open masjid 24/7. dan tolong berhenti buat masjid macam barang perhiasan semata. -,- it's annoying.

sekian terima kasih.

Sharky.




sekian itu sahaja pendapat dari seorang remaja jerung dari saya. KOH KOH KOH. I dont know what kind of reaction yang korang akan bagi bila baca entry ni. aku pun tak tahu sama ada korang rasa apa yang aku rasa ataupun korang rasa yang aku ni over dover terlalu sangat berfikir. haha. itu sahaja cerita hari ni. sekian. adios amigos. babai.

p/s
tak lama lagi puasa. tak lama lagi.... ehem. ada besday seseorang. >.<'





12 comments:

  1. Seriously perkara amat menyedihkan. And ya Sharky.masjid should be open 24/7 and apa guna masjid dibina dgn megah,mewah,besar tp ditutup pada waktu waktu trtntu yg masih ada org yg nak menunaikan kewajiban. And the guard pun mcm tak pandai brfikir dan tak brtimbang rasa langsung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku just speeechless masa tu. rasa bengang pun ye jugak. aku tak dapat pikaq rasional masjid tutup pukul 10 malam -,-

      Delete
  2. Respect. Absalutely agree.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. sep sikit. jom buat rusuhan suruh masjid tutup lambat sikit.

      Delete
  3. Sumpah sakit hati jugak bila dengar macam ni. Aku setuju dengan kau pasal peranan pengawal tu. masjid atau surau mana2 pon perlu bukak 24/7 . Kenapa perlu nak halang orang nak beribadah ? bukan ke berdosa bila menghalang seseorang yang nak beribadah. Dunia sekarang. hmmm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. peranan pengawal tu la untuk tengok siapa yang tidur, siapa yang main and siapa yang betul2 beribadah. kan? kan? kan?

      Delete
  4. First time aku dengar masjid tutup pukul 10 , maklumlah sekarang aku dah macam katak bawah tempurung

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa, first time jugak aku dengar masjid tutup pukul 10. sampai la hari tu. first time dengar. haha. masjid kat putrajaya pulak tu -,-

      Delete
  5. Setahu aku...memang kebanyakan masjid-masjid akan dikunci selepas habis solat isyak. Even masjid Nabawi pun akan ditutup lepas isyak. Tapi, sebab tu masjid2 biasanya ada beranda or ruang terbuka di luar so that org masih boleh sembahyang dalam kawasan masjid tu. Patutnya pengawal tu biar ko solat kat dalam kawasan masjid tu. Tak patutla dia halang ko masuk terus. Nak bukak masjid 24/7 tu boleh, tapi kena ad org jaga. Surau kecil kat taman aku ni pun ada org pecah masuk curi duit tabung and PA system inikan pulak masjid sebesar masjid besi tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu la peranan pengawal tu untuk tengok siapa yang buat salah and all that :( jangan la tak kasi masuk teruih. sobs. nak solat pun tak boleh.

      Delete
  6. Replies
    1. ni senyuman tanda apakah? hahahaha

      Delete

Kalau rasa entry ni best, boleh komen :)